Adenovirüs salgınına dikkat! Çocuklarda göz bozukluğu yapıyor

TAKİP ET

Soğuk havalar nedeniyle salgınlar daha da yaygın şekilde görülmeye başlandı. Özellikle son dönemlerde soğuk algınlığına bağlı gelişen adenovirüs salgını çocuklarda göz bozukluğuna sebep olabiliyor. Operatör Doktor Şükran Evren Kaplan, enfeksiyonun yayılmasına karşı yapılması gerekenleri anlattı.

Reklam
Reklam

Soğuk havaların yurt genelinde etkisini göstermeye başlaması ile birlikte salgın ve enfeksiyon haberleri artmaya başladı. Son dönemlerde genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla ortaya çıkan adenovirüs salgını çocukları tehdit ediyor. Vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandığını belirten Uzmanlar, halk arasında Kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen göz iltihaplanması şeklinde kendini gösteren enfeksiyonun ciddi göz problemlerine yol açabileceğini söyledi.

GÖZ BOZUKLUĞUNA SEBEP OLABİLİYOR

Her yıl dünyada yaklaşık 20-30 milyon kişide görülen adenovirüs salgını ile ilgili göz hastalıkları uzmanı Operatör Doktor Şükran Evren Kaplan önemli uyarılarda bulundu. enfeksiyonun özellikle çocukları etkilediğini belirten Kaplan, “Adenovirüslerin neden olduğu göz enfeksiyonları oldukça bulaşıcıdır. Solunum yoluyla ve temas yoluyla bulaşır. Hijyene dikkat edilemeyen alanlar, toplu taşımalar, okullar, kreşler, hastane ve yaşlı bakımevleri gibi toplu olarak bulunulan ortamlarda bulaşma hızı yüksektir. Özellikle de kreş ve anaokulu gibi küçük yaş gruplarında yayılma hızı daha yüksektir. Çeşitli zeminlerde ve solüsyonların içerisinde lens solüsyonu vb. gibi, uzun süre stabil kalabilirler. Fiziksel ve kimyasal etkenlere dirençli olmaları nedeniyle uzun süre enfekte etme özelliklerini korurlar ve yayılma riski taşırlar. Adenovirüsler, oda sıcaklığında haftalarca canlılıklarını koruyabilmektedirler.” dedi.