Adet gecikmesi neden yaşanır? Adet gecikmesi sebepleri nelerdir?

TAKİP ET

Kadınlar, belirli günler arasında adet görmektedir. Bazı durumlar sonrası adet gecikmesi yaşanmaktadır. Bu durum kadınları endişelendirmektedir. Kadınlar, adet gecikmesinin sebeplerini araştırmaktadır. Adet gecikmesi neden yaşanır? Bu haberimizde adet gecikmesi sebeplerini sizler için derledik. İşte adet gecikmesi sebepleri...

Reklam
Reklam

Adet gecikmelerine ilişkin sorular internette araştırılmaktadır. Adet gecikmelerinin sebepleri merak edilmektedir. Adet gecikmesi neden yaşanır?
Adet gecikme nedenleri

Menstrüel adet eksikliği genellikle hamilelik anlamına gelir. Ancak bazen adet gecikmeniz başka sebeplerden kaynaklanır. İlk olarak, adet döngünüzün uzunluğu döngüden döngüye değişebilir.Aslında döngülerin %46'sı 7 gün veya daha fazla farklılık gösterebilir. Aşağıdaki nedenlerden dolayı adetiniz çok geç olabilir veya adet görmemiş olabilirsiniz.

hastalık

seyahat

kötü uyku

çok yüksek stres

Doğum ve emzirme sonrasında da adet düzensizliği yaşayabilirsiniz. Yakın zamanda doğum yaptıysanız ve emziriyorsanız, emzirmeyi bırakmadan adetiniz tekrar başlamayabilir - ancak bu, hamile kalamayacağınız anlamına gelmez. Düzensiz veya eksik adet görmenizin bir başka nedeni de menopoza giriyor olmanızdır. Ancak, 45 yaşın üzerindeyseniz ve adetinizin geciktiğini fark etseniz bile, yine de her ihtimale karşı hamilelik testi yaptırmak iyi bir fikirdir. Menopoz, bir kişinin negatif gebelik testi hakkında şikayette bulunmasına rağmen hala adet görmeme nedeninde de gösterilebilir. Doğum kontrol hapları da adetinizin düzensiz olmasına neden olabilmektedir.

Birçok kişi gün içinde internetten "Adet 10 gün gecikti ve test negatif çıktı" gibi sorular soruyor. Adet gecikmesi nedeniyle, bir kişi idrarda gebelik testi negatif olabilir ve hamile kalabilir. Bu duruma rağmen gebelik belirtilerini kendi başına gören kişiler sadece evde yapılan gebelik testine güvenmekle kalmaz, aynı zamanda hastanede Beta HCG testi yaptırarak da gerçek  sonuçları elde edebilir.

Birkaç aydır adet görmüyorsanız ve hamile değilseniz, bunun nedeni hormon seviyelerinizdeki dengesizlikler, ilaç yan etkileri, aşırı egzersiz veya aşırı kilolu veya düşük kilolu olabilir. Birkaç aydır adet görmediyseniz, nedenini öğrenmek için lütfen doktorunuza danışın. Kadınlar menstrüasyonu gecikebilir  veya kaçırabilir, ancak hamilelik testi sonuçları hala negatiftir. Hamilelik testiniz negatif çıksa bile adetiniz gecikebilir.İşte bazı nedenler;

Adet gecikme nedenleri

 Düşük hormon seviyeleri : Menstrüasyon geciktikten  sonra  teste gittim ve sonuç negatif çıktı.Birçok kadın gün içinde bu konuda araştırma yapıyor.Hormon seviyelerinin düşük olmasının nedeni adet gecikmesinin sebeplerinde bulunabilir. Hamile kalmak istiyorsanız, iyi haber şu ki: yine de hamile kalabilirsiniz. Bazen hamilelik sırasında, erken progesteron insan koryonik gonadotropininin (hCG) seviyesi, evde hamilelik testi ile tespit edilecek kadar yüksek değildir. Birçok kişinin idrarda gebelik testi negatiftir ve hamile kalır. Güvenilir kaynaklar, yaygın olarak bildirilen %99 doğruluğu elde etmek için evde yapılan gebelik testlerinin yalnızca 25 miliuluslararası birim/ml'den (mIU/mL) daha yüksek hCG seviyelerini tespit etmesi gerektiğini bulmuştur. 1991'de Güvenilir Kaynak çalışmasının yazarları, gebeliklerin %95'ini tespit etmek için testin 12,4 mIU/mL kadar düşük seviyeleri tespit etmesi gerektiğini hesapladı. Ancak evde yapılan tüm gebelik testleri bunu yapacak kadar hassas değildir.

Dış gebelik : Çok nadir bir durum olmasına rağmen bazı durumlarda hamilelik testi negatif çıkabilir. Hamilelik testi negatif ve Karnınızda ya da bir tarafınızda şiddetli ağrı ,baş dönmesi ya da sersemlik, kanama ya da lekelenme ,mide bulantısı ve kusma şikayetleriniz varsa tıbbi destek almalısınız.

Yaşam tarzı etkisi : Dış faktörler de adet döneminize zarar verebilmektedir. Stres, adet döngüsünü geciktirebilir. Yetersiz beslenme de adet döngüsü etkiler. Çok fazla kafein tüketimi , ani yaşam değişiklikleri düzensiz adetlere neden olabilir.

Emzirme : Emzirme sürecinde adet döngünüzde dengesizlikler olabilir. Bebeğinizde yaşanan gece beslenmelerinin sıklığı artarsa adet döngünüz bundan etkilenebilir. 

Tıbbi durumlar : Polikistik over sendromu (PCOS) veya tiroid sorunları gibi durumlar kadınların çok düzensiz adet döngüsüne ve adet gecikmesine neden olabilir. Bazı kadınların adetleri hafif olabilir, bazılarının şiddetli adetleri olabilir ve bazıları adetleri tamamen atlayabilir.

Kadınlar için menopoz genellikle 50 yaş civarında başlar. Bununla birlikte, bazı kadınlar hastalığı 40 yaşından önce geliştirmeye başlayabilir. Herkesin durumu farklıdır. Adetinizi 90 günden fazla kaçırırsanız ve hamile değilseniz, lütfen doktorunuzla altta yatan bir hastalık için test yapılıp yapılmayacağını tartışın.

İlaçlar : Doğum kontrol hapları adet düzensizliğine neden olabilir. Diğer ilaç türleri de adet dönemini etkileyebilmektedir. 

Diğer nedenler: Birçok sebepten dolayı adet düzensizliği yaşayabilirsiniz. Bu durumun neyden kaynakladığına emin değilseniz doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır. 

Gebelik testi her zaman doğru sonuç verir mi?

Gebelik testleri %100 doğruluk sağlamaz.  En doğru sonuç için Hastanelerde Beta HCG testi yaptırılmalıdır. 

 

adet gecikmesi adet gecikmesi sebepleri adet gecikmesi neden olur?