Adalet Bakanlığı ceza infaz yasasında değişikliğe gidiyor

TAKİP ET

Adalet Bakanlığı, ceza infaz yasasında düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Yeni düzenleme ile birlikte kelepçeli muayene kalkacak, ağır hasta olan mahkumlara da tahliye yolu açılacak.

Reklam
Reklam

Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Yasası’nda değişiklik öngören bir çalışmaya başladı. Uzun zamandan beri tartışma konusu olan ağır hastaların şartlı tahliyesi de bu düzenleme ile birlikte hayata geçebilir. Ayrıca “Doktorların kelepçeli muayene” yetkisinin de düzenlemeden sonra kalkacağı tahmin ediliyor.

MÜCELLA YAPICI GÜNDEM OLMUŞTU

Gezi Davasında yargılanan ve hapis cezası alan Mücella Yapıcı, kelepçeli muayene haberleri ile gündeme gelmiş ve olay tepki çekmişti. Bu gelişmenin ardından Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Yasası’nda değişiklik öngören bir çalışma için harekete geçti. Alınan bilgiye göre düzenleme sonrasında Ceza İnfaz Yasası’ndan “Hekim talimatıyla kelepçeli muayene yapılabilir” hükmü kalkacak.

AĞIR HASTA MAHKUMLARA ŞARTLI TAHLİYE

Ayrıca Adalet Bakanlığı, ağır hastalığı bulunan, cezaevi şartlarında kalması uygun olmayan tutuklu ve mahkumların şartlı tahliyesine ilişkin de bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı raporlar şu anki koşullarda ağır hasta olan tutukluların tahliyesinde belirleyici oluyor. Ancak Bakanlık yeni düzenleme ile birlikte kurumun yetkisini de değiştirecek. Adalet Bakanlığının düzenleme üzerinde çalışmalara başladığı ve teklifin Ekim ayında TBMM’ye sunulacağı öğrenildi. Yapılacak olan düzenlemenin “terör örgütüne üye olmak” suçundan ve “karşısındakine zarar verebilecek derecede şiddet eğilimi gösteren” hükümlü ve tutukluları kapsamayacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.