Adaptojenler nelerdir? Adaptojenler sağlıklı mı?

TAKİP ET

Stres hepimizi farklı zamanlarda ve farklı şekillerde etkiler. Büyük bir iş sunumu için endişeleniyor olabilirsiniz. Ya da belki de kayınvalidelerle uğraşmaktan bitkin hissediyorsunuz. Ya da markette sütü unutmak kadar basit bir şey olabilir. Her ne ise, stresi yönetmek zor olabilir. İşte bu noktada adaptojenler devreye giriyor - hayatın stresli anlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olmak için buradalar.

Reklam
Reklam

Adaptojenler, vücudunuzun fiziksel, duygusal ve çevresel strese karşı direncine yardımcı olur. Ashwagandha, rhodiola rosea ve Sibirya ginsengi gibi adaptojenler yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ama sizin için doğru olup olmadıklarını nasıl anlarsınız? Diyetisyen Sarah Thomsen Ferreira, MS, MPH, RD, IFNCP , adaptojenlerin nasıl çalıştığını ve hangilerini denemeniz gerektiğini açıklıyor.

Adaptojenler nelerdir?

Adaptojenler, stresi azaltabilen bir grup bitki ve bitkidir. Bunu, gergin durumlara karşı direncinizi ve toleransınızı artırarak yaparlar.
Adaptojen kategorisine giren 70'den fazla bitki ve bitki vardır. Adaptojenlerin kullanımı Çin tıbbına ve Ayurveda tıbbına kadar uzanabilir. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da da kullanıldılar.
O zamandan beri, çeşitli adaptojenler incelenmiştir. Ancak nasıl çalıştıklarını gerçekten anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Adaptojenler ne yapar?

Adaptojenler, stresli olduğunuzda vücudunuzda ne kadar kortizol salındığını etkileyebilir. Daha az kortizol, daha az fiziksel stres reaksiyonu anlamına gelebilir.
Stres sinir, endokrin ve bağışıklık sistemlerinize bağlı olduğundan, artan kalp atış hızı gibi fizyolojik değişikliklere neden olabilir. Yine adaptojenler, vücudunuzun strese fiziksel olarak nasıl tepki verdiğine yardımcı olabilir.
Thomsen Ferreira, "Adaptojen kategorisine giren bu bitkilerden bazıları, dikkati ve dayanıklılığı da artırabiliyor gibi görünüyor" diyor.
Adaptojenler ayrıca şu konularda yardımcı olabilir:
Baş ağrısı
Kuru gözler
Yüksek tansiyon .
Tükenmişlik.
kaygı .
Obezite.
İnsülin direnci.

Alınabilecek en iyi adaptojenler

Aralarından seçim yapabileceğiniz 70'den fazla seçenek ile nereden başlayacağınızı bulmak zor olabilir. Thomsen Ferreira bunları denemeyi önerir.
Ashwagandha
Hint kış kirazı veya Hint ginsengi olarak da bilinen ashwagandha, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Hindistan, Afrika ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde yetiştirilir.
Araştırmalar , ashwagandha'nın kortizol seviyelerini ve iltihabı azaltabileceğini gösteriyor. Ayrıca yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir ve hafızanızı ve bağışıklık fonksiyonunuzu iyileştirebilir.
Thomsen Ferreira, "Araştırmacıların bulduğu şey, günde 300 miligram ashwagandha almanın sadece kortizolü azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda aşermeyi, algılanan stresi ve vücut ağırlığını da azalttığıdır" diyor.
Diğer araştırmalar, ashwagandha'nın kaygıyı azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bacopa Monniera
Tropik bölgelerde yetişen bu bitki yüzyıllardır geleneksel Ayurveda tıbbında kullanılmaktadır.
Bacopa monniera, su çördük otu, zarafet otu ve brahmi olarak da bilinir.
Araştırmaya göre bacopa monniera beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir, stres ve kaygıyı azaltabilir.
Thomsen Ferreira, “Bacopa monniera, antioksidanlar aracılığıyla beyni korur” diyor. “Vücudumuzun kendi antioksidan savunma sistemindeki enzimleri uyarmaya yardımcı olur.”
Panax Ginsengi
Asya ginsengi olarak da adlandırılan bu bitki Kore, Çin ve Sibirya'da yetiştirilmektedir.
Panax gingseng, insülin seviyelerini etkileyebilen ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olan bir kimyasal olan ginsenosidleri içerir.
Araştırmalar, panax ginseng'in yorgunluğun şiddetini de azaltabileceğini gösteriyor. Ayrıca glutatyon redüktaz ve toplam glutatyonu artırabilir.
Thomsen Ferreira, “Glutatyon vücudumuzun ana antioksidanı olarak kabul edilir” diyor. “Doğal detoksifikasyon sistemlerimizi düzenlemeye yardımcı oluyor.”
Rhodiola rosea
Bu bitki uzun zamandır geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Avrupa ve Asya'nın daha soğuk bölgelerinde yetişir.
Araştırmalar, rhodiola rosea'nın enerjiyi artırabileceğini ve yorgunluğu, bitkinliği ve tükenmişliği giderebileceğini gösteriyor. Ayrıca huzursuzluğu, sinirliliği ve gerginliği azaltmaya yardımcı olabilir.
Thomsen Ferreira, "Rhodiola rosea vücudunuzun ATP sentezini tetikleyebilir" diyor. "Bu, mitokondrilerinizde üretilen kimyasal enerjidir ve hücrelerinizin içinde önemli bir enerji kaynağıdır."
Schisandra chinensis
Bu meyve veren asma, kuzey Çin'e özgüdür. Geleneksel Çin tıbbında kullanılmıştır.
Beş baharatlı dut olarak bilinen dutu, eşsiz bir tada sahiptir. Aynı anda tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve keskin olarak tanımlandı.
Schisandra chinensis araştırması, kan şekeri ve kortizol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve ayrıca interlökin üretimini azaltabileceğini gösteriyor.
Thomsen Ferreira, "İnterlökin seviyeleri çok yüksekse, hücresel hasar oluşturabilir" diye açıklıyor.
Sibirya ginsengi
Eleuthero olarak da bilinen Sibirya ginsengi, Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ayrıca 60'larda ve 70'lerde Rusya'da da incelenmiştir.
Amerikan ginsengi ve Asya ginsenginden farklı aktif kimyasal bileşenlere sahiptir ve araştırmalar Sibirya ginsenginin yorgunluğa, kilo vermeye ve fiziksel aktiviteyi desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca bilişsel işlevinizi artırmanıza yardımcı olabilir.
Thomsen Ferreira, "130 erkek ve kadınla yapılan bir çalışmada yorgunluk, bitkinlik, uyku ve huzursuzluk incelendi" diyor. "Bütün bu alanlarda iyileştirmeler gördüler."

Adaptojenlerin yan etkileri

Adaptojenler yetişkinler tarafından iyi tolere edilir, ancak bazı yaygın yan etkiler şunları içerir:
Mide bulantısı.
İshal.
Kuru ağız.
Baş ağrısı.
Mide bulantısı.
Thomsen Ferreira, "Ashwagandha itüzümü ailesine aittir" diyor. "Bazı kişiler için, itüzümü eklem ağrısı ve iltihaplanma gibi semptomları tetikleyebilir."
Thomsen Ferreira, hamileyseniz adaptojenlerden kaçınmanın en iyisi olduğunu söylüyor. Ayrıca herhangi bir adaptojen kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanızı önerir.
Ve unutmayın, adaptojenler her derde deva değildir. Meditasyon ve yoga gibi stres yönetimi tekniklerine ve uygulamalarına devam etmelisiniz. Ancak adaptojenler size ek bir destek verebilir.
Adaptojenleri nasıl kullanıyorsunuz?
Adaptojenler, takviyeler, tonikler, sıvı özler, çaylar ve tozlar olarak mevcuttur.
Bunları dahil etmenin bir yolu kahve ve smoothie gibi içeceklerdir. Örneğin, bir ashwagandha yeşil çay latte deneyin.
Hatta tariflerinize adaptojenleri karıştırabilirsiniz. Thomsen Ferreira, bunları enerji lokmalarında veya badem ve tohumlu granolada kullanmayı sever. Adaptojenik çerezler için çevrimiçi tarifler bile var.
Thomsen Ferreira, “Adaptojenleri kullanmanın gerçekten çok fazla yolu yok” diyor. Adaptojenleri günlük rejimimize dahil etmek, günlük stresi azaltmak için destekleyici bir yol olabilir.