53 yaşından önce emekli olabileceksiniz! Prim günü dolan kişiler yaşı bekleyecek mi?

TAKİP ET

Erken yaşta işe başlamış ve prim gününü doldurmuş olan kişiler yaştan dolayı emekli olamıyordu. Çalışmaya çok erken yaşta başlayanlar 18 yaşında ilk sigorta primlerini ödemeye başlıyorlar. Birçok kişi emeklilik için gün sayarken artık yaşı beklemesine gerek kalmayacak. Peki, prim günü dolan kişiler yaşı bekleyecek mi? 18 yaşından önce ödenen SGK primi emeklilik hesaplamasında kullanılır mı? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

Reklam
Reklam

Prim günü dolan ama yaşı bekleyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı. Erken emeklilik üzerine yapılan çalışmalar vatandaşların meraklanmasına neden oluyor. Çalışmaya çok erken yaşta başlayanlar 18 yaşında ilk sigorta primlerini ödemeye başlıyorlar. Birçok kişi emeklilik için gün sayarken artık yaşı beklemesine gerek kalmayacak. Prim günü dolan kişiler yaşı bekleyecek mi? 18 yaşından önce ödenen SGK primi emeklilik hesaplamasında kullanılır mı? 18 yaş önce sigortası emeklilikte geçerli mi? 14, 15, 16, 17 yaşlarında ödenen sigorta ile erken emekli olunur mu?' sorularının cevaplarını SGK Uzmanı Ekrem Sarısu, Posta'da yer alan köşesinde verdi.

UZMANDAN GEÇERLİLİK AÇIKLAMASI

Sosyal Güvenlik Uzmanına bir çalışan "5 Şubat 1977 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 7 Şubat 1992 olup 6900 gün primim var. 15 yaşındaki sigorta geçerli mi? Ne zaman emekli olurum?" sorusunu yöneltti. 

 

Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre bu soruyu yanıtlayan SGK Uzmanı, 14, 15, 16, 17 yaşlarında ödenen primlere ilişkin bilgi verdi. Emeklilik adına yatırılan primlerin geçerli olduğunu ifade eden SGK Uzmanı "Sigorta başlangıcı; kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödenen tarihtir. 15 yaşındaki sigorta başlangıcınızda adınıza prim ödemesi varsa, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılır. Bu başlangıç tarihine göre emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduktan sonra prim ödemeseniz de 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz." açıklamasında bulundu. 

erken emeklilik emeklilikte yaşı beklemeyeceksiniz