Akıllı telefonlar bizleri mi dinliyor?

TAKİP ET

Günümüzde akıllı telefona sahip olmayanlar neredeyse yok denecek kadar az. Hemen her gün gelişen teknolojiyle, neredeyse tüm ihtiyaçlarımıza cevap veren akıllı telefonlar bu teknolojik gelişmelerin başında gelmesidir. Akıllı telefon kullanıcıların söz ettikleri konuların reklam olarak karşılarına çıkması ise akıllarda tek bir soruyu getiriyor; akıllı telefonlar bizleri mi dinliyor?

Reklam
Reklam

Akıllı telefonlar, teknolojinin günden güne gelişmesiyle ve artık tüm ihtiyaçlara cevap verebilen teknolojik cihazların başında yer almaktadır. Her türlü işlemin yapılabildiği bu cihazlarda, kullanıcıları şaşırtan ve merak ettiren konu ise bahsedilen konu hakkındaki reklamları görmeye başlamalarıdır. 


Akıllı telefonlar bizleri mi dinliyor? 

Akıllı telefon sahipleri, gündelik hayatta bahsettikleri birçok şeyin reklam olarak karşılarına çıktığını fark ettiklerini dile getirmektedir. Bunun neticesinde de akıllı telefon kullanıcıları dinlenip dinlenmediklerini merak etmeye başladı.  

Akıllı telefonlara indirilen birçok uygulamada telefona erişim hakkı veriliyor. Bu erişim haklarından birisi de mikrofondur. Mikrofona izin veren kullanıcılar, uygulamalar üzerinden mikrofon kullanılarak kullanıcıların konuşmalarının dinlendiği ve bu konuşmalara göre reklamların gönderildiği şeklinde düşünceye sahip oluyor. 
Son zamanlarda merak edilen bu konuya ise Google tasarım etikçisi Tristan Harris’ten açıklık getiriliyor. Harris, yaptığı açıklamada akıllı telefonların kullanıcıları dinlemediğini söyledi. 

Harris'in yapmış olduğu açıklamada aynı zamanda, Google ve Facebook gibi platform kullanıcılarının akıllı telefonlar üzerinden dinlemediğini sadece kullanıcıların sanal benliklerini depolayarak bilgi sahibi olduklarını ve reklamları bu bilgilere göre düzenlediklerini de ekledi. 


Sanal benlik nedir? 

Sanal benlik, internet sitelerinin kullanıcılarıyla ilgili verileri biriktirmesi ve kullanıcıların esas kişiliklerini, zevklerini, taleplerini, tercihlerini belirlemek adına kullanılan sanal bir varlıktır. Sanal benlik sayesinde Google ve Facebook kullanıcılar, uygulamaları kullandıkları esnada arattıkları kelimelerle ve ziyaret ettikleri sitelerle kendilerine özel bir sanal benlik oluşturmaktadır. 

Akıllı telefonlar bizleri dinleyerek karşımıza reklam çıkartabilir mi? 
Her ne kadar akıllı telefonların bizleri dinlediğine dair şüpheler insanların kafasında yer etse de akıllı telefonların bizleri dinleyerek karşımıza reklam çıkartmaları pek de mümkün değildir.  

Kullanıcıların bahsettikleri şeylerin karşılarına çıkması için telefonlarında bu kelimeyi aratmış olmaları gerekmektedir. Bu nedenle sadece söz edilen şeylerin direkt olarak karşınıza çıkması olası değildir. Aratılan kelime sanal benlik algoritması tarafından aratılan sözcük hemen hafızaya alınır ve bu sayede reklamlarda bahsedilen şeyleri görmek mümkün hale gelir. 

Kısacası, kullanıcıların herhangi bir asistan kullanmadan sadece akıllı telefonun yanında konuşarak reklamları etkilemesi ne yazık ki mümkün değildir.  

Akıllı telefonlar bizleri mi dinliyor? telefonlar bizi dinliyor mu akıllı telefon