Alkol bağımlısı mısınız?

TAKİP ET

Sadece birkaç içki, değil mi? Endişelenecek bir şey yok. Alkol kullanım bozukluğu (AUD) olan yaklaşık 15 milyon Amerikalı için bu bir inkar ifadesidir.

Reklam
Reklam

Alkol bağımlılığı, milyonlarca kişi tarafından sıklıkla görmezden gelinen kronik bir hastalıktır. Yaklaşık 13 Amerikalı erkekten 1'inde AUD var. Kadınlar için 25'te 1'dir. 400.000'den fazla çocuk da bağımlılıkla uğraşmaktadır.
Bağımlılık psikiyatristi Akhil Anand, “Ne yazık ki yaygın” diyor. "Ve çoğu zaman insanlar bir sorunları olduğunu fark etmezler."
İşte nasıl anlatılacağı.
 

Alkol bağımlılığı için kırmızı bayraklar

Dr. Anand, alkol bağımlılığıyla ilgili “Four C'lerden” bahsediyor. Alkol tüketimine bakmanın ve ilgili (ve muhtemelen tehlikeli) bir düzeye ulaşıp ulaşmadığını belirlemenin basit bir yolu.
Alkol bağımlılığının Dört C'si aşağıdaki gibidir:
istek. İster bira, ister bir kadeh şarap veya kokteyl olsun, bir içki almak fiziksel bir ihtiyacı taklit eder. Dürtü, açlık ağrısı kadar talepkar olabilir. Genellikle huzursuzluk, sinirlilik ve uyku güçlüğü olarak kendini gösterir.
Mecburiyet. Bir içki bulmak ana zihinsel amaç haline gelir. Dr. Anand, “Karşı konulmaz ve baskın hale geliyor” diyor. “Hep onu düşünüyorsun ve onu arıyorsun.”
Kontrol. Cuma gecesi ve bir içki içmeyi planlıyorsun. Ama kontrolü kaybedersin. Birkaç saat aşırı içki içtikten sonra, oldukça fazla boş şişe veya bardak koleksiyonu yaptınız… Ve bir sonrakine hayır diyemiyorsunuz.
Sonuçlar. Dr. Anand, düzenli olarak büyük miktarlarda alkol tüketmenin davranış değişiklikleri ve kasıtsız sorunlara yol açtığını belirtiyor. Olumsuz sonuçlar şunları içerebilir:

İlişki sorunları ve insan sorunları. Tartışmalar, yalan söyleme, güvenilmezlik ve hatta şiddet, bir içki olayından çıkıp size en yakın olanlara zarar verebilir.
Sağlık sorunları. Dr. Anand, “Alkol 200'den fazla farklı tıbbi hastalığa neden oluyor” diyor. Liste çeşitli kanserler, diyabet, yüksek tansiyon, karaciğer hasarı, osteoporoz, erken başlangıçlı bunama ve daha fazlasını içerir.
Kazalar. Alkol, aksiliklere yol açabilecek bir kombinasyon olan dürtüselliği, disinhibisyonu ve yorgunluğu artırır.
İş endişeleri. AUD, gücünüzü, dayanıklılığınızı ve odaklanmanızı azaltırken problem çözme yeteneğinizi azaltabilir.
 

Bağımlılık ve kişilik metamorfozu

Şu temel gerçekle başlayalım: Bağımlılık bir beyin bozukluğudur.
Alkol gibi bağımlılık yapan maddeler aslında beyninizdeki “ödül yolunu” kontrol eder. Ödül yolu, aktivite ve zevk arasında zihinsel bağlantılar kurar.
Dr. Anand, “Romantizm ve egzersiz gibi doğal şeyler aynı yolu uyarır” diye açıklıyor. “Ama bağımlılık yapan maddeler onu yapay olarak ele geçiriyor. Yani, eskiden doğal olarak zevk aldığınız şeyleri bile birdenbire yapamazsınız - çünkü her şey o bağımlılık yapan maddeyle ilgili.”
Temel olarak, bağımlılığı olan bir kişi, sonunda hayatındaki her şeyi geçersiz kılabilecek bir maddeyle ilişki geliştirir. Aşağıdakiler genellikle “kişilik metamorfozu” olarak tanımlanır.
Dr. Anand, “Bu noktada, bir kişinin eylemleri, tercih ettikleri madde ne olursa olsun elde etme etrafında inşa edilir” diyor. "Korumak için en çok çalıştıkları ilişki bu."
 

Bağımlılıkla bağlantılı davranışlar

Dr. Anand, bağımlılıkla mücadele eden insanlar kendilerini ve çevrelerindekileri etkileyen “her türlü korkunç şeyi yapar” diye uyarıyor. AUD'si olan biri:
İnkarları yayınlayın.
Eylemlerini en aza indirin.
Davranışlarını gerekçelendirin veya rasyonelleştirin.
İnsanları manipüle edin.
Mağduru suçlamaya girişin.
“Duygusal rehineler” alın.
İstediklerini elde etmek için aldatmayı kullanın.
Dr. Anand, “Bu davranışların kişiyi değil, bağımlılığın ciddiyetini gösterdiğini her zaman vurgularım” diyor. "Bağımlılığı olan biriyle iletişim kurmaya çalışıyorsanız bunu anlamak önemlidir."
 

Alkol bağımlılığı için yardım alma

Bir bağımlılığınız olduğunu fark ettikten sonra ulaşmak veya bağımlılığı hakkında başka biriyle konuşmak son derece zor olabilir. Duygular derinlere iner. Sıklıkla endişeler, endişeler ve hatta öfke vardır.
"Kolay değil," diye kabul ediyor Dr. Anand. “Bağımlılıkla mücadele eden bir sevdiğiniz varsa, onunla konuşurken dürüst, açık ve yargısız olun. Sakin ve yapıcı ve duygusal olmayan kısa ve öz bir şekilde iletişim kurun. Amacın onlara yardım etmek olduğunu unutmayın.”

AUD tedavisi genellikle rehabilitasyon, bağımlılık uzmanlarından bakım ve Adsız Alkolikler (AA) gibi kendi kendine yardım programlarını içeren bir plan etrafında döner. Ancak süreç, sorunun tanımlanmasıyla başlar.
Kendinizi Dört C'nin tanımında veya kişilik dönüşümüne bağlı davranışlarda görüyorsanız, birisiyle konuşun. Belki doktorunuz, başka bir sağlık uzmanı, bir aile üyesi veya arkadaşınız ya da iyileşme sürecinde olan biri olabilir.

Dr. Anand, “Size destek verebilecek birini bulun ve süreci başlatın” diyor. "İlk adımı atmaktan korkmayın."