Acı biber Gaziantep'in mi Kahramanmaraş'ın mı? İki şehir davalık oldu

TAKİP ET

Acı biber iki şehri davalık etti. 'İslahiye biberi' coğrafi işaretiyle tescillenen biber nedeniyle Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Gaziantep Ticaret Borsası mahkemeye gitti.

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 5 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve marka Kurumu tarafından İslahiye biberi olarak tescillenen isotu, acı pul biber ve acı toz biber üretildiği yerin Kahramanmaraş olduğunu belirterek kararı itiraz etti. Acı biberin Maraş biberi olduğunu savunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, İslahiye biberi coğrafi işaretinin kaldırılması için dava açtı. Ankara 5 fikri ve Sınai haklar Hukuk Mahkemesi tarafından davanın ön inceleme duruşması görüldü.
 

Maraş biberi olduğu iddia edildi

Duruşmaya katılan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası avukatlarından ve Muharrem Doba, Davaya konu olan biberin İslahiye biberi değil, Maraş biberi olduğunu iddia ederken Maraş biberinin 5 ilde yetiştiğini söyledi. Bu biberlerin hepsinin arasında ufak farklar olabileceğini söyleyen Doba, her biri için başvuru yapılması halinde marka patentin anlamının kalmayacağını söyledi.
 

Davanın reddi istendi

Duruşmaya katılan Gaziantep Ticaret Borsası ile Türk Patent ve marka kurumunun avukatları ise söz konusu davanın ve edilmesini talep etti. Mahkeme bugünkü duruşma sonunda dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için davayı ileri bir tarihe erteledi.
 

İslahiye biberi mi Maraş biberi mi?

Acı biber nedeni ile davalık olan 2 ilimiz sosyal medyanın da gündemine oturdu. Davaya konu olan acı biber sosyal medya kullanıcılarının da ikiye böldü. Acı biber tartışmaları daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor.