Akıllı ilaç nedir, neden kullanılır? 2022 SGK akıllı ilaç ödemesi

TAKİP ET

Kanser hastaları için hayati bir öneme sahip olan akıllı ilaçların maliyetleri bir çok insanın gündeminde yer alıyor. İnsanlar 2022 SGK akıllı ilaç ödemesinin ne kadar olduğunu internet üzerinden araştırıyor. Peki akıllı ilaç nedir, neden kullanılır? Yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

Kanser hastalarının hayata tutunması adına en önemli kozlardan birisi olan akıllı ilaçların öneminin gelecekte çok daha önemli olacağı öngörülüyor. Türkiye’deki binlerce kanser hastası akıllı ilaçların maliyetleri konusundaki son gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) akıllı ilaçların masrafları konusunda ne kadarlık bir ödeme yaptığını öğrenmek isteyen vatandaşlar arama motorları üzerinden ‘’2022 SGK akıllı ilaç ödemesi’’ terimini sıklıkla yazıyor. Peki akıllı ilaç nedir, neden kullanılır?
Akıllı İlaç Nedir, Neden Kullanılır?
İnsan vücudunda yer alan hücrelerin olağandışı bir hal almasını engelleyen ilaçlara akıllı ilaç adı verilir. Bu tür ilaçlar genellikle kanser hastaları için kullanılmaktadır. Akıllı ilaçların kullanılmasının nedenleri ise şu şekildedir:
- Kanserli hücreleri öldürür ve bunu yaparken sağlıklı hücrelere de zarar vermez.
- Direkt kanser hücrelerini hedef alır.
- Bu ilaçlar tüm kanser türlerinde oldukça etkili olmaktadır.
- Özellikle düşük evre kanserlerde başarı oranı oldukça yüksektir
- Kanserli hastanın yaşam süresi ve kalitesini olumlu yönde etkilemektedir.
- Tedavi uygulanırken görülen yan etkiler büyük oranda geçicidir. 
Yukarıda belirtilen nedenler akıllı ilaçların kanser hastalarına önemli derecede fayda sağladığını ortaya koymaktadır. 
2022 SGK Akıllı İlaç Ödemesi Ne Kadar?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2022 yılı itibariyle akıllı ilaç masraflarının yüzde 90’ını karşılamaktadır. Bu oran kişinin emekli veya bakıma muhtaç olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. Kişi eğer bakıma muhtaç değilse SGK’nın akıllı ilaç ödemesi oranı yüzde 80 olarak yansıtılır. SGK’nın akıllı ilaç ödemesinden faydalanmak isteyen kişilerin sosyal güvencesinin olması, kendisi veya bakmakla sorumlu olduğu kişinin sağlık sigortasının olması gerekir. 

SGK akıllı ilaç kanser