Acil servislerde doluluk artıyor! Covid 19 geri dönüyor, maskeleri hazırlayın

TAKİP ET

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz Covid-19 konusunda uyarıda bulundu. Her geçen gün acil servise başvuran hasta sayısında artış olduğunu söyleyen Yavuz, maske kullanımının önemini anlattı.

Reklam
Reklam

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Acil servislere Üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle başvuruların son aylarda 3-4 kat arttığına dikkat çekti. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Kovid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek 3’lü testler hakkında yaptığı açıklama ile ilgili de konuşan Yavuz, "Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir" ifadelerini kullandı.

Acil servise başvurular arttı

Viral enfeksiyonların Bu yıl mevsiminden çok daha erken görülmeye başladığını söyleyen Profesör Dr Serap Şimşek Yavuz, Ekim ayından bu yana acil serviste yapılan başvuruların 3 4 kat arttığına dikkat çekti. Özellikle çocuk yoğun bakım verin de atışlarında yükseldiğini vurgulayan Yavuz, viral Üst solunum yolu enfeksiyonlarının altında yatan sebepler arasında koronavirüs ve grip salgınının olduğunu söyledi. Bu yıl yüzlerce virüsün erken dolaşıma girdiğini söyleyen Yavuz “İstanbul'da Ekim başından beri aslında grip de diğer nezle etkenleri de özellikle çocuklarda olmak üzere çok yaygın olarak etkiliyor insanları. Çocuk yoğun bakımlardan haberler de geliyor, gerçekten sayılar çok yüksek, hatta çocuk yoğun bakımlarda doluluk bayağı yüksek" dedi.

Üçlü tehlike devam ediyor

Şu anda covid-19, influenza, RSV Virüslerinin belli risk gruplarında olanları tehdit ettiğini de söyleyen Serap Şimşek Yavuz, Küçük çocuklarda ve altta yatan hastalığı olanlarda bu virüslerin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi. RSV Olarak bilinen virüsün daha çok küçük bebeklerde ve özellikle alt solunum yollarına yerleşerek ağır tablolara sebep olabildiğini belirten Yavuz, “Acillerde bunların hepsinin artışına bağlı olarak gerçekten hasta sayıları 3-4 kat artmış durumda. Kışa daha yeni giriyoruz, havalar daha yeni soğumaya başladı; kapalı ortamlarda daha fazla kalmaya başladıkça hasta sayısı da katlanarak artacak" dedi.