Akademisyen emeklilik şartları nelerdir? 2022 akademisyen maaşları

TAKİP ET

2022 yılının toplu sözleşme ve enflasyon zamlarının belirlenmesiyle beraber akademisyenlerin maaşlarının ne kadar olduğu da gündemde yer alan konulardan bir tanesi oldu. Peki akademisyen emeklilik şartları nelerdir? İşte yanıtı...

Reklam
Reklam

Üniversitelerin öğretim üyeleri olarak da bilinen akademisyenler bir çok insanın hayallerini süsleyen mesleklerden bir tanesi. Maaşları, çalışma ortamları ve görev yerleriyle merak edilen mesleklerden bir tanesi olan akademisyenlerin 2022 yılında alacakları maaşlar da insanların merak ettiği bir başka konu olarak dikkat çekiyor. Toplu sözleşme ve enflasyon oranlarına göre zam alan akademisyen maaşlarının 2022 yılında ne kadar olduğunu öğrenmek isteyen vatandaşlar arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki akademisyen emeklilik şartları nelerdir?
2022 Akademisyen Maaşları Ne Kadar?
Üniversite ve dengi seviyesindeki kurumlarda eğitim veren, araştırmalar yapan ve bu araştırmalar sonucunda özgün bulgular ortaya koyan kişilere akademisyen adı verilir. Öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi alanları bulunan akademisyenlerin aldıkları maaşlar bulundukları statüye göre değişiklik göstermektedir. İşte 2022 akademisyen maaşları:
Okutman: 6150 TL
Araştırma Görevlisi: 8.765 TL
Doçent: 9.672 TL 
Profesör: 12.000 TL - 15.000 TL
Rektör: 15.000 TL - 20.000 TL
Akademisyenlerin yukarıdaki maaşları aldıkları ek dersler dahilinde artış gösterebilmektedir. 
Akademisyen Emeklilik Şartları Nelerdir?
1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren akademisyen olarak göreve başlayan akademisyenlerin emeklilik yaşları kadınlarda 58, erkeklerde ise 60’tır. Gerekli sigorta primlerini yatıran akademisyenler emekli olabilirler. Emekli Sandığı’na bağlı olan akademisyenler 9000 gün, Sosyal Sigorta Kurumu’na (SSK) bağlı olan akademisyenler ise 7200 gün sigorta prim gününe sahiptirler.

2022 akademisyen maaşları akademisyen üniversite SSK