AB komisyonu Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarmaya karar verdi

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Rusya'ya karşı peş peşe gelen yaptırımlara bir yenisi daha eklendi. AB Komisyonu, Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden çıkarılması yönünde bir karar alındığını duyurdu.

Reklam
Reklam

Ukrayna'nın birçok bölgesi sıcak çatışmaların içinde yer alırken başkent Kiev'de de Ukraynalı askerler ve direnişçiler Rus askerlerine karşı şehirlerini savunmaya devam ediyorlar. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla birlikte bir çok ülke Rusya'ya karşı ekonomik yaptırım uygulamaya başladı. 



Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının hemen ardından birçok ülke Rusya'ya karşı yaptırım kararları alırken Avrupa Birliği Komisyonu da yeni bir yaptırımı uygulamaya almaya karar verdi. AB Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen konuyla ilgili yaptığı açıklamasında belirlenen bazı Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sistemi üzerinden çıkarılacağını duyurdu.



'RUS MERKEZ BANKASI FELÇ OLACAK'

Rusya'daki oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında hiçbir şekilde kullanmalarına izin vermeyeceklerini belirten Von der Leyen, bu durumun Rusya Merkez Bankası'nın varlıklarını da felç edeceğini ve işlemleri dondurarak varlıkların tasfiyesini gerçekleştirmeyi imkansız hale getireceğini söyledi.



Von der Leyen konuşmasında ayrıca, önümüzdeki hafta bazı finansal yaptırımların etkin bir şekilde uygulanmasına olanak sağlayacak 'transatlantik görev gücü' başlatılacağını da bildirdi.

 

rusya bankaları SWIFT sistemi SWIFT sistemi ne demek avrup birliği komisyonu ab komisyonu rusya ukrayna savaşı