Ailede kolon kanseri tarihi: Kalıtsal mı?

TAKİP ET

Aile geçmişinizi bilmek ve genetik test yaptırmak kolon kanseri daha erken teşhis etmenize yardımcı olabilir.

Reklam
Reklam

Tıpkı çiller, kıvırcık saçlar ve yeşil gözler gibi,   anne babanızdan da kolon kanseri alabilirsiniz. Kalıtsal kolon kanserleri nedeniyle ailenizde olup olmadığını bilmek önemlidir:
Küçük yaşta ortaya çıkar.
Daha hızlı büyür.
Kolonunuzun birden fazla bölgesinde gelişme olasılığı daha yüksektir.
Diğer kanserlerle ilişkilidir.
Kolorektal cerrah ve tıp uzmanı James Church, "Sahip olduğunuz belirli sendroma bağlı olarak, mide, mesane, deri, beyin, rahim veya karaciğer gibi diğer organlarda kanser için yüksek risk altında olabilirsiniz" diyor
Siz ve aileniz risk altında mısınız? İşte nasıl öğreneceğiniz ve bu konuda ne yapacağınız konusunda detaylı bilgiler.

Kolon kanseri genellikle ailelerde mi görülür?

Kolon kanserlerin sadece %5'i kalıtsaldır. Nadirdirler. Ancak ailenizden birinin - özellikle bir ebeveyni veya kardeşi - varsa, onu alma şansınız da daha yüksektir.
Kolorektal kanserin kalıtsal olabileceğine dair ilk ipucu, 50 yaşın altındaki daha genç birinin onu almasıdır.
Dr. Church, “Ne zaman kolon veya rektum kanseri olan 50 yaşın altındaki birini görsek, onları genetik test için yönlendiririz ” diyor.
Bir sonraki ipucu, ailenizde kolon kanseri öyküsüdür. Hastalığı olan bir ebeveyn, kardeş veya çocuğa sahip olmak, kendi yaşam boyu riskinizi yaklaşık %5'ten %15'e yükseltir. Kanserli akrabanız 50 yaşından küçükse riskiniz daha da fazladır. Ve kolon veya rektum kanseri olan birden fazla birinci derece akrabanız varsa, riskiniz daha da artar.
Dr. Church, “ Ailede güçlü bir kolorektal kanser öyküsü veya hatta ileri kanser öncesi polipler de genetik test için bir gösterge olabilir” diyor.

Genetik testler neden önemlidir?

Teknolojideki ilerlemeler, genetik testleri önemli ölçüde değiştirmiştir. Artık çok daha uygun fiyatlı ve hazır.
Genetik panel testi ile bir test, kalıtsal kolorektal kansere neden olabilecek bilinen tüm genleri sıralar. Bir mutasyon tespit edilirse, risk altındaki tüm akrabalarınız da genetik test yaptırmalıdır.
Testin amacı, kanserle ilişkili mutasyon taşıyanları belirlemektir. Bunlar, kanseri önlemek için daha agresif adımlar atması gereken kişilerdir, buna sık sık  kanser taramaları dahildir.
Dr. Church, “Ailede küçük çocuklar varsa, onları hemen test etmeyebiliriz, bunun yerine ergenliğe veya genç yetişkinliğe ulaşmalarını bekleyebiliriz” diyor.
Genetik test sonuçları, aşağıdakiler dahil olmak üzere kolon kanserine neden olabilecek yaklaşık 10 kalıtsal hastalıktan herhangi birine sahip olup olmadığınızı gösterebilir:
Lynch sendromu.
Ailesel adenomatöz polipozis.
Juvenil polipozis sendromu.
Peutz-Jeghers sendromu.
Cowden sendromu.
MUTYH ile ilişkili polipoz.
Bazıları için genetik test düşüncesi bunaltıcı veya korkutucu gelebilir. Bazıları genetik testten vazgeçmeyi tercih ediyor çünkü sonuçlar hakkında endişelenmek istemiyorlar. Ancak Dr. Church, sonuçları bilmenin yararlarının, hastalığı daha sonra bilmeme ve geliştirme şansından çok daha ağır bastığını tavsiye ediyor.
Örneğin, test gen mutasyonuna sahip olmadığınızı gösterirse, olanlar için gerekli olan taramaları (sık kolonoskopiler gibi) yaptırmanız gerekmez.
Dr. Church, “Riskinizi bilmek her zaman iyidir, çünkü bakımınızı yönlendirmenize yardımcı olabilir” diyor. "Bazıları için, genetik testler ve önleyici bakım, hayatta kalmanın ve iyi bir yaşam kalitesi sağlamanın yoludur."

Bir aile üyesinde kolorektal kanser varsa ne yapmalı?

Ailenizden birinin kolon kanseri varsa ve kan veya tükürük testinde genetik mutasyon tespit edildiyse, kendinizi de kontrol ettirin.
Bakımınızın bir kısmı, sizi hastalık, riskleri ve uygun adımlar konusunda eğitebilecek bir genetik danışmanla konuşmayı içermelidir. Her şeyden önce, hemen sonuçlara varmayın, diye uyarıyor Dr. Church. Akrabalarınızdan birinin kalıtsal kolorektal kanser olması, otomatik olarak sizin de alacağınız anlamına gelmez. (Genetik test ve danışmanlığın devreye girdiği yer burasıdır.)
Dr. Church, "Etkilenen soyu sizden geçmek zorunda" diyor. "Bir soy ağacı çizmeye yardımcı olur."
Ve o zaman bile, tüm kalıtsal kolorektal kanser sendromları aynı şekilde çalışmaz.
Ailesel adenomatöz polipoz gibi bazıları baskın olarak kalıtsaldır, yani hastalığa yakalanmak için mutasyona uğramış geni aktarmak için yalnızca bir ebeveyne ihtiyacınız vardır. Bu hastalıklar, bazen nesiller boyu süren en güçlü aile geçmişine sahiptir. Etkilenen bir ebeveynin her çocuğunun mutasyonu ve hastalığı kalıtım yoluyla alma şansı 50-50'dir.
Diğer sendromlar resesif olarak kalıtılır, yani hastalığa yakalanmak için her iki ebeveyne de mutasyona uğramış bir gen geçirmeniz gerekir. Sadece bir tane alırsanız, hastalığınız olmaz ama bir “taşıyıcı” olursunuz - ve onu çocuğunuza geçirmenize yardımcı olabilir. Bu kalıtsal kolon kanserleri, güçlü bir aile geçmişine sahip olma eğilimindedir, çünkü bir mutasyona sahip aile üyelerinin çoğunda hastalık yoktur.