Adli yardım nedir? Adli yardım başvurusu nasıl yapılır?

TAKİP ET

Adalet Bakanlığınca yapılan açıklama doğrultusunda maddi durumu elverişli olmayanların, özel hukuk alanında mahkemelere yapacakları adli yardım başvurularında kullanılmak üzere Adli Yardım Başvuru Formu oluşturuldu. e-Devlet üzerinden de Adli yardım başvuruları açıldı. Peki, adli yardım nedir? Adli yardım başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Özel hukuk alanında mahkemelere yapılacak adli yardım başvurularında kullanılmak üzere, başvuru sırasında istenen belgelerin standarda bağlanmasına yönelik oluşturulan Adli Yardım Başvuru Formu, fiziki olarak adliyelerdeki Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri ve mahkeme ön bürolarından temin edilebiliyor. Aynı zamanda yapılan düzenlemeyle birlikte artık Adli Yardım Başvuru Formu’na e-Devlet üzerinden de ulaşılabiliyor. Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresine tıklayarak yönlendirilen sayfadan (UYAP Vatandaş Portal) ulaşılabilmektedir.


Adli yardım başvurusu nasıl yapılır? 

Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurulması ve bu yönde bir talepte bulunulması gerekiyor. Bulunulan talebin ardından başvuran kişinin adli yardımdan yararlanma şartları taşıyıp taşımadığı araştırılıyor. Mahkeme, adli yardımın koşullarının oluşup oluşmadığını değerlendirmeye alarak talebin kısmen veya tamamen kabulüne ya da reddine ilişkin karar verebiliyor. Adli yardım kararından dolayı ertelenen tüm yargılama giderleri ile devletçe ödenen avanslar, dava veya takip sonunda haksız çıkan kişiden tahsil ediliyor. 

Oluşturulan standart başvuru formuyla başvuru sahibinin maddi durumuna ilişkin bazı bilgi ve belgelere UYAP üzerinden adli mercilerin doğrudan erişim sağladığı hatırlatılarak, kendisinden sadece formda yöneltilen diğer sorulara doğru ve eksiksiz şekilde cevap vermesi isteniyor. Böylelikle Adli Yardım Başvuru Formu’nu kullanarak adli yardım talebinde bulunanların, farklı bilgi ve belgeleri değişik kurumları dolaşarak toplama dönemi de son buluyor. 

Bu sayede kişilerin iş ve işlemlerinin kolaylaştırılarak hızlı şekilde çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Uygulamayla aynı zamanda adli yardım başvurularından yararlanma koşullarının değerlendirilmesinde benzer kriterlerin gözetilerek uygulama birliğinin sağlanması öngörülüyor.

adli yardım adli yardım nedir adli yardım başvuru adli yardımbaşvurusu nasıl yapılır adli yardım başvuru formu