Akaryakıt için gelen indirimler ÖTV'ye yansıtılacak!

TAKİP ET

Dolarda yaşanan artışla daha önceden akaryakıttan alınan ÖTV'de marjı üzerinden karşılanıyordu. Yeni sistem göre ise akaryakıt fiyatlarında kura bağlı olarak yapılması beklenilen indirimin ÖTV tutarına ekleneceği bildirildi.

Reklam
Reklam

Türkiye ekonomisinde kur korumalı TL vadeli mevduat aracının hayata geçirilmesi sonrası dövizde yaşanan artışlar bir anda geri çekildi. Vatandaşlar da doların yükselmesiyle artan akaryakıt fiyatlarındaki zamların da geri alınmasını talep etmeye başladı. 

Daha öncesinde yalanan kur yükselişlerinde gelecek zamlar ÖTV marjından karşılanıyordu. Şimdi geçilen yeni sistemde ise akaryakıt fiyatlarının ÖTV matrahına ulaşana kadar herhangi bir indirim olmayacak.
 
GELECEK OLAN İNDİRİM ÖTV'YE EKLENECEK


Söz konusu sisteme ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar hiçbir şekilde 2 Nisan 2020 tarihli ÖTV tutarlarını geçemeyecek. Uygulamada belirlenen ÖTV tutarları ise her bir maldan itibaren uygulamaya alınan ÖTV tutarlarına ulaştığı esnada bu tutarlara ulaşmış olan her bir mal bakımından da yürürlükten kalkmış olarak sayılacak.

yeni sisteme göre, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışların ÖTV'den otomatik olarak karşılanması sureti ile akaryakıtın pompa fiyatları üzerinde sabit kalmasını sağlayacak.

Buna göre, yarın benzin ve motorinde 2 lira, bugün LPG'de 1,10 TL indirim beklentisinde indirim için kalan ÖTV marjı benzi için 2,53 TL, motorin için 2,05 TL, LPG için de 1 TL olarak gerçekleştirilecek.

Bu sonuca göre de sadece LPG'de 10 kuruş indirim yapılmış olacak.

İşte konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı:




 

akryakıt indirimleri ötv cumhurbaşkanlığı kararı