Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmen açıkladı! Çalışamayan ve evde bakıma muhtaç olanlara...

TAKİP ET

Çalışamayan ve evde bakıma muhtaç olan kişilere verilen evde bakım parasına da zam geldi. Evde bakım parasına yapılan zamla birlikte ödemeler de bu ay başlıyor. Peki, çalışamayan ve evde bakıma muhtaç olan kişilere verilen evde bakım parası ne kadar oldu? Evde bakım parasına ne kadar zam geldi? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gelen açıklamaya göre çalışamayan ve evde bakıma muhtaç olanlara verilen evde bakım parasına zam geldi. Yapılan zamla birlikte ödemelerinde bu ay içerisinde yapılacağı duyuruldu. Fakat bu ödemeyi alabilmek için de birtakım şartları karşılamak gerekiyor. Evde bakım parasını alabilmek için gerekli şartlar ise şöyle: 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerindeki bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından bakıma ihtiyacı olan kişinin engelli olduğunun tespit edilmesi 

Sağlık kurulu raporunda ‘ağır engelli’ ibaresinin yer alması 

Hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olması 


Evde bakım parası nasıl kesilir? 

Çalışamayan ve evde bakıma muhtaç olan kişilere verilen evde bakım parasının bazı durumlardan ötürü kesilme gibi bir durumu vardır. 

Engelli raporunun süresi bitmeden, mümkünse yeni rapor teslim edilmelidir. Zamanında teslim edilemeyen durumlardaysa yetkililer haberdar edilmelidir. Aksi takdirde maaş kesilir. 

Engelli sağlık raporu yenilendiğinde, raporda ‘ağır engellilik’ ibaresi kalkarsa, maaş kesilir. 

Hane geliri arttığında, hanede yaşayanların sayısı arttığında ve azaldığında, hanede bir kişi işe başladığında; yetkililere 1 ay içinde bildirim yapılmalıdır. Eğer haber verilmeyen bir gelir artışı tespit edilirse maaş kesilir. Maaş kesildikten sonra bağlanma şartları yeniden oluşursa ilk nasıl müracaat ediliyorsa aynı şekilde başvuru yapılır. Bakım maaşını yeniden hak etmiş olmak, daha önce geri ödemesi olanların ödemesini durdurmaz. 


Bu ay ne kadar yatırılacak? 

Ocak ayında alınan zam kararıyla, Şubat ayından itibaren geçerli olacak Evde Bakım Parası, 1,798 TL'den 2 bin 354 TL’ye yükseldi. 

evde bakım parası evde bakım parası ne kadar evdebakım parası ne kadar oldu evde bakım parası şartları evde bakım parası nasıl alınır evde bakım parası zam evde bakım parası bu ay ne kadar zam Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı