Adana Ceyhan'da petrol bulundu! Bakan Dönmez "Yakında ilan edeceğiz" dedi

TAKİP ET

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na bağlı Çukurova 1 ve Çukurova 2 isimli araştırma sahasında Petrol bulunduğu öğrenildi. Belki de daha önce araştırma yapan yabancı şirket Petrol olmadığını söylemiş ve kuyuyu kapatmıştı. Bulunan petrolün yüksek kalitede olduğu öğrenilirken bölge halkı ise petrol sevinci yaşamaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de geçtiğimiz günlerde bir gazeteci ile görüşmüş ve petrol keşfini yakında ilan edeceklerini söylemişti.

Reklam
Reklam

Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığına bağlı bulunan ve Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Soysalı Mahallesi'nde yer alan ‘Çukurova 1 ve Çukurova 2’ isimli araştırma sahasında Petrol bulunduğu öğrenildi. Bölgede 2 yıldan bu yana devam eden araştırmalar sonucunda bulunan petrolün Yüksek kalitede olduğu öğrenilirken araştırma sahası genişletildi.

Yeni kuyular açılıyor

Çalışmalar petrol kuyularının olduğu alanda devam ederken yeni kuyularında açılmaya başlandığı öğrenildi. Aynı zamanda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, bölgede ‘Mud-Pit’ havuzu kurdu.

Yabancı şirket yok demişti

Diğer yandan Ceyhan'da 1960'lı yıllarda yabancı şirketler gelip saha araştırması yapmış ve burada Petrol Yok diyerek kuyuların üstünü kapatmıştı. Yine 1998 yılında Ceyhan depreminden sonra da sahada araştırma yapıldı Ve yine Petrol olmadığı söylenerek kuyular kapatıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bölgede son 2 yıldan bu yana çalışma yürütüyor. Yapılan çalışmalar sonucunda 1350 metre derinliğinde Petrol bulunduğu öğrenildi. Ayrıca Çukurova 1 isimli araştırma sahasında çıkan petrolün Yüksek kalitede olduğu da açıklandı.

Öte yandan 1960’lı yıllarda yabancı şirketlerin gelip sahada araştırma yaptığı ve ‘Burada petrol yok’ denilerek kuyularının üzerinin kapatıldığı öğrenildi. 1998 Ceyhan Depremi’nden sonra ise yine sahada araştırma yapıldığı ve bu seferde bin 500 metre derinliğe inildiği yine ‘Burada petrol yok’ denilerek kuyunun kapatıldığı öne sürüldü.

Bölgede büyük sevinç var

Petrolün bulunduğu bölge İhlas Haber Ajansı tarafından drone ile görüntülenirken çalışmaların sürdüğü görüntülerde görülüyor. Doğduğu günden bu yana petrolün bulunduğu köyde yaşayan 66 yaşındaki İsa Sezgin ise 1998 yılında mısır sulaması yaptıkları sırada suyun içinde siyah bir madde gördüklerini ve mısırı bozduğunu söyledi. Tarla sahibinin maddeyi götürdüğünü ve Petrol çıktığını söyleyen Sezgin, şu anda iki kuyudan verim alındığını dile getirdi. Bölgeden günde iki-üç tanker Petrol gittiğini söyleyen Sezgin, bunun Türkiye için olumlu bir şey olduğunu dile getirdi.

Yakında Petrol keşfini ilan edeceğiz demişti

Diğer yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez da Geçtiğimiz günlerde bir gazeteciye yaptığı açıklamada Petrol keşfini yakında ilan edeceklerini söylemişti. Bugün çıkan haberlerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kısa süre içerisinde açıklama yapacağı tahmin ediliyor.