Akıllı telefonların ve klavyelerin yanlış kullanımı tetik parmak hastalığı riskini arttırıyor

TAKİP ET

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucu akıllı telefonların ve klavyelerin yanlış şekilde kullanılmaları, uzun süre kullanılmalarının başparmakta tetik parmak hastalığı riskini arttırdığı kanıtlandı.

Reklam
Reklam

Günlük hayatımızda sık sık kullanmakta olduğumuz akıllı telefonların ve klavyelerin kullanımları büyük önem taşımakta! Klavyeleri ve akıllı telefonları kullanış şeklimiz, gün içerisinde uzun sürelerce kullanımlarını devam ettirmemiz tetik parmak hastalığı riskini arttırmakta! Çoğu kişide görülen tetik parmak hastalığı üzerine yapılan araştırmalarda, hastalığın riskinin akıllı telefonları ve klavyeleri yanlış şekilde ve uzun süre kullanmayla beraber arttığı kanıtlandı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından yapılan araştırmalarda akıllı telefonların ve klavyelerin yanlış şekilde kullanımlarının, uzun süre kullanımlarının tetik parmak hastalığına yol açabildiği bulundu. Tetik parmak hastalığının arttığını ve önemli bir hastalık olduğunu, hayatı olumsuz etkilemekte olan bir hastalık olduğunu bilmemiz gerekmektedir.

Prof. Dr. Şenay Özdolap tarafından yapılan araştırma sonucu başparmak tetik parmak hastalığının riskinin klavye ve telefon kullanımına göre artabildiği kanıtlandı. Tetik parmak hastalığı nedir? Tetik parmak hastalığı neden görülür? Tetik parmak hastalığının önüne geçilmesi için neler uygulanmalıdır? tetik parmak hastalığının tedavisi var mıdır? Tetik parmak hastalığı nasıl tedavi edilir? İşte bu soruların cevapları…
Tetik parmak hastalığı, parmakları bükerken zorluk çekme ve parmakların kitlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Tetik parmak hastalığının oldukça yaygın olan bir hastalık haline geldiğini ve parmakları hareket ettirmenin zorluğu, fonksiyon kaybı ve ağrılara yol açtığına dikkat çekildi. Prof. Dr. Şenay Özdolap tarafından durum şu şeklide açıklandı: “Parmaklarda fonksiyon sağlayan tendonların ve tendon kılıfının inflamasyonu ve kalınlaşması sonucu tendonun kayması ve hareketi engellenir. Tendonlar, kasların kemikler ile bağlantısını sağlayan, kas kuvvetini kemiğe aktaran özelleşmiş yapılardır.”

Prof. Dr. Şenay Özdolap, tetik parmak hastalığının kendini kolay bir şekilde belli ettiğini ve kısa bir süre içerisinde tespit edilebildiğini vurguladı. Herkesin tetik parmak hastalığının belirtileri konusunda bilgilenmesi gerekmektedir. Tetik parmak hastalığının kendisini belli etme yöntemlerinden çoğu parmaklarda kendisini göstermektedir. Parmaklarınızda gerginlik hissediyorsanız, tutukluk yaşıyorsanız, şişlik görüyorsanız ve parmağınızda ağrı hissediyorsanız bu tetik parmak hastalığının belirtisi olabilir. Parmaklarınızı bükerken ağrı veya kitlenmeye rastlıyorsanız, avuç içerisinde parmaklarda nodül görüyorsanız veya parmakları hareket ettirirken “tık” sesleri duyuyorsanız tetik parmağı hastalığından mustarip olabilirsiniz.

Akıllı telefonların ve klavyelerin kullanımı büyük bir önem taşıyor
Tetik parmak hastalığının en sık görüldüğü parmak başparmak olarak belirlenmiştir. Şenay Özdolap’ın açıklamalarına göre tetik parmak hastalığı genellikle 40-60 yaş arasında görülüyor ve kadınlarda görülme oranı erkeklere kıyasla daha yüksek.
Diyabet, tiroid hastalıkları, gut ve romatoid artrit gibi hastalıkların tetik parmak hastalığına neden olabileceğine dikkat çeken Şenay Özdolap, çiftçilerde, sanayi çalışanlarında ve müzisyenlerde hastalığın görüldüğüne değindi. Parmak ve başparmak hareketlerini sürekli tekrarlayarak kullanma sonucu ve avuç içerisinde darbe ve tendon enfeksiyonları görülmesi tetik parmak hastalığına yol açabilmektedir. Tetik parmak hastalığı hiçbir soruna bağlı olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Günlük hayatımızda sıkça kullanmakta olduğumuz akıllı telefonların ve klavyelerin bilinçsiz şekilde uzun süre kullanılması sonucu tetik parmak hastalığı riski artmaktadır. Şenay Özdolap, gençlerin bu cihazları kullanımının günlük 3 saat olacak şekilde kısıtlanmasının faydalı olacağını dile getirdi.

Cerrahi dışı tedaviyle başarı şansı %60-90 oranlarında
Tetik parmak hastalığının tedavisi cerrahi dışı yöntemlerle ve cerrahi yöntemlerle uygulanabilmektedir. Tedavi, parmaklarda bulunan ağrının giderilmesi ve parmakların tekrardan fonksiyon kazanması için uygulanmaktadır. Cerrahi dışı uygulanan tedavilerde atelleme ve tendon kılıfına kortikosteroid enjeksiyonu uygulanmaktadır. Şenay Özdolap’a göre cerrahi dışı tedaviyle hastanın iyileşme oranı %60-90 arasındadır.
Toplam 3 hafta süren atelleme süreci uygulanmaktadır ve bu süreçte tam ve tekrarlayıcı yumruk yapılması kısıtlanmalıdır. Cerrahi dışı tedavi sonrası hastalığı devam etmekte olan kişiler için cerrahiyle tendon gevşetme uygulanmaktadır. Cerrahi sonrası tetik parmak tekrarlaması nadir olarak görülmektedir. Çoğu kişi cerrahi dışı tedaviyle ve cerrahi tedaviyle iyileşebilmektedir. Tetik parmak hastalığı bulunan kişilerin ellerini dinlendirmesi gerektiği ve el egzersizlerini düzenli olarak gerçekleştirmeleri gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Şenay Özdolap, hastalığın önemine dikkat çekti.
 

tetik parmak hastalığı tetik parmak sendromu parmakta ağrı parmakta takılma Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi prof. dr. şenay özdolap