ABD'den Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili geri adım

TAKİP ET

Türkiye'nin Rusya'dan hava savunma sistemi satın almasının ardından F-16 satışını askıya alma kararı veren ABD'den geri adım geldi. ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını hedef alan iki tasarıyı hazırlayan Yunan lobisine yakın ABD'li kongre üyesi tasarılardan birini geri çekerken diğer teklifin ise revize edildiği öğrenildi.

Reklam
Reklam

ABD ve Türkiye arasında F-16 satışıyla ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Yunan lobisine yakın New Hampshire vekili Demokrat Chris Pappas, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’ye F-16 satışını hedef alan iki yasa tasarısı hazırlamıştı. Alınan bilgiye göre demokrat vekil, tasarılardan birini geri alırken, birinin ise revize edildiği öğrenildi.

F-16 satışını hedef almıştı

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2023 bütçesini içeren yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi’nde görüşüldü. Daha önce ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını engellemeye yönelik yasa tasarısı hazırlayan Pappas, çok sayıda kongre üyesinin de desteği ile verdiği tasarılardan birini geri çekti, diğerinin ise revize edileceğini duyurdu.

İsim vermemişti ama…

New Hampshire vekili Demokrat Chris Pappas, ABD Temsilciler Meclisi’ne sunduğu yasa tasarısında Türkiye’nin ismini kullanmadan F-16 satışının durdurulmasını istemişti. Verdiği tasarı ile Türkiye’ye silah ve F-16 satışını durdurmak isteyen milletvekilinin verdiği iki tasarıdan birinin geri çekildiği birinin ise tekrar değerlendirilmek üzere geri çekildiği bilgisi komitenin internet sitesinde yer aldı.

F-16 satışı için iki şart

Revize edilmek üzere geri çekilen yasa tasarısının son hali de ortaya çıktı. Yeni tasarıya göre Türkiye’ye F-16 satışı için iki şart var. Yunan lobisine yakın olan Pappas, Türkiye’nin bu uçakları satın alması halinde Yunanistan toprakları üzerinde yetkisiz uçuşlar için kullanılmamasını istiyor. Aynı zamanda ABD'nin "ulusal çıkarına olduğunun" da garantilenmesi talep ediliyor