Adet belirtileriyle hamilelik belirtileri arasındaki farklar nelerdir?

TAKİP ET

Günümüzde birçok kadın adet belirtilerini hamilelik belirtisi sanarak doktora başvurmaktadır. Haberimizde adet belirtileriyle hamilelik belirtileri arasındaki farklar nelerdir sorusuna yanıt verdik.

Reklam
Reklam

Adet belirtileri ile hamilelik belirtileri birçok kadın tarafından karıştırılmaktadır. Adet döneminden önce yaşanan PMS süreciyle hamilelik belirtileri arasında önemli benzerlikler bulunmaktadır. Bu nedenle birçok kadın, regl belirtilerini gebelik belirtisi sanarak endişelenmektedir. 

Adet belirtileri nelerdir?
Her kadının adet dönemi gün olarak birbirinden farklı olduğu gibi belirtileri de farklıdır. Adet dönemi öncesi bazı kadınlar yoğun hassasiyet ve ağrı hissederken, bazı kadınlar ise bu süreci tamamen ağrısız geçirmektedir. Adet belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir:
-Memede şişme ve hassasiyet,
-Gergin ruh hali,
-Vücutta şişkinlik,
-Sivilce,
-Bacak, sırt ya da mide ağrıları,
-Adet öncesi sendromu

Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik döneminde görülebilecek genel belirtiler şunlardır:
-Adet döneminin gecikmesi. Çocuk doğurmak için uygun aşamadaysanız ve adet döngüsü bir ya da birkaç hafta geciktiyse hamile olabilirsiniz. Ancak adet döngünüz normalde de düzensiz ise bu belirti sizleri yanıltabilir.
-Meme şişmesi. Hamileliğin erken döneminde hormonal değişiklikler nedeniyle göğüslerde hassasiyet ve şişme olabilir. Bu rahatsızlık kısa süre içerisinde azalacaktır.
-Kusma ve bulantı. Bu belirtiler genellikle hamileliğin gerçekleşmesinden yaklaşık bir ay sonra başlar. Hamilelikte bulantı nedeni net olmasa da hamilelik hormonlarından kaynaklanır.
-Sık idrara çıkma. Hamile olduğunuzda normalden daha fazla idrara çıkabilirsiniz. Vücudunuzdaki kan miktarı hamilelik sırasında artar ve böbreklerin mesanenizde kalan fazla sıvıyı işlemesine neden olur.
-Yorgunluk. Hamileliğin erken belirtilerinden biri de yorgunluktur. Hamilelik süresinde progesteron hormonu seviyesinin yükselmesiyle yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz.

Adet belirtileriyle hamilelik belirtileri arasındaki farklar nelerdir?
-Huzursuz, gergin ve üzgün hissetmek hem erken hamileliğin hem de adet döneminin belirtisidir. Bu semptom genellikle adet başladığında sona erer. Ancak ruh hali değişimlerinin devam etmesi ve adet döneminin gecikmesi hamilelik belirtisi olabilir.
-Kabızlık. Hormonal değişiklikler kadınlarda kabızlığın nedenidir. Bu dalgalanmalar bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Araştırmalara göre kabızlığın hamilelik sırasında kadınların %38’ini etkilediğini, fakat adet döneminden önce birçok kadını etkilediğini göstermektedir. Hamile kadınların ilk iki trimesterde kabızlık olma olasılığı fazlayken, PMS ile ilişkili bağırsak problemleri olan kadınlar genelde dönemleri başladıktan sonra rahatlama yaşarlar.
-Meme ağrısı ve hassasiyet. Memede meydana gelen değişiklikler hem PMS’nin hem de erken gebeliğin yaygın belirtisidir. İki dönem arasındaki farklar ağrı, hassaslık, şişme, ağırlık, duyarlılık ve engebeli meme dokusudur. Yine bu semptomların şiddeti kişiden kişiye değişmektedir.
PMS’li kişilerde, memeyle ilgili semptomlar genelde adet döneminden sonra azalarak sonlanır. 
Erken hamilelikte ise göğüsler özellikle dokunma hissi verebilir ve ağrı fazlalaşır. Nipelin etrafındaki alan batabilir, ağrılı hissettirebilir. Ayrıca bazı kadınlarda göğüs yüzeyinin yakınında daha belirgin mavi damarlar gelişir.
Erken hamilelikteki meme semptomları, kadın gebe kaldıktan 1 ya da 2 hafta sonra başlar ve doğuma kadar devam edebilir. 
Progesteron hormonu bir süre yorgunluğa neden olur ve periyot başladığında yorgunluk kaybolur.
Yorgunluk aynı zamanda erken gebeliğin de bir belirtisidir. Gebe kadınlarda ilk üç ay yorgunluk devam eder ve hatta bazı kadınlarda bu süre doğumun sonuna kadar devam edebilir. Ağır dönemleri olan kadınlar için aşırı yorgunluk hissi dönem boyunca devam edebilir. Ayrıca bu belirti, adet dönemi ve hamileliğin dışında demir eksikliği anemisinin bir belirtisi de olabilmektedir. 

Erken adet görme hamilelik belirtisi olabilir mi?
Erken gebelikte hafif kanamalar meydana gelebilir. Buna implantasyon kanaması denir ve genellikle döllenmeden 10-14 gün sonra ortaya çıkar. Birçok kadın bu kanamayı yaşamadan hamileliğe devam eder. Bu kanama manstrüasyondan çok daha hafif geçer. Adet kanaması ise genelde 4-5 gün sürer ve daha fazla kan kaybına neden olur.
Kramp semptomu hem adet dönemi öncesinde hem de erken gebelikte yaygın olarak görülür. Erken hamilelik krampları adet kramplarına benzer ancak hamilelikte mideden daha aşağıda oluşabilir. Embriyo implantları ve uterus uzadıkça bu kramplar hamilelikte haftalarca ya da aylarca sürebilir. 
Hormonal değişiklikler erken gebelikte ve regl döneminden önce hem baş ağrılarına hem de sırt ağrılarına neden olabilir. 
 

adet belirtisi ile hamilelik belirtisi farkları adet belirtisi hamilelik belirtisi