Alerjik Rinit nedir? Alerjik Rinit belirtileri nelerdir? Alerjik Rinit nasıl geçer?

TAKİP ET

Alerjik Rinit, burundaki mukozanın iltihaplanması ile başlayarak devam eden alerjik bir hastalıktır. Diğer adı ile Saman Nezlesi ya da saman alerjisi olarak da bilinen bu hastalığın nasıl geçeceği, tedavi yöntemleri merak edilmektedir. Peki, Alerjik Rinit nedir? Alerjik Rinit belirtileri nelerdir? Alerjik Rinit nasıl geçer? Alerjik Rinit neden oluşur? Alerjik Rinit nasıl tedavi edilir? İşte yanıtı haberimizde…

Reklam
Reklam

Bahar mevsimin gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklarda kendini göstermeye başladı. Bu hastalıklardan bir tanesi de Alerjik Rİnit hastalığıdır. Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen bu hastalık burun içerisindeki mukozanın iltihaplanması olayıdır. Baharla birlikte Alerjik Rinit hastalığına yakalanan kişiler tedavi yollarını, hastalık belirtilerini, neden oluştuğunu araştırmaya başladı. Konu ile ilgili bilgi almak isteyen pek çok kişi internette araştırmalarını hızlandırdı. Saman alerjisi olarak da bilinen bu hastalığın nasıl geçeceği, tedavi yöntemleri merak edilmektedir. Peki, Alerjik Rinit nedir? Alerjik Rinit belirtileri nelerdir? Alerjik Rinit nasıl geçer? Alerjik Rinit neden oluşur? Alerjik Rinit nasıl tedavi edilir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Alerjik Rinit Nedir?

Bahar mevsimine yavaş yavaş geçmeye başladığımız bu günlerde hastalıklarda kendisini göstermeye başladı. Alerjik Rinit hastalığı da bahar mevsiminin gelmesiyle birçok kişide görülmeye başladı. Vatandaşlar Alerjik Rinit hastalığının ne olduğunu merak ediyor. Alerjik Rinit özellikle bahar aylarında her beş insandan birinde görülen, burun akıntısı, baş ağrısı, göz kızarması, nefes alma zorluğu gibi etkileri olan halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit burnun içinde yer alan mukoza tabakasının iltihaplanması durumudur.

Alerjisi olan ve orta yaş insanlarda sıkça görülen bu hastalık, ilerlemiş yaşlarda şiddetini azaltsa dahi ömür boyu sürmektedir. Bu hastalığın sık görüldüğü dönemler ilk bahar aylarıdır. Bunun sebebi ise havada uçuşan polenlerin tetiklemesi nedenidir. Tabii ki tek sebep polen değildir. Bunun yanında alerjiyi tetikleyen birçok sebep olsa da genel olarak tetikleyici etken polenlerdir.

Alerjik rinit hastalığı, kişilerde iki farklı tipte kendini göstermektedir. Eğer sadece bahar aylarında polen kaynaklı olarak etken gösteriyorsa bu mevsimsel rinit durumudur. Eğer sene boyu çeşitli alerjen nedenlerden dolayı kişide belirtiler gösteriyorsa bu perenial rinit durumudur.

 

Alerjik Rinit Neden Oluşur?

Alerjik rinitin oluşma sebepleri türüne göre de değişkenlik göstermektedir. Örneğin mevsimsel alerji rinit olan birisi ile yıl boyunca alerji rinit atağı geçiren kişilerin etkilendikleri faktörler birbirinden farklıdır. Mevsimsel alerjik rinit atağı geçiren bir kişinin etkilenme sebepleri genellikle ağaçlardan kopup uçuşmaya başlayan polenlerdir. Bahar aylarında ağaçlarda oluşan polenler mevsimsel alerjileri olan kişilerin en tehlikeli düşmanlarıdır diyebiliriz

Yıl boyu alerjik rinit atağı geçiren kişilerin etkilenme sebepleri ise daha farklıdır. Yıl boyu alerji hassasiyeti olan kişiler genellikle evlerde oluşan tozlar, hamam böcekleri, evde beslenen kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar bu alerji türünün ortaya çıkmasında oldukça etkilidir.

 

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Alerjik rinit çok masum bir hastalık olarak görülse de etkileri oldukça ciddi ve sıkıntılı bir sürecin temsilcisi gibidir. Alerjik rinitin belirtilerini kısaca şu şekildedir:

Hapşırık,

Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı,

Burunda kaşıntı,

Gözlerde yanma, sulanma ve kaşınma,

Genel hatları ile yukarıdaki gibi belirtileri olan bu alerjik rinitin gösterdiği belirtiler kişilerde manevi olarak farklı sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin burun kaşıntısı ve akıntısı yüzünden sürekli eli ile burnunu yukarı doğru silme işlemi gerçekleştiren birinde alerjik selam hareketi gelişir ve bu hareket burun üzerinde yatay bir çizgi bir oluşumu gösterir. Rahat nefes alınamadığı için uyku bozukluğu meydana gelir. Uyku bozukluğu küçük yaşlarda olan bireyler için dikkat dağınıklığı, konsantrasyon eksikliği, arkadaşları ile olan ilişkilerinde özgüven eksikliği olarak ön plana çıkarken, yetişkin insanlarda, depresyon, akademik ve iş kariyerinde performans düşüklüğü, üretkenlik azalması gibi etkiler göstermektedir.

 

Alerjik Rinit Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjik rinit için bilinen kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Sadece hastalığı tetikleyen faktörlerden kaçınma ve geçici ilaç kullanımı ile hastaların ataklarının kontrol altına alınması işlemi yapılmaktadır. Yani alerjik rinit hastalığına sahip birisi iseniz, doktorunuza giderek öncelikle kullanabileceğiniz ilaçları öğrenin. Sonrasında alerjik rinit atağını etkileyecek faktörlerden kaçının ve ilacınızı düzenli olarak kullanın böylece atak sayısını minimum sayıya düşürmüş olursunuz.

Alerjik Rinit nedir Alerjik Rinit belirtileri nelerdir Alerjik Rinit nasıl geçer Alerjik Rinit neden oluşur Alerjik Rinit nasıl tedavi edilir