Abdest nasıl alınır? Abdestin farzları nelerdir? Namaz abdesti alma aşamaları

TAKİP ET

Müslümanlar ibadetlerini yerine getirmeden önce abdest almaktadırlar. Abdest almadan namaz kılamaz, Kur'an okuyamazlar. Bu yüzden her ibadetlerinden önce abdest alırlar. Peki abdest nasıl alınır? Abdestin farzları nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

İslam dininin beş şartlarından biri olan namaz ibadetinin yerine getirilebilmesi için namazdan önce abdest alınmalıdır. Abdestin de diğer ibadetler gibi farzları vardır. Peki abdestin farzları nelerdir? Nasıl abdest alınır? Bu haberimizde konuya ilişkin detayları paylaştık. İşte detaylar...

Abdest nasıl alınır? Abdestin farzları nelerdir?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği cevaplar kapsamında kadın da erkek de aynı şekilde abdest almaktadır. BUnun yanı sıra namaz abdesti şeklinde farklı bir abdest türü yoktur. Tek bir abdest alma şekli vardır. Bu abdest tüm ibadetleri için geçerlidir.

Lakin buradaki önemli nokta boy abdesti ve normal abdestin birbirinden farklı olduğudur. Boy abdestinde bütün vücut yıkanmalıdır. Normal abdestte ise yalnızca vücuttaki bazı bölgeler yıkanır.

Abdestin dört farzı vardır. Bu fazrlar ise şunlardır:

*Yüzü yıkamak.

*Elleri dirseklerle beraber bir kere yıkamak,

*Başın dörtte birini meshetmek,

*Ayakları topuklarla beraber bir kere yıkamak.

Abdest nasıl alınır?

1) Eller yıkanır:

İlk olarak kişi ellerini bileklerine kadar üç defa yıkamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta parmak aralarının da yıkanmasıdır. Eğer parmakta yüzük varsa yüzük hareket ettirilmelidir. 

2) Ağza su almak:

İkinci adım ise sağ el ile ağza üç defa su alarak her seferinde çalkalamaktır. 

3) Burna su vermek:

Üçüncü aşamada yine sağ elin evuç içi ile burna üç kere su çekilir. Her defasında yeniden avuca su alınarak çekilmelidir. Bunun yanı sıra her defasında sol ile sümkürülerek burun iyice temizlenir. 

4) Yüz yıkamak:

Dödüncü aşama yüzü yıkamaktır. Kişi yüzünü alından saçların bittiği yerden kulakların yumuşak yerine ve çene altına kadar üç defa yıkar. 

5) Sağ kolu yıkamak:

Diğer aşama sağ kolu dirseklere kadar ve dirseklerde dahil olmak üzere üç defa yıkamaktır. Kolun her tarafı yıkanmalı ve kuru yer kalmamalıdır.

6) Sol kolu yıkamak:

Altıncı aşama sağ kolun yıkandığı gibi sol kolu yıkamaktır. Aynı işlem sol kolda da yapılır.

7) Başı meshetmek:

Yedinci aşama ise başı meshetmektir. Sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak bir kere meshedilir.

8) Kulakları meshetmek:

Sekiznci aşamada kulaklar eller ıslatılarak sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası meshedilir.

9) Boynu meshetmek:

Diğer bir aşama ise elleri tekrardan ıslatmadan kalan üç parmağın dış tarafı ile boynu meshetmektir. 

10) Sağ ayağı yıkamak:

Diğer aşama sağ ayağı üç defa topuklarla beraber yıkamaktır. Parmak uçlarından yıkamaya başlanarak parmak araları da dahil ayak tamamen yıkanır. 

11) Sol ayak yıkama:

Son aşama ise sol ayağı yıkamaktır. Sağ ayakla aynı şekilde sol ayak yıkanır. 

abdest nasıl alınır namaz abdesti abdestin farzları