Aile hekimi sorgulama, değiştirme ve öğrenme işlemleri nasıl yapılır?

TAKİP ET

Aile hekimleri, her yaş grubundan kişilere ilk teşhisin konulduğu ve müdahalenin yapıldığı yerlerdir. Genel olarak ise hastaneye kadar gidecek ağır derecede bir hastalığı bulunmayan kişiler aile hekimlerini tercih etmektedirler. Peki aile hekimi sorgulama, öğrenme ve değiştirme işlemi nasıl yapılır? sorusunun cevabını bu haberimizin içeriğinde detayları ile birlikte sizler için anlattık. İşte detaylar..

Reklam
Reklam

Aile hekimleri, her yaş grubundan kişilere ilk teşhisin konulduğu ve müdahalenin yapıldığı yerlerdir. Genel olarak ise hastaneye kadar gidecek ağır derecede bir hastalığı bulunmayan kişiler aile hekimlerini tercih etmektedirler. 

Aile hekimi sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?
Aile hekimi sorgulama işleminin öğrenilmesi sağlık hizmetlerinin hangi hekimler tarafından verileceğinin bilinmesi için çok önemlidir. Aile hekimini değiştirmek işlemi ise özellikle yeni bir eve taşındıktan sonra apılacak olan ilk işlemlerin başında gelektedir. Aile hekimleri her yaş grubundan vatandaşa hastalığın ilk tanısının koyulduğu ve ilk müdahalenin de yapıldığı çok önemli bir yerdir. Gnel olarak hastaneye kadar gidecek derecede ağır bir rahatsızlığa sahip olmayan kişiler aile hekimlerine başvurmaktadır. Aile hekimi sorgulama işlemini yapabilmek için de şu kanallar kullanılmaktadır;
* E - devlet sistemi
* E - nabız sistemi
* Sağlık Bakanlığı çağrı merkezleri
* Operatörler aracılığı ile yapılan sorgulama işlemleri
* En yakın aile hekimine giderek yapılan sorgulama işlemleri

E - devlet sistemi kullanılarak Aile hekimi sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?
Aile hekimi sorgulama, deiştirme ya da öğrenme işlemleri E - devlet sistemi aracılığı ile çok kolay ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. E - devlet sistemi üzerinden aile hekimi sorgulama işlemini yapmak için öncelikle bir E - devlet sistemi hesabınız olmalıdır. Hesabı olmayan kişiler ise en yakın PTT şubesine başvurarak kendilerine bir E - devlet şifresi alabilirler ve sonra da sisteme bu şifre sayesinde giriş yapabilirler. E - devlet sistemine kullanıcı bilgilerini doğru bir şekide girdikten sonra arama yapmak için en üst köşede yer alan arama motoru simgesine '' hekim bilgisi '' yazılmalıdır. Karşınıza çıkan sayfada kişisel bilgilerinizin tam ve güncel durumda olması halinde ise aile hekim bilginiz görünür. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı aile hekimi sorgulama ekranı karşınıza çıktığında da aşağıda yer alan bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz;
* İsim - soyisim
* Hekim adı ile soyadı
* Kurum adı
* Adres bilgileri görüntülenmektedir.
Adres bilgilerinizin eksik olması halinde ise E - devlet sistemi üzerinden ikamet değişikliği yapmanız gerekir. Bu sebeple de E - devlet sistemine girdikten sonra sağ üst köşede yer alan arama çubuğuna '' yerleşim yeri değiştirme '' yazarak açılan sayfada ikamet bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. İkamet değişikliği işleminigerçekleştirdikten 5 iş günü içinde değişiklik yapılan adres üzerinden aile hekimi ataması yapılır.

Operatörler üzerinden nasıl aile hekimi sorgulaması yapılır?
* Turkcell üzerinden aile hekimi sorgulama işlemi

Turkcell operatörüne bağlı hat kullanıcısıysanız eğer '' AH yazaıp TC kimlik numaranızı girip 7777 ya da 6998 '' e kısa mesaj atmanız halinde aile hekimi sorgulama işleminizi kolayca gerçekleştirbilirsiniz.
* Vodafone üzerinden aile hekimi sorgulama işlemi
Vodafone operatörüne bağlı bir hat kullanıcısıysanız eğer '' HEKIM '' yazıp boşluk bırakı TC kimlik numaranızı girip '' 5115 '' e kısa mesaj atmanız halinde aile hekimi sorgulama işleminizi kolayca yapabilirsiniz. 
* Turk Telekom üzerinden aile hekimi sorgulama işlemi
Türk Telekom operatörüne bağlı bir hat kullanıcısıysanız eğer '' AH '' yazıp TC kimlik numaranızı girerek '' 6998 ' e kısa mesaj atmanız halinde aile hekimi sorgulama işleminizi kolayca yyapabilirsiniz.

Aile hekimliğine ilk kayıt nasıl yapılmaktadır?
Aile hekimliğine ilk kayıt yaptırma işlemi daha çok adres değişikliği durumlarında meydana gelmektedir. Adres değişikliği sonrasında ise aile hekimi atama işlemi de otomatik olarak sistem tarafından yapılmamaktadır. Bunun için yeni bir adrese taşınan kişiler öncelikle en yakın aile hekimliğine giderek kendi aile hekimlerini belirlemelilerdir. Bu yüzden de aile bireyleri aile hekimlerine kimlikleri ile birlikte gitmek zorundadır. Aile hekimliğine başvuru esnasında kişilere bir hekim tercih formu verilmektedir ve istenilen aile hekimi seçilmektdir veyafarketmez seçeneği işaretlenerek hekim seçim işlemi yapılmaktadır. Aynı zamanda dikkatli olunması gereken br husus daha bulunmaktadır ve bu da tatil ya da kısa süreli yer değişikliği yapacak olanlar aile hekimlerinde herhangi bir değiştirme işlemi yapamazlar. Hastalık hallerinde ise aile hekimine başvurarak içinde bulunulan durum aktarılır ve böylece muayene işlemi ile diğer işlemler yapılır.

Aile hekimi değiştirme işlemi yapılabilir mi?
Mevcut aile hekiminden başka bir aile hekimini seçmek isteyen vatandaşlar, evlerine uzaklık mesafesi farketmeksizin istedikleri hekimi kendilerine aile hekimi olarak seçmekte özgürlerdir. Değişiklikte bulunmak isteyenler kendilerine en yakın aile hekimliği birimine gidip ilgili formu doldurmaları gerekmektedir. Bu değişiklik işlemini uzaktan gerçekleştirmek isteyen kişiler ise E - nabız uygulamasındaki kişisel sağlık sistemini kullanarak taleplerini oluşturabilmektedirler. Ayrıca bu kişiler istedikleri aile hekimini de yine bu uygulama üzerinden seçebilirler.

E - nabız uygulamasında aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılmaktadır?
E - nabız kişisel sağlık sistemi uygulamasına giriş yaparak mevcut halde ki aile hekimi bilgileri ile değişiklik yapılacak olan aile hekim bilgileri eksiksiz olacak şekilde girilmelidir. E - nabız uygulaması üzerinden aile hekimi değiştirme işlemini yapmak için öncelikle birtakım koşulları yerine getirmeniz gerekir. Bu koşullara göre, kişiler 3 ayda 1 kere aile hekimi değiştirme hakkına sahiptir ve tercih edecekleri aile doktorunun hasta sayısı ise 4000 'in altında olması gerekmektedir. Sistemde bu koşulları sağlayıp değişim işlemini yaptıktan sonra da aile hekiminin aktif hale gelmesi ise ayın 5. günü ie 29. günüdür. E - nabız sisteminde aile hekimlerinin doluluk oranları ise çeşitli renk skalaları ile belirtilmektedir. 4000 'den fazla hastaya sahip olan hekimler krmızı renk ile, 3500 ile 4000 arasında hastaya sahip olan hekimler sarı renk ile, 3500 'ün altında hasta sayısına sahip olan hekimler ise yeşil renk ile gösterilmektedir.
Tüm bu seçeneklerin dışında aynı zamanda aile hekimi sorgulama, öğrenme ve değiştirme işlemlerinizi isterseniz internet üzerinden vea ilgili kurumlara bizzat başvuru yaparak da gerçekleştirme imkanınz bulunmaktadır.

aile hekimi değiştirme işlemi aile hekimi sorgulama işlemi nasıl yapılır aile hekimi öğrenme e-devlet üzerinden aile hekimi sorgulama e-nabız sisteminden aile hekimi öğrenme