Açık cezaevi izinleri bitince ceza süresi dolan mahkûmlar ceza evine geri dönecek mi?

TAKİP ET

Ülkemizde devam eden koronavirüs salgını nedeniyle açık cezaevi izinleri uzatılmıştı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifeleri Genel Müdürlüğü mahkumların yasa gereği izinlerinin biteceği tarihi açıkladı. Peki açık cezaevi izinleri bitince ceza süresi dolan mahkumlar ceza evine geri dönecek mi? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Ülkemizde devam eden koronavirüs salgını nedeniyle açık cezaevi izinleri uzatılmıştı. 15 Nisan 2020 tarihinden itibaren koronavirüs nedeniyle evlerine gönderilmiş olan mahkumların izinleri 9 kez uzatılmış ve 30 Kasım tarihinde biteceği Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifeleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. Koronavirüs salgını sebebiyle ceza infaz kurumlarından ayrılmaya hak kazanmış yükümlülerle denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezalarının infazına karar verilen yükümlüler hakkındaki izin süreleri değişmiş olup açık cezaevlerindeki hükümlülerin izin süreleri 30 Kasım'da bitecektir. 

İzinleri biten mahkumlar cezaevine gidecek mi?

15 Nisan 2020 tarihinden itibaren koronavirüs nedeniyle evlerine gönderilmiş olan  açık ceza infaz kurumlarında bulunan ya da açık ceza infaz kurumlarına gelmeye hak kazanan mahkumların izinleri 9 kez uzatılmış ve 30 Kasım tarihinde biteceği Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifeleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. 
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifeleri Genel Müdürlüğü tarafınca yapılmış olan yazılı açıklamaya göre 5275 sayılı Kanun'un geçici 9. maddesi kapsamında, 14 Nisan 2020'den itibaren, açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ve kapalı ceza infaz kurumunda olup da açık ceza infaz kurumlarına gelmeye hak kazanan hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak, cezasının infazına karar verilen yükümlülerin Kovid-19 iznine gönderildiği söytlendi. Mahkumlara verilmiş olan izin süreleri Temmuz ayından Eylül ayına kadar uzatılmış ve şu açıklama yapılmıştır: "5275 sayılı Kanun'un Geçici 9/5. maddesi uyarınca alınan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün "29/07/2021 tarih ve 13588366-149-943 sayılı yazıları ile COVID-19 pandemisine ilişkin salgın riskinin ortadan kalkmamış olması nedeniyle hükümlülere verilen COVID-19 izin sürelerinin 2 (iki) ay süre ile uzatılmasına" dair önerisi doğrultusunda açık ceza infaz kurumlarında bulunan veya açık ceza infaz kurumlarına geçmeye hak kazanan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezalarının infazına karar verilen yükümlüler hakkındaki izin sürelerinin, 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 2 (iki) ay süreyle uzatılmasına karar verilmiştir"
Açık cezaevi izinleri hakkında 14 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete'de şu ifadeler bulunmaktadır: "13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun geçici 9 uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "yedi kez" ibaresi "dokuz kez" şeklinde ve altıncı fıkrasında yer alan "31/7/2021" ibaresi "30/11/2021" şeklinde değiştirilmiştir." Verilen bu karar sonrasında Adalet Bakanlığı 30 Kasım tarihinde kadar açık cezaevi izinlerini uzatma yetkisine sahip olmuştur. 
Gerçekleşen Kabine toplantısı sonrasında alınan karar göre 30 Kasım tarihinde ceza süresi dolan mahkumlar cezaevine geri dönmeyecek ama ceza süresi bitmemiş olan mahkumlar için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından cezalarının geri kalanını çekmesi için tebligat gönderilecektir. Tebligat gönderilmesine rağmen dönemeyen mahkumlar ise firari sayılarak haklarında yakalama emri çıkarılacaktır. Mahkumların cezaevlerine dönüş prosedürleri ile ilgili yol haritası üzerinde çalışan Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının önümüzdeki günlerde infaz karuma memurlarının özlük haklarında iyileştirme yapılması hakkında yeni bir düzenleme yapılacağı bildirildi.

açık cezaevi izinleri açık cezaevi izinleri uzatıldı mı?