ABD basını: Türkiye, önemli bir NATO ortağı, ilişkiler kurmak çıkarımıza…

TAKİP ET

ABD The Hill gazetesi NATO durumuna ilişkin yayınladığı analizde, Türkiye'nin önemli bir NATO ortağı olduğuna değindi. Yayınlanan analizde, 'Türkiye'de çok önemli askeri tesisler var, Türkiye'yle iyi ilişkiler içinde olmak çıkarımıza' cümlesi geçti.

Reklam
Reklam

ABD basınının The Hill gazetesinde yayınladığı NATO’ya ilişkin analizde Türkiye’nin konumuna da değinildi.
Hazırlanan yazıda, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasına karşı çıkmasıyla ilgili olarak müttefiklerini ve ABD’yi ‘hayal kırıklığına uğrattığı’ ifadesi paylaşıldı.

Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına karşı çıkması durumunun, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna’da çıkan savaşa ilişkin Moskova’ya gönderdiği ‘birlik mesajını karmaşık hale getirdiği’ düşüncesi savunuldu.

‘Türkiye barış görüşmesi için tek mekan’

Verilen ifadelerden birisi ise şöyleydi, “Moskova’ya karşı elde edilen diplomatik zafer, Erdoğan’ın İskandinav ülkelerini terör grupları barındırdığı suçlaması nedeniyle gölgelendi.”

Türkiye dahil, NATO üyelerinin yeni katılımlarıyla birlikte oy beraberliğiyle kabul etmesi gerektiği vurgulanırken, şunlar söylendi:

“ABD, Moskova ile Kiev’in barış görüşmesi için ev sahipliği yapabilecek tek mekanın Ankara olduğunu kabul ediyor.”



‘Türkiye ile iyi ilişkiler bizim çıkarımıza’

ABD Senatör’ü Ben Cardin, “Türkiye bizim için önemli bir NATO müttefiki, Türkiye’de oldukça önemli askeri tesislerimiz var. Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak biçim çıkarımıza” ifadelerini kullandı.

Ben Cardin ek olarak, Ankara’nın Ukrayna konusuyla ilgili olarak ‘iyi bir ortak olduğu’ kısmını da sözlerine ekledi.

“Türkiye’yle ‘çok sıkı pazarlık’ olacak”

NATO’nun eski genel sekreter yardımcısı görevinde olan Rose Gottemoeller, İsveç’in ve Finlandiya’nın başvurularının başarılı sonuçlanmasını beklediğini, fakat bunun Türkiye ile ‘çok sıkı bir pazarlık’ sonucunda olacağını tahmin ettiğini belirtti.