4D kamuda sürekli işçi kadrosu nedir? Özlük hakları nelerdir?

TAKİP ET

4D kamuda sürekli işçi kadrosu merak ediliyor. Araştırılan konunun yanında 4D işçilerinin özlük hakkı ve unvaları da araştırılıyor. Peki, 4D kamuda sürekli işçi kadrosu nedir? Özlük hakları nelerdir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

4D kamuda sürekli işçi kadrosu, kamuda vazife meydana getiren personel türleri 657’nin 4. Maddesinde sayılmıştır. Bu maddeye göre: amme hizmetleri memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür açıklaması vardır. Her bir vazife unvanı ise A, B, C ve D maddelerinde açıklanmıştır. Bu durumda her bir vazife tanımı 4A, 4B, 4C ve 4D olarak belirtilmiştir. 

4D işçi kadrosu demek geçici işte çalışan işçi sözleşmesinin süreli olarak yapıldığı ancak muayyen haklara haiz devamlı işçilerle de çalışabilen geçici işçi kadrosu anlamına gelmektedir. Bu işçi ekibinin özlük hakları 4587 sayılı iş kanunu ve 657 sayılı kanuna bakılarak belirlenmektedir.  

4D sürekli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan işçilerin geçici işlerine denmekte olan bir kavramdır. A, B ve C fıkralarında belirtilenlerin haricinde kalırlar. Mevzuatı gereğince devamlı olan işçi kadrolarından gayri muayyen bir durumları mevcuttur. Çalışmanın sözleşme süreci süreli olarak yapılır. 

Sözleşme süresi bittiğinde işçinin de çalışma süreci sona ermektedir. Geçici iş olmasının sebebi sözleşmenin süreli olarak yapılmasıdır. Sürekli işçi kadroları ile beraber çalışabilirler. Kampanyalar, mevsimlik işler, orman yangınıyla savaşım hizmetleri, amme alanlarında geçici alanları kapsamaktadır. 

Kamu Kurumlarında çalışan işçilerin tüm bunlar 4D’ye tabidir. Yani 20 sene ilkin Kamu Kurumuna yerleşen bir işçi ile taşerondan ekibe alınan bir işçi veya sonradan İş Kur üstünden alınan bir işçi bu maddeye tabidir. 

4D kamuda sürekli işçi kadrosu nedir? 

657 sayılı Kanunun 4/D bendine göre bu işçiler; 

Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan sürekli (daimi) işçiler, 

Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan mevsimlik (6 aya kadar çalışan) işçilerdir. 

4/d kapsamında çalışan işçiler ile alakalı 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmamaktadır. Bu işçiler için 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanır. 

4D kamuda sürekli işçi kadrosunun özlük hakları şöyle sıralanmaktadır: 

Yıllık ücret izin hakkına sahiptirler. 

Kıdem tazminatı alma hakkına sahiptirler. 

Haftalık çalışma saatleri kanunlarca bellidir. 

Kadınlara doğum izni hakkı verilmiştir. 

İzin haklarının içerisinde mazeret izni hakkı da mevcuttur. 

Erkek olan işçiler babalık izni olarak 5 gün izin kullanma hakkına sahiptirler. 

Birinci dereceden yakınların vefatı durumunda vefat izni hakkına sahiptirler. 

İşçilerin engelli çocuğu varsa izin kullanma hakkına sahiptirler. 

4D işçilerinin kadro garantisi bulunmakta mıdır? 

Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle 4/D bendinde kamuda istihdam edilen işçiler, alakalı yasa ve işyeri kurallarına uyduğu müddetçe emekli olacağı tarihe kadar çalışmasında bir mani yoktur. 

4D işçileri işten çıkartılabilir mi? 

4587 sayılı kanunun 25. Maddesi gereğince bazı durumlarda işten çıkarılabilirler. Bu şartlar şöyledir; 

    Sağlık sebepleri 

    Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymama 

    Zorlayıcı sebepler 

    Gözaltı ve tutukluluk 

4D kamuda sürekli işçi kadrosu 4D kamuda sürekli işçi kadrosu nedir 4D kamuda sürekli işçi kadrosu özlük hakları nelerdir