Almanya ekonomisinde resesyon riski

TAKİP ET

Almanya Merkez Bankası Başkanı Joahcim Nagel, enflasyonun 2 haneli rakamlara çıkması durumunda Almanya'nın son 10 yılda yaşayacağı en yüksek enflasyon olacağını aktardı.

Reklam
Reklam

Tüm dünyanın ekonomisini altüst eden panda eminin bıraktığı hasarlar devam halen devam ediyor. 2022’nin Şubat ayında başlayan Rusya- Ukrayna savaşının gıda ve enerji fiyatlarını olumsuz yönde etkileyerek ülke ekonomilerini zor duruma sokmaya devam ediyor.

Kullanılan doğalgazın yaklaşık yüzde 40’ını Rusya'dan ithal eden Avrupa, rusya'nın ukrayna'yı işgal etmesi ardından rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararı zor durumlara sokmaya devam ediyor. Rusya kendisine yaptırım uygulayan batı ülkelerine karşılık ruble ile ödeme sistemini yürürlüğe koydu. Sisteme uymayan ülkelerin ise gazını kesti. Avrupa yaşanan bu olaylardan sonra enerjide kısıtlama ve tasarruf yapma kararı aldı. Pandemi de uygulanan genişletici politikaların sebep olduğu enflasyona tedarik zincirinden ve kuzeydeki savaşın sebebiyet verdiği arz yetersizliğinin fiyatları yükseltmesi de bu duruma dahil olunca gelişmiş ülkeler içim bile enflasyon çift haneli rakamlara ulaşmış oldu.

Dünya çapında yaşanan enflasyon krizinin ardından merkez bankaları da faiz artırımlarına başlamıştı. Amerika merkez bankası'nın (FED) 28 yıl sonra yaptığı en büyük faiz artırımına (75 baz puan) takiben Temmuz ayında da Avrupa Merkez Bankası (ECB) 11 yılın ardından 50 puan baz artırımına gitmek durumunda kaldı. ECB Başkanı christine lagarde, verilen kararın ardından enflasyon tehdidinin artması durumunda verdikleri tespitleri daha hızlı bir şekilde geri çekeceklerini belirtmişti.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, ülke ekonomisinin resesyona girebileceğini ve enflasyonun 70 yılın zirve noktasına ulaşabileceğine dair uyarılarda bulundu.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, enflasyon oranının yakın bir zamanda yüzde 10 gibi çift haneleri ulaşabileceğini aktardı. Alman Rheinische Post gazetesinde açıklama yapan Almanya merkez bankası başkanı, Almanya ekonomisinin resesyona girebileceği uyarısında bulundu. Ardından konjoktürel gelişmeler içinde açıklamalar yaptı.

Eğer enerji krizi biraz daha böyle devam ederse gelecek kış bir resesyonun olma riskinin arttığından bahsetti. Özellikle yapılan toplu sözleşmeler hakkında uyarılar verdi. Tarafları sorumluluklarına karşı uyardı. Çok büyük zamlar istenmesinden kaçınılması gerektiğini de dile getirdi.

Nagel, akaryakıttaki indirimin ve 9 euro'luk bilet uygulamasının da bu ay sonunda sona ereceğini hatırlatarak enflasyonun yüzde 10’lara kadar çıkabileceğini dile getirdi.