Adli yardım nedir? Adli yardım şartları nelerdir?

TAKİP ET

Bazı durumlar sonrası kişilere adli yardım desteği sağlanabilmektedir. Adli yardım desteğinin ne olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Adli yardım desteği nedir? Adli yardım desteğinin şartları da merak edilmektedir. Adli yardım desteği şartları nelerdir? Bu haberimizde adli yardım desteğiyle ilgili detayları sizler için derledik. İşte Adli yardım desteğiyle ilgili detaylar...

Reklam
Reklam

Hukuki yollardan haklarını korumak isteyen ancak maddi imkânları yetersiz olanlar adli yardım hizmetlerinden yararlanabilirler. "Türkiye Barolar Birliği" tazminat hakkının sağlanmasına yönelik araştırmalar yaptı. Bu hizmet, sadece hukuk davalarında değil, aynı zamanda kolluk prosedürlerinde de faydalı olan tüm vatandaşlar için eşit fırsatlar sağlar.CMK yani Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında değerlendirilen davalar için davanın görüldüğü mahkemeye ücretsiz avukatlık hizmeti için başvurabilirsiniz.Kısaca hizmet bedeli ödemeye hakları olmadığını ispat edenler bu kapsamda değerlendirilir. Ücretsiz avukat talebi nasıl yapılır?

Adli yardım

Adli yardım ilkesi, ekonomik nedenlerle dava açamayacak durumda olan kişilerin haklarını korur. Başvurucular dava harçlarından muaf tutulmakta olup, Baro tarafından görevlendirilen avukatlar davanın gelişimini yakından takip etmektedir. Adli yardım, yargılama giderlerinin bir kısmı veya tamamı ödenerek alınabilir.

Ayrıca, kamu yararına faaliyet yürüten dernek ve vakıflar, dava masraflarının bir kısmını veya tamamını ödemeye muktedir olmaları halinde adli yardımdan faydalanabilirler.Adli yardımın şartları, toplantı sonrasında başvuru sahibi tarafından belirlenir. İlgili baroya yapılan her başvuru için bir belge sicil numarası verilecek ve bir belge açılıp takip edilecektir.Adli yardım için gereken şartlar nelerdir?

Adli yardım şartları

Muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi

SGK kaydının olup olmadığı gösteren belge 

Başvuru sahibi adına Tapu ve Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinden alınmış kayıtlı araç veya gayrimenkul olup olmadığı gösteren belge

Kimlik fotokopisi

Gelir belgesi, çalışanlar için bordro, emekliler için karne

Kredi borcu olması halinde ödeme bilgileri

Kira kontratı

Varsa çocuklar için öğrenim belgesi

Dava dosyasının detayları da istenmektedir.

Adli yardım başvurusu detayları

Adli yardım başvurusu bölgede görev yapan baroya yapılmaktadırTalep, adli yardım bürosuna veya ilgili temsilciliğe iletilir. Başvuru aşamasında gerekli belgeler tamamlandıktan sonra inceleme başlar. Sadece iddialarının doğru olduğunu kanıtlayabilenler değerlendirilecektir. Baroya yapılan başvurunun gerekçelerinin  araştırılmasının ardından nihai karar verilmektedir.

Davaya bakan mahkemeye adli yardım başvurusunda bulunmak için; talep özetine ek olarak, başvuru belgelerinin eksiksiz belgeler şeklinde mahkeme başkanına sunulması gerekir. Adli yardım talebinde bulunulması sonucu açılan davalarda harç ve vergiden muaftır.  Ancak talep edilmesi halinde duruşma ve inceleme kapsamında karar verilecektir.

Avukat danışma hatları

İstanbul Barosu  Avukat Acil Destek Hattı numarası 0 555 488 18 50 

bu hat bilgi eksikliğ yaşayan avukata bilgi vermek amaçlı kullanılmaktadır.

Kadınlar için ücretsiz avukat hakkı

Normal şartlarda da  kadınlara destek olan Baro, her zaman olduğu gibi, şiddetle mücadele için mesai saatleri içinde ve dışında Kadın Hakları Merkezi hizmetleri aracılığıyla talepleri değerlendiriyor.Cinsiyet bakış açısını değiştirmekAyrımcılığı önlemekAile içi şiddetin önlenmesi veKadınlara farkındalık yaratmak amacıyla verilen ücretsiz hizmetler Baro Adli Yardım Birimi ile koordine edilmiştir.Tecavüz, cinsel taciz ve şiddet mağdurları veya şikayetçileri de karakolda ifade verirken avukat tutma hakkına sahiptir.

İş hukuku avukat talebi

İş hukukunun kapsadığı konularda ücretsiz avukat talebinde bulunabilmek için bu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Danışmanlık hizmeti alınmadan atılan her türlü adım mevcut hakların kaybedilmesine neden olabilir.Kurumsal hizmet veren hukuk firmalarından gelen danışmanlık talepleri genellikle ücretsiz olarak karşılanmaktadır.Adli yardımdan yararlanılması halinde, Baro tarafından belirlenen avukatlık ücreti, dava masrafları kalemi altında Devlet Hazinesi tarafından ödenir.Ücretsiz avukat talebinde bulunulurken, ikamet adresinde veya davanın açıldığı adreste hizmet veren baronun istediği belgeler veya başvuru listesi farklı olabilir.

Boşanma davalarında ücretsiz avukat desteği

Boşanma davasında ücretsiz hukuki desteğe ihtiyacı olanlar, herhangi bir geliri veya sosyal güvencesi olmadığını ispatlamak zorundadır. Gerekirse İl Avukatlar Derneği'ne başvurabilirsiniz. Başvurunun incelendikten sonra onaylanması durumunda davaya ücretsiz avukat atanacaktır.

Adli yardım için ikamet ettiğiniz ilin Barosuna başvurunuz. Başvuru belgelerini tamamladıktan sonra şahsen başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Barolar arasında evrak ve başvuru işlemlerinde farklılıklar olabilir. Avukatlık ücreti ve dava masraflarını karşılayamayanlar ücretsiz olarak avukat tutabilir, sanal avukatlık hizmetleri kapsamında vatandaşlar tarafından çeşitli hukuk departmanlarında sorulan sorulara cevap verebilirler. Kişisel bilgiler ve iletişim bilgileri girilerek tamamlanan işlemlerde cevaplanması gereken soruları içerir. Avukatlık  işlemleri Avukatlar Kanunu ile düzenlenmektedir.

 

Adli yardım Adli yardım nedir? Adli yardım şartları