Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? Açık cezaevi ne zaman bitiyor?

TAKİP ET

Açık cezaevi izinleriyle alakalı olarak uzatılması ya da ne zaman biteceği gündemde yer alıyor. Binlerce vatandaş cezaevi izinleri detayları hakkında bilgi almak istiyor. 31 Mayıs'ta sona ereceği söylenen açık cezaevi izinleri hakkındaki detaylara haberimizde yer verdik. 5. Yargı Paketi'ne göre ceza infaz kurumlarında Covid-19 izinleriyle alakalı maddeyle uzatılan izinlerin ne zaman sona ereceği hakkında araştırma yapıyor.

Reklam
Reklam

Açık cezaevi izinleriyle alakalı durum merak konusu. 2020’de başlayan pandemi koşulları sebebiyle izinli sayılan açık cezaevi mahkumlarının izinleri ne zaman bitecek? Daha öncesinde bitirilen açık cezaevi izinleri en son 30 Nisan 2022’ye kadar uzatılmıştı. Yapılan son açıklamalar da ise 31 Mayıs’a kadar uzatılabileceği duyurulmuştu. 2022 cezaevi izinleriyle alakalı olarak merak edilenler haberimizin ayrıntılarında…
Açık cezaevi izinleri uzatılıyor mu?
Denetimli serbestlik tedbirleri ile 15 Nisan 2020 tarihinde mahkumların izne çıkması kararlaştırılmıştı. İzin durumunun 30 Kasım 2021 tarihine kadar devam edeceği açıklanmıştı.
TBMM Genel Kurulu’nda İcra ve İflas Kanunu’yla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne dair düzenlemeler görüşülmüştü. Mecliste yer alan partilerin ortak önergesi ile ihdas edilen maddede Covid-19 izniyle alakalı mevcut düzenlemede Sağlık Bakanlığının önerisiyle, Adalet Bakanlığı her seferinde iki ayı geçmemek şartıyla dokuz kere uzatılabilir şeklinde bir karar aldı. Ardından bu ibare her seferinde iki ayı geçmemek şartıyla on iki kere uzatılabilir, olarak değiştirildi.
Bu değişikliğin ardından partilerin ortak önerge sunmasıyla kanun teklifine ihdas edilen maddeyle alakalı ceza infaz kurumlarındaki Covid-19 izniyle alakalı değişiklik yapıldı. İzinlerin bir daha uzatılması kararlaştırıldı.
Açık cezaevi izinleri uzadı mı?
Cezaevi izinlerinin 31 Mayıs’ta sona ereceği Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştı. Covid-19 tedbirleri kapsamındaki iznin, hükümlüler için uzatılmadığı kesinleşti. 31 Mayıs tarihinde izinler sonlanıyor.

Açık cezaevi izinleriyle alakalı yazılı açıklama
Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bilgilendirme yaptı: “Covid-19 hastalığının seyri, vaka sayılarındaki aşılama oranıyla birlikte düşüşe bakıldığında Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiye kararları doğrultusunda Türkiye genelinde normalleşmeye gidildiği söylendi. Pandemi döneminde izin verilen hükümlülerin 31 Mayıs’ta açık ceza infaz kurumlarına dönmeleri planlanıyor. Denetimli serbestlik kapsamında yükümlülerin 1 Haziran 2022’den itibaren denetim planlarında yazan yükümlülüklere uymaları, hakkında henüz denetim planı hazırlanmamış kişilerin 1 Haziran 2022 itibariyle denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmeleri ve işlemleri başlatmaları zorunludur.”
Hükümlüler Adalet Bakanlığı internet sitesinden dönmeleri gereken ceza infaz kurumlarını görebileceklerdir. Resmi web sitesi üzerinden sorgulama ekranı aracılığıyla hükümlülerin döneceği yerler öğrenilebilecektir. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne ait resmi internet sayfasından sorgulanabiliyor.