Açlık ve yoksulluk sınırı araştırması Şubat 2022 sonuçları açıklandı! Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 553 TL oldu.

TAKİP ET

Açlık ve yoksulluk sınırı araştırması Şubat 2022 sonuçları açıklandı. Türk-İş, her ay perakende fiyatları üzerinden dört kişilik bir ailenin harcamalar için gereken sınır rakamları belirliyor. Belirlenen rakamlara göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 553 TL oldu. Peki, Açlık ve yoksulluk sınırı nedir? Açlık ve yoksulluk sınırı nasıl hesaplanır? Bir ailenin açlık sınırı ne kadar? Bekar çalışanın yaşama maliyeti ne kadar? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Türk-İş'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Şubat 2022 sonuçları açıklandı. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" 15 bin 140 lira olarak hesaplandı. Açıklanan rakamlardan sonra vatandaşlar açlık ve yoksulluk sınırının ne olduğunu nasıl hesaplandığını araştırmaya başladı. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen pek çok kişi internette araştırmalarını hızlandırdı. Peki, Açlık ve yoksulluk sınırı nedir? Açlık ve yoksulluk sınırı nasıl hesaplanır? Bir ailenin açlık sınırı ne kadar? Bekar çalışanın yaşama maliyeti ne kadar? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI NEDİR? NASIL HESAPLANIR? 

Açlık sınırı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan standartlara göre hesaplanır. Açlık sınırı için değerler, çalışan ve bir tane 0-6 yaş aralığında bir diğeri ise 6-15 yaş arasında olan 4 kişiden oluşan bir aileye göre hesaplanmaktadır. Bunun akabinde yine Dünya Sağlık Örgütü tarafından, tüm aile üyelerinin alması gereken minimum kalori miktarı belirlenmiştir.

Yaşça büyük bir çocuğa sahip olan bir aile 2800 kalori ile hayatını sürdürebilirken, 0-6 yaş aralığında küçük bir çocuğu olan aileler için 2800 kaloriye ek olarak 2400 kalori daha eklenir. Bunun sebebi ise gelişim çağında olan çocukların minimum olarak alması gereken kalori miktarı 2400’dür. 

 

YOKSULLUK SINIRI NEDİR?

Açlık ve Yoksulluk Sınırı, Toplumun en küçük birimi olarak adlandırılan çekirdek ailelerin yani 4 kişilik bir ailenin zorunlu olarak harcaması gereken miktarın minimum değerinin hesaplanmasıdır. Yoksulluk sınırı şu gibi temel ihtiyaçlar ile hesaplanır;

Kira, su, elektrik, giyim, iletişim, ulaşım vb. birçok temel ihtiyaç için gereken para miktarıdır.

 

AÇLIK SINIRI NASIL HESAPLANIYOR?

Açlık ve Yoksulluk Sınırı, Açlık sınırı genel ifadesi ile bir çekirdek ailenin alması gereken minimum kalori miktarının ne kadar maliyet edeceğinin hesaplanmasıdır. Bir çekirdek aile için hesaplanan bu değer aslında, minimum harcama yaparak maksimum fayda almak üzerinden ilerler. Açlık sınırı hesaplamaları kolay bir şekilde hesaplanır ve genellikle hesaplama yöntemi şu şekilde oluyor;

İlk seçenek olarak belirli beslenme grupları oluşturuluyor. Bu gruplar;

Süt- Peynir- Yoğurt

Tavuk- Et- Balık

Meyve- Sebze ve Bakliyat

Un- Ekmek- Makarna ve pirinç olacak şekilde ilerliyor.

İkinci aşamada ise bu beslenme gruplarının aylık değerleri hesaplanıyor ve bu duruma göre artışlar ve düşüşler hesaplanarak yıllık ortalamalar elde ediliyor.

 

YOKSULLUK SINIRI NASIL HESAPLANIR?

Yoksulluk sınırı, bir çekirdek ailenin tüm zorunlu ihtiyaçlarının TL cinsinden minimum bir şekilde hesaplanmasıdır. Açlık sınırına kıyasla hesaplanması oldukça zor olan Yoksulluk sınırı hakkında herhangi net bir bilgi sağlayan çalışma olmamıştır. Bu konu ile ilgili en derin çalışmaları ise Türk- İş Kurumu yapabilmiş ve ortaya en doğru rakamları çıkarmıştır. Genel olarak tanımlanması gerekirse yoksulluk sınırının belirlenmesinde ana madde, yoksul ve aşırı fakir olarak değerlendirilen insanların gıda haricinde yaptıkları harcamalar ile ilgili ortalamaların alınmasıdır.

 

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN AÇLIK SINIRI 4 BİN 553 TL OLDU

Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 4 bin 553 TL oldu.

Türk-İş e göre 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 15 bin 140 TL

 

BEKAR ÇALIŞANIN YAŞAMA MALİYETİ 5 BİN 970 TL

Bekar çalışanın yaşama maliyetinin ne kadar olduğu da merak edilmektedir. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 5 bin 970 TL oldu.

 

GIDA İÇİN ASGARİ HARCAMA TUTARI

Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 7,12 artarken son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 66,38 olarak hesaplandı.

Türk-İş Türk-İş Şubat 2022 rakamları Bir ailenin açlık sınırı ne kadar Açlık ve yoksulluk sınırı nedir Açlık ve yoksulluk sınırı nasıl hesaplanır