Aile hekimi maaşları 2022 yılında kaç TL oldu?

TAKİP ET

Aile hekimi maaşlarının 2022 yılında ne kadar olduğu merak edildi. Memurluk kıdemi ve meslekteki deneyimine bağlı olarak verilen aile hekimi maaşları hakkındaki tüm detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Aile hekimi maaşlarının 2022 yılında ne kadar olduğu merak edildi. Memurluk kıdemi ve meslekteki deneyimine bağlı olarak verilen aile hekimi maaşları göreve yeni başlayan aile hekimi 5 bin 500 TL maaş alırken, meslekte 25 yılını doldurmuş bir aile hekimi ise 320 bin TL’ye kadar maaş alabilmektedir.

Aile hekimi maaşlarını etkileyen etkenler

Aile hekimi tarafından kabul edilen ve sisteme geçen hasta sayısı,

Maaşların üzerinde uygulanan kesintiler,

2022 senesinde aile hekimliğine yapılan maaş zamları,

Çalışılan sağlık ocağına ait giderlerin maddi değeri,

Aile hekiminin meslekte ne kadar deneyime sahip olduğu, kaç yıldır çalıştığı,

Maaş puanlama sistemi,

Aile hekiminin muayene sırasında kullandığı tıbbi ürünlerin maddi giderleri,

Ülkedeki enflasyon oranı,

Aile hekiminin medeni durumuna, çocuk sahibi olmasına bağlı aldığı tazminat ödemeleri

Uzman aile hekimi maaşları kaç TL’dir? 

2022’de uzman aile hekimi maaş tutarı, 7.200 TL ve 18 bin TL arasında değişmektedir. Bu değişimin sebebi ise hem puanlama sistemi hem de aile hekiminin evlilik durumudur. Çalışma yerinden 1.000 puan altında maaş puanı alan uzman aile hekimleri 7.200 TL ile 12.500 TL arasında maaştan yararlanırlar.Meslekte pratisyen hekimlerden kıdem olarak üstte olan uzman aile hekimleri 1.750 TL ek ödemeden yaralanırlar. Ayrıca çocuk sahibi olan ve evli olan aile hekimleri ise aile tazminatı ek ödemesi kapsamında, çalıştıkları yerde 1.000 puana sahiplerse 12.500 TL maaş alabilirler.

Pratisyen aile hekimi maaşları kaç TL’dir? 

2022 pratisyen aile hekimi maaş tutarı, 7.200 TL ile 12.500 TL arasında değişir. Evli olan, bir çocuğu olan ve çalışma yerinde 1.000 puan maaş puanına sahip olan pratisyen bir aile hekimi 12.500 TL maaştan yararlanır. Evli olan, eşi çalışmayan, çalıştığı yerde 1.000 puan maaş puanı hesaplanan pratisyen aile hekimi 7.200 TL maaş alır.

Eğer pratisyen aile hekimi henüz mesleğinde 1 yılı tamamlamışsa, evli değilse, çocuğu yoksa ve 1.000 puan maaş puanına sahipse, 7.200 TL maaş alır.

En yüksek aile hekimi maaşı kaç TL’dir?

2022’de en yüksek aile hekimi aylığının tutarı, 18 bin TL olarak açıklanmıştır. Devlet aile hekimlerinin maaşlarının 18 bin TL üzerinde olmasını uygun bulmaz. Meslekte 25 yılı aşmış olan ve emekliliği gelmesine rağmen hala çalışan en kıdemli aile hekimleri belirli şartlar kapsamında 18 bin TL maaş alırlar.

Maaş puanının 1.000 puan olması, 25 yıl üstü çalışma yılı ve memurlukta en üst kıdem, evli olma, eşin çalışmaması, 2 çocuk sahibi olma şartlarına uyan kıdemli aile hekimleri 18 bin TL’ye kadar ek ödemeler kapsamında maaş alırlar.

Aile hekimlerinin görevleri 

Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında tanı koyma,

Tedaviyi ve rehabilitasyonu sağlamak,

Kendisine kayıtlı olan hastalar ile yakından ilgilenmek,

Bu kayıtlı hastaları sadece sağlık problemleri sırasında değil öncesinde de koruyucu tedaviler ile koruma altına almak,

Ana ve çocuk sağlığı hizmetlerini ve tedavilerini vermek, gerekli planlamaları yapmak,

Kendisine kayıtlı hastaları ev tedavilerinde ziyaret etmek ve hasta olmaları halinde 6 ay takip etmek,

Kendine kayıtlı hastaların tüm taramalarını (gebelik, kanser testi, adölesan) yapmak,

Periyodik sağlı muayenelerini hastaların yapmak,

Kendine kayıtlı hastaların tümünü senende bir kez değerlendirerek kayıtları güncellemek,

Evde takibi zorunlu hale gelmiş olan, yaşlı, yatalak ve engelli hataları özel olarak ev ziyaretinde tedavi etmek,

Bu hastalar için ikinci ve ikinci basamak tedavilere yönlendirmeyi yapmak, en iyi rehabilitasyon koşullarına onları iletmek,

Aile sağlığı ekibinde yer alan tüm çalışanları denetlemek ve yönlendirmek,

Gerekli olması halinde sağlık raporlarını, reçeteleri ve sevk evraklarını düzenlemek,

Aile hekimleri maaşında gezici sağlık gideri ek ödemeleri

Bir aile hekimi evde tedavi alan hasta sayınsın yüksek olması nedeniyle sürekli evde hasta ziyaretine gidiyorsa, bu kayıtlar kapsamında devletçe görüntülenmektedir. Evde ziyaret için yapılan ek masrafların karşılanması için aile hekimi maaşına ek ödeme yapılmaktadır.

500 ve 1.000 arası kişi bölgede evde tedavi alacak konumda ise aile hekimi maaşına ek %10,

1001 ile 1500 kişinin evden tedavi alması gerekiyorsa aile hekimi maaşlarına o bölgede %20,

Bölgede aile hekimlerine kayıtlı toplamda 1501 işe 2000 kişinin evde tedavi alması gerekiyorsa, bölgedeki aile hekimi maaşları için %30,

20201 kişi üzeri evde bakılacak hasta kayıt sayısında ise bölgedeki aile hekimleri maaşlarına %40 ek ödeme yapılmaktadır.

Hangi şartlarda aile hekimi sözleşmesi sona ermektedir?

Malulen emekli olmanın talep edilmesi halinde,

Aile hekiminin üzerine kayıtlı hasta sayısının aralıksız iki ay 1.000 sayısının altına inmesi,

Sağlık Ocağında kar getirici işler yapıldığını fark edilmesi,

Ardından verilen süre içinde mal bildiriminin yapılmaması,

Memurluktan çıkarılmaya sebep olan yasa dışı bir suçun tespiti,

Verilen izin süresinin üzerinde sürekli olarak keyfe bağlı izne çıkma,

Herhangi bir özür belirtmeden kesintisiz olarak 10 gün işe gelmeme,

Doğum yapma, izin alma gibi durumları kayıt için önceden bildirmeme ve ardından büyük sorunların doğması,

Sağlık Ocağı giderleri aile hekimi maaşlarını etkiler mi?

Sağlık ocağının elektrikten, suya kadar tüm giderlerin karşılanması aile hekimlerinin bütçesinden gitmektedir. Fakat aile hekimleri bu ödemeler sonucu ek gelir alırlar. Giderler ne kadar çoksa ek ödemede o kadar çok olacaktır. Bu durum ise sağlık ocaklarında çalışan kişilerin uygun şartlarda çalışabilmesi için yapılmaktadır. 

Aile hekimi maaşlarının kesildiği zamanlar?

Aile hekimlerini mevzuat dışı bir hareket gösterdiği zamanlar maaşlarında kesilme yaşanmaktadır. Aile hekimi etik dışı bir hareket yapar ve diğer çalışanlar bunu Sağlık Bakanlığı’na bildirirlerse bu bildirimden sonra meslekten men ve sözleşmenin iptali gibi bir durum ortaya çıkarsa aile hekimi maaşı kesilmektedir.

Aile hekimlerinin kaç gün yıllık izin hakları vardır?

Aile hekimlerinin yıllık izin hakları 30 gündür. Mazeret bildirmeleri halinde ek olarak 5 gün daha izin hakları bulunan aile hekimleri toplamda 35 günlük yıllık izin kullanabilmektedirler. Yıllık izinlerde aile hekimlerinin maaşlarında bir kesinti yaşanmamaktadır. Kadın aile hekimleri ise doğum yapacakları zaman, doğumlarından 8 hafta önce ve doğumlarından 8 hafta sonra izin kullanabilirler ve bu sürede maaş kesintisi yaşanmaz. Aile hekimleri başka bir doktora muayene olduktan sonra rapor almasını gerektirecek bir durum karşısında 20 gün rapor alırlarsa, bu rapor sonucu 20 gün kesintisiz izin kullanabilirler ve maaşlarında bir kesinti yaşanmaz. 

Aile hekimi maaşları en düşük kaç TL’dir?

Aile hekimi maaşları en az 5 bin 500 TL’dir. Pratisyen olan ve mesleğe yeni başlayan aile hekimleri 5 bin 500 TL maaş alırlar. Mesleğe yeni başlayan ama evli ve bir çocuğa sahip olan aile hekimine ise ek ödemeler yapılmaktadır. 

Emekli olan aile hekimi maaşı kaç TL’dir?

Emekli olan aile hekimi maaşı 2 bin 808 TL’dir. Emekli olan aile hekimleri artık çalışma koşulları ve maaş puanına göre değişmez. 

Aile hekimi çalışma saatleri 

Aile hekimleri sabah saat 08:00’da mesaiye başlar akşam 17:00’de ise mesaileri biter. Hafta içi her gün çalışan aile hekimleri sağlık ocaklarında cumartesi günleri ise dönüşümlü olarak çalışmaktadırlar. Aile hekimleri hafta içerisinde toplam 40 ile 45 saat arasında çalışırlar ve günde 9 saat görev alırlar. Pazar günleri çalışmayan aile hekimleri resmî tatillerde ve dini bayramlarda çalışmazlar ve öğle yemeği ve çay molaları verebilmektedirler. 

Aile hekimi nasıl olunur?

Aile hekimi olmak için tıp fakültesini bitirmek gerekmektedir. Daha sonra ise 3 yıllık aile hekimliği eğitimi alıp başarı ile bu eğitimi tamamlayan kişiler aile hekimi olabilirler. 

aile hekim maaşı aile hekim maaşı 2022 aile hekim maaş hesaplama aile hekim maaş bordro aile hekim maaşları 2022