6'lı masada 'Alevi' krizi! Akşener özür diledi, İYİ Partili vekil disipline sevk edildi

TAKİP ET

İYİ Parti'nin Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına yönelik kullandığı ifadeler tepkilere yol açtı. Kullanılan ifadelere ilk tepki İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den geldi. Akşener, başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere bu sözler karşısında üzülen herkesten özür diledi. İYİ Partili vekil ise disipline sevk edildi.

Reklam
Reklam

İYİ Parti’nin Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına yönelik kullandığı ifadeler tepkilere yol açtı. Kullanılan ifadelere ilk tepki İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi. Akşener, başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere bu sözler karşısında üzülen herkesten özür diledi. İYİ Partili vekil ise disipline sevk edildi. İYİ Partili Oral, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığının ‘Alevi’ kimliği sebebiyle sunniler için endişe şeklindeki sözleri tepki çekti. Bu sözlere tepki gösteren ilk isim Meral Akşener oldu. Kılıçdaroğlu için kullanılan ifadeleri değerlendiren Akşener, bu ifadeleri kabul etmediğini söyledi ve özür diledi. Milletvekili İbrahim Halil Oral ise disiplin kuruluna sevk edildi. İşte olayın detayları…

‘Bir Çekince Görürüm’

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, geride bıraktığımız günlerde katıldığı bir canlı yayında CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik değerlendirmelerinin ardından tepki gördü. Kılıçdaroğlu’nun olası Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Oral, ‘Alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ancak siyasette maksat kazanmaktır. Türkiye’deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Türkiye’nin yüzde 65’i, yüzde 70’i muhafazakar bir profil çiziyorsa, ona hitap edebilen farklı bir isimle çıkılır’ ifadelerini kullanmıştı.



İYİ Parti Tepki Gösterdi

Oral’ın bu sözlerine ilk tepki İYİ Parti’den geldi. İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, ‘Maksadını aşan bu sözler asla laik, demokrat, milliyetçi, kalkınmacı partimizin resmi görüşü değildir’ dedi.

Akşener Özür Diledi

Oral’ın sözlerine partisinden peş peşe tepkiler gelirken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise ‘Alevilik üzerinden yapılan tarife kim için yapılırsa yapılsın şiddetle reddediyorum. Ve sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere üzülen her bir kardeşimden İYİ Parti Genel Başkanı olarak özür diliyorum’ dedi.

Disipline Sevk Edildi

Katıldığı canlı yayında tepki çeken ifadeler kullanan İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral hakkında partisinden bir açıklama geldi. İYİ Parti, ‘Yönetmeliğimizin 9, 10 ve 12. maddeleri uyarınca; Parti Grup Disiplin Kurulu’na sevkine, İYİ Parti TBMM grubu tarafından oy birliğiyle arar verilmiştir.’ ifadeleri kullanıldı.