Adli kontrol kaldırılması talebi nedir? Adli kontrol ne demektir?

TAKİP ET

Adli kontrol kaldırılması talebinin ne olduğu merak ediliyor. Merak edilen ve araştırılan bu konu hakkında haberimizde yer verdik. Peki, adli kontrol kaldırılması talebi nedir? Adli kontrol ne demektir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Adli kontrol kaldırılması talebinin ne olduğu merak ediliyor. Merak edilen ve araştırılan bu konu hakkında haberimizde yer verdik.

Adli kontrol nedir? 

Adli kontrol, Ceza Muhakemesi Kanunu maddelerine göre düzenlenen bir koruma tedbiridir. Soruşturma ya da kovuşturma sürecinde tutuklama sebeplerinin bulunduğu durumlarda kişinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına mahkemece karar verilebilir. Adli kontrol tedbiri alan kişinin uyması gereken görevler, yükümlülükler bulunmaktadır. 

Adli kontrol yükümlülükleri nelerdir? 

Adli kontrol koruma tedbiri alan vatandaşın uygulaması gereken yükümlülükler şunlardır; 

Yurt dışı çıkış yasağına uymak, 

Mahkeme tarafından belirlenen yerlere, belirlenen sürelerde giderek başvuruda bulunmak, 

Ehliyetini teslim etmek ve her türlü aracı kullanmamak, 

Uyuşturucu, alkol kullanan kişilerin temizlenme amacı ile hastaneye yatarak tedavi olması, 

Silah kullanmamak ve taşımamak (Kişiye ait ruhsatlı silahların teslimi), 

Belirlenen konutu ve yerleşim belgesini terk etmemek, 

Kişinin maddi durumuna göre belirlenecek güvence bedelinin ödemesini yapmak. 

Adli kontrol süresi azami kaç yıldır? 

Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutukluluk için azami süreler belirlenirken, adli kontrol durumları için belirlenmiş azami süre bulunmamaktadır. 

Adli kontrol nasıl ve ne zaman başlar? 

Adli kontrol durumu şüpheli ya da sanığa iletildiği günden itibaren resmen başlamaktadır. Mahkeme tarafından alınan karar Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne iletilir. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bu kararı il kurumlarına yollar. Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü ise gelen kararı şüpheli ya da sanığa resmen iletir. 

Adli kontrol kaldırılması talebi nasıl gerçekleşir? 

Adli kontrol kararı bildirilen şüpheli ya da sanık hazırlayacakları adli kontrol kaldırılması talebi dilekçesi ile başvuru yapabilir. Yapılan itiraz haklı bulunursa adli kontrol durumu kalkar. 

Adli kontrol yükümlülüklerine uymayan şüpheli ya da sanık için alınan karar kaldırılır ve tutuklanır. 

Şüpheli ya da sanık için uygulanan adli kontrol durumunun artık yararı kalmamışsa mahkeme tarafından karar iptal edilir. 

Adli kontrol kaldırılması talebi soruşturma aşamasında yapılırsa Sulh Ceza Hakimliğince, kovuşturma aşamasında yapılırsa Cumhuriyet savcısının görüşü ardından uygulanır. 

Adli kontrol kaldırılması talebi dilekçe örneği:
 

…… NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE 

Gönderilmek Üzere 

…. SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE 

Sorgu No :2021/… Sorgu 

Adli Kontrole İtiraz Eden 

(Şüpheli)                          : ………… (TC:…….)  …../….. 

Müdafi                            : Av. ……. 

Konu                               : ….. Sulh Ceza Hakimliğinin …/…/2021 tarih ve 2021/… Sorgu numaralı adli kontrol tedbiri kararına ilişkin itirazlarımızın sunumudur. 

Açıklamalar                    : 

Müdafii bulunduğum şüpheli hakkında, …. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2021/… soruşturma sayılı dosyası kapsamında, …. Sulh Ceza Hakimliği tarafından …/…/2021 tarih ve 2021/… sorgu sayılı kararıyla haftada bir gün imza atma yükümlülüğü şeklinde adli kontrol kararı verilmiştir. Söz konusu karar hukuka aykırı olup itirazen kaldırılarak, şüphelinin koşulsuz serbest bırakılması gerekmektedir. Şöyle ki; 

Şüpheli gerek savcılıkta verdiği ifadesinde gerekse de sulh ceza hakimliğindeki sorgusunda samimi bir şekilde beyanda bulunmuş ver gerçekleri anlatmıştır. Şüpheli hakkında suç unsurlarının oluşmadığı, soruşturmaya konu suçun şüpheli tarafından işlenmediği açıkça ortadadır. 

Ayrıca şüphelinin yerleşim yeri sabit olup kaçma ihtimali bulunmamaktadır. Şüphelinin delilleri karartma tehlikesi de bulunmaması da göz önüne alındığında şüpheli hakkında hükmedilen haftada bir gün imza atma şeklindeki adli kontrol yükümlülüğü müvekkilimizin mağduriyetine sebep olmaktadır. Bu sebeplerle şüpheli hakkında hürriyeti sınırlandıran bir tedbir olan imza atmak suretiyle adli kontrol tedbiri aşırı bir tedbir olup itirazen kaldırılmasını talep etme gereğimiz hasıl olmuştur. 

Sonuç ve İstem 

Yukarıda açıklanan nedenlerle, şüpheli hakkındaki adli kontrol tedbirinin İTİRAZEN KALDIRILMASINA ve şüphelinin koşulsuz serbest bırakılmasına karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz. 

Şüpheli Müdafi 

Av. ……. 

adli kontrol adli kontrol nedir adli kontrol kaldırılması talebi adli kontrol kaldırılması talebi nedir adli kontrol kaldırılması talebi dilekçe örneği