Akıllı telefon kullanımı serçe parmağınızı, başparmağınızı, boynunuzu veya dirseğinizi etkiler mi?

TAKİP ET

Sık akıllı telefon kullanımı acı verici sorunlara yol açabilir. Cep telefonları hayatımızı değiştirdi ama aynı zamanda yaralanmalara da neden oluyor mu? İnternet öyle söylüyor. Akıllı telefon serçeliği, son yıllarda viral hale gelen cihazla ilgili birçok yaralanmadan sadece biridir.

Reklam
Reklam

Ortopedi cerrahı Peter J. Evans, MD, PhD , “Sürekli cep telefonu kullanımı bir dizi eklem problemine neden olabilir. Bazı yaralanma iddiaları abartılı olabilirken, diğerleri gerçektir ve ciddi, uzun vadeli zararlar içerir.”

MOBİL CİHAZLARLA İLGİLİ NE TÜR EKLEM YARALANMALARI OLABİLİR?

Telefonunuzda günde saatler geçirmek, eklemlerinize doğal olmayan bir yük bindirir. Akıllı telefonla ilgili en yaygın yaralanmalar şunları içerir:

Akıllı telefon pembesi.

Kübital tünel sendromu (akıllı telefon dirseği).

Başparmak manifatura.

Metin boyun.

Akıllı telefon serçeliği

Akıllı telefon serçe parmağının çevrimiçi görüntüleri, yüzüğünüz ve serçe parmaklarınız arasında geniş bir boşluk olduğunu gösteriyor. Diğer fotoğraflar, konuşurken, mesaj yazarken veya gezinirken telefonunuzu desteklediğiniz serçe parmağınızdaki bir çıkıntıya işaret ediyor.

“Ancak bu görüntülerin çoğu bir sorunu vurgulamıyor. Çok değişken olabilen tipik serçe parmağımsı anatomiyi gösteriyorlar” diyor Dr. Evans. "Ayrıca akıllı telefon serçe parmağına sahip olduklarını düşünen insanların altta yatan bir durumu olabilir."

Nedenin aşağıdakilerden biri olabileceğini öne sürüyor:

Klinodaktili, parmağın genetik bir malformasyonudur. Genellikle serçe parmağınızı etkiler ve ucun yüzük parmağınıza doğru bükülmesine neden olur. Çoğu insan için, klinodaktili semptomlara neden olmaz veya pembemsi işlevlerine müdahale etmez.

Dupuytren kontraktürü, genellikle serçe parmağınız ve yüzük parmaklarınızda şekil bozukluğuna yol açan bir durumdur. Cildinizin altında kalın kordonlar oluşur ve parmaklarınızı avucunuza doğru çeker. Bu yavaş süreç uzun yıllar boyunca gerçekleşir. Akıllı telefonların bu duruma neden olduğuna veya kötüleştirdiğine inanmak için hiçbir neden yok.

AKILLI TELEFON PEMBEMSİ GERÇEK Mİ?

Dr. Evans'a göre, telefonunuzu serçe parmağınızla desteklemenin parmağınızdaki bir siniri sıkıştırması gibi hafif bir risk var. Zamanla, ağrı, uyuşma veya karıncalanma yaşayabilirsiniz.

“Ancak serçe parmağınızdaki karıncalanma veya uyuşma, kübital tünel sendromu adı verilen daha ciddi bir duruma da işaret edebilir. Bu durum akıllı telefon dirseği olarak da bilinir” diyor Dr. Evans.

KÜBİTAL TÜNEL SENDROMU (AKILLI TELEFON DİRSEĞİ)

Kübital tünel sendromu, kolunuzdaki ana sinirlerden biri olan ulnar sinirinizde dirseğinizi çok sık 90 dereceden fazla büktüğünüzde meydana gelen kümülatif bir traksiyon/kompresyon yaralanmasıdır.

Konuşurken veya mesaj yazarken telefonunuzu yukarıda tutmak, mevcut kubital tünel sendromuna neden olabilir veya bu sendromu ağırlaştırabilir - bu nedenle “akıllı telefon dirseği” adı verilir. Ancak Dr. Evans, alçak bir sandalyede oturmak ve dirseğinizi aşırı esnetmek veya yazarken ya da kollarınızı kıvrık uyumak için koltuğunuzun kollarına koymak da aynı derecede kötü, diyor Dr. Evans.

KÜBİTAL TÜNEL SENDROMU NASIL OLUŞUR?

Ulnar siniriniz, yüzük ve serçe parmaklarınıza ulaşmadan önce kolunuzun iç kısmından aşağı doğru ve ardından dirseğinizin kemik çıkıntısının (epikondil) çevresinden geçer. Duyu sağlar ve hareketi kontrol eder. Dirseğinizde, ulnar siniriniz kübital tünel adı verilen epikondildeki dar bir açıklıktan geçer.

Dirseğinizi bükmek çekişe neden olur ve kübital tünelde ulnar sinirinize baskı yapar. Tekrarlanan dirsek bükülmesi uzun süreli sinir hasarına neden olabilir.

KÜBİTAL TÜNEL SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akıllı telefon dirsek belirtileri şunları içerir:

Elinizin serçe parmağında, yüzük parmağında ve serçe parmağında uyuşma veya karıncalanma.

Kavramanızdaki zayıflık veya zayıf parmak koordinasyonu.

Sağlık hizmeti sağlayıcınızı ne zaman aramalısınız?

Dirseğinizi büktüğünüzde veya uyurken serçe parmağınızda karıncalanma veya uyuşma varsa, sağlık uzmanınızla konuşun. Dr. Evans, kollarınızı düzelttiğinizde semptomlarınız kaybolmazsa, daha şiddetli olabileceği ve kalıcı işlev kaybı yaşayabileceğiniz konusunda uyarıyor.

“Sinir hasarının erken evreleri tersine çevrilebilir” diyor. "Minimal invaziv bir ameliyatla kübital tüneli açabiliyoruz. Sinir tamamen iyileşir. Ancak yara dokusu oluşursa, sinir bozulmaya devam eder ve bu kalıcı olabilir. Bununla birlikte, daha fazla ilerlemeyi, daha fazla duyusal ve motor kaybı ve müteakip deformiteyi önlemek için cerrahi hala önemlidir."

BAŞPARMAK MANİFATURA

Başparmak manifatura tekrarlayan bir hareket yaralanmasıdır. Dr. Evans, “Başparmak eklemleriniz gün boyu mesaj yazmak ve kaydırmak için yapılmamıştır” diyor. "Aşırı kullanım, artrit gibi altta yatan koşulları ağırlaştırabilir veya başparmak tendonlarında yeni sorunlara neden olabilir."

Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan güçlü doku bantlarıdır. Birkaç tendon, ön kolunuzdan bileğinizden başparmağınıza doğru hareket eder. Baş parmağınızın tabanında tendonlar, yerlerinde kalmalarına yardımcı olan dar bir tünelden geçer.

Hızlı, tekrarlayan başparmak hareketleri, tendonların etrafındaki doku olan sinovyumda iltihaplanmaya neden olabilir. Bu duruma tenosinovit denir ve çok ağrılı olabilir.

MESAJLAŞMA BAŞPARMAK TENOSİNOVİT TÜRLERİ

Başparmak manifatura yeni değil. Birçok aktivite türü, başparmak ekleminizde tenosinovit'e yol açabilir. İsviçreli cerrah Fritz de Quervain, 1895'te başparmak tenosinovitini tanıdı. Daha sonra de Quervain sendromu olarak bilinmeye başladı . Bunun için diğer isimler şunları içerir:

Çamaşırcı kadının çamaşırları sıkmaktan burkulması.

Anne başparmağı, küçük çocukları kaldırmanın bir sonucu.

1990'lar dönemi Blackberry cihazının neden olduğu Blackberry başparmak.

Tetik başparmak, sık mesajlaşma ile ortaya çıkabilecek başka bir tenosinovit türüdür. Tendonunuz, başparmağınızın avuç içi tarafındaki dar tünelinde düzgün bir şekilde kaymadığında ortaya çıkar. Bir tıklama veya patlama hissedebilirsiniz. Sonunda, başparmağınız sıkışabilir.

METİN BOYUN

Metin boynu, akıllı telefonunuzun üzerine eğilmenin neden olduğu bir başka tekrarlayan zorlanma yaralanmasıdır. Dr. Evans, “Kafanız yaklaşık 10 ila 12 pound ağırlığında” diyor. “Aşağıya baktığınızda boyun kaslarınıza binen yükü artırıyorsunuz. Bu ek basınç, kas ağrısına ve spazmlara neden olabilir.

AKILLI TELEFON SERÇE PARMAĞINI VE DİĞER CİHAZLA İLGİLİ YARALANMALARI ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

Dr. Evans, "Karıncalanma, ağrı ve eklemde tıklama, cihazınıza ara vermeniz gerektiğinin işaretleridir" diye açıklıyor. "İbuprofen veya diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar da yardımcı olabilir."

Dr. Evans ayrıca duruşunuzu sık sık değiştirmenizi önerir. Örneğin, şunları deneyin:

Mesaj yazarken telefonunuzu göz hizasında tutun.

Kollarınızı, ellerinizi, boynunuzu ve omuzlarınızı gerin.

Telefonunuzda konuşurken el değiştirin.

Arama yaparken telefonunuzun hoparlörünü veya kulaklığını kullanın.

Belirtileriniz kaybolmazsa veya kötüleşmezse, bir sağlık uzmanıyla konuşun. Erken teşhis ve tedavi, ağrıyı azaltmanıza ve eklemlerinizde kalıcı hasar oluşmasını önlemenize yardımcı olabilir.