Almanya prim iadesi nedir? Almanya prim iadesi başvurusu nereye yapılır? Almanya prim iadesi dilekçe örneği

TAKİP ET

Almanya prim iadesi Almanya'da çalışmış Türk vatandaşlarına yurda kesin dönüş yapması halinde ya da Almanya'da çalışan Türk vatandaşlarının hak sahiplerinin kullanabildiği bir haktır. Bu haktan yararlanmak isteyen kişiler neler yapması gerektiğini merak etmektedir. Peki, Almanya prim iadesi nedir? Almanya prim iadesi başvurusu nereye yapılır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Almanya’da çalışmış ya da Almanya’da çalışmaya devam eden Türk vatandaşlarının yararlanabildiği prim iadesi merak edilmektedir. Bu haktan yararlanabilmek için bazı şartların sağlanması ve bu şartlar sağlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulması gerekmektedir. Almanya prim iadesinin nasıl ve nereden alındığı, ne kadar ödendiği ve iade almak için nasıl bir yol izlemek gerektiği konular araştırılmaktadır. Peki, Almanya prim iadesi nedir? Almanya prim iadesi başvurusu nereye yapılır? Almanya işçi primlerinin iadesi için gereken şartlar nelerdir? Almanya prim iadesi hesaplaması nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

 

ALMANYA PRİM İADESİ NEDİR?
Almanya’dan sigortalı primlerinin iadesi Almanya’da çalışan Türk vatandaşlarına ya da hak sahiplerine adına ödenen primlerin yazılı talepleri üzerine iade edilmesini ifade eder. Bu iade işlemi SGK’nın Türkiye’de ikamet edenlere yapılan iade ile karıştırılmaması gerekiyor. Bu iade Almanya’da çalışanların çalışma sürelerine ait primlerinin iadesi işlemidir.

 


ALMANYA PRİM İADESİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Başvurular Türkiye’de ikamete en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine kişinin kendisi ya da hak sahipleri tarafından yazılı olarak yapılabilmektedir. Başvuruların şu an için elektronik ortamda yapılabilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 


ALMANYA İŞÇİ PRİMLERİNİN İADESİ İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?
Almanya’da çalışmış işçiler prim iadesi için gerekli belgelerin neler olduğunu araştırmaktadır. Primlerin iade alınabilmesi için gerekli şartlar şu şekildedir;

Almanya’nın kesin olarak terk edilmiş olması,

İki yıllık bekleme süresinin dolmuş olması gerekmektedir.

Bekleme süresinin başlayacağı tarih zorunlu sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren başlamaktadır. Almanya’da kazanç sağlayan faaliyetler olarak kabul edilen işsizlik ödeneği, hastalık parası gibi ödemeler de bekleme süresi hesabında dikkate alınmakta ve bu tür ödemeler alındı ise bekleme süresi bu ödemelerin bittiği tarihten sonra hesaplanmaktadır.

İki yıllık bekleme süresi içerisinde Türkiye’deki çalışma da dahildir. 2 yıllık bekleme süresi içerisinde Türkiye’de ya da Almanya’da sigortalılık başlarsa bekleme süresi her defasında sigortalılığın bittiği tarihten itibaren yeniden başlar.

Tutukluluk süreleri ile isteğe bağlı sigorta kapsamında geçen süreler bekleme süresi hesabında dikkate alınmaz.

17.03.1987 tarihi ve öncesinde Almanya’dan ayrılan Türk vatandaşları için bekleme süresi şartı uygulanmamaktadır.

65 yaşını dolduran vatandaşlardan Almanya ve Türkiye’deki toplam hizmet süresi 5 yılı geçmeyen sigortalılara talep halinde bekleme süresi şartı aranmadan iade yapılmaz.

Prim iadesi almadan Türkiye’ye transfer ve borçlanma yolu ile emeklilik hakkı kazanmak da mümkün. Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu başlıklı sayfamızdan emeklilik şartları ve izlemeniz gereken yol hakkında bilgi bulabilirsiniz.

 


ALMANYA’DAN KESİN DÖNÜŞ YAPANLARIN KALAN PRİMLERİ HAK SAHİPLERİNE ÖDENİR Mİ?
Ölüm halinde hak sahiplerine bekleme süresi şartı aranmadan prim iadesi yapılabilmektedir. Bu kapsamda;

Dul kadın ya da erkeğe ve ya yetim çocuklara prim iadesi yapılabilmektedir.

Yetim çocuklara prim iadesi yapılabilmesi için 18 yaşından küçük olması, öğrenim görüyorsa 27 yaşından küçük olması gerekir.

Birden fazla çocuk şartları sağlıyorsa prim iadesi eşit olarak gerçekleştirilir.

 

 


ALMANYA PRİM İADESİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Almanya sigorta prim hesaplamasını merak eden kişiler için net bir şey söylemek doğru olmaz. Hesaplama yapabilmek için adınıza ödenen işçi hisse tutarlarını bilmek lazım. Ancak kendiniz kolayca hesaplama yapabilirsiniz. Çünkü iade hesaplaması yapılırken işçi hissesinin yarısı ödenmektedir. İşveren hissesinin iadesi söz konusu olmamaktadır.  Sigortalı tarafından katkı sağlanmayan işsizlik parası, işsizlik yardımı ve çocuk yetiştirme parası gibi ödemeler için iade söz konusu olmamaktadır.

 


Almanya’daki kısmi ödeme süreleri dikkate alınarak Türkiye’de aylık bağlanan kişiler prim iadesi alamazlar. Ancak yurtdışı hizmet borçlanması yaparak ya da kalan süreleri isteğe bağlı ya da diğer borçlanma yöntemlerinden birisi ile borçlanarak tam aylığa çevirenler prim iadesi hakkından yararlanabilmektedirler.

 


ALMANYA PRİM İADESİ KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?
Almanya prim iadesi talebinde bulunan kişiler kaç günde sonuçlanacağını da merak etmektedir. Talebiniz üzerine Almanya emeklilik kasası ile yazışmalar yapıldığından süreç biraz uzun sürebilmektedir. Ayrıca başvurduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi iş yoğunluğuna göre de süreç uzayabilmektedir. Ortalama olarak 4-5 ay içerisinde sonuçlanmakta ve iade işlemleri gerçekleşmektedir.

 


ALMANYA’DAN PRİM İADESİ ALANLARIN HAKLARI NELERDİR?
Prim iadesinin alınması ile birlikte;

O tarihe kadar olan Alman emeklilik sigortası iptal edilir.

Bu sigortaya bağlı olarak sağlanacak emeklilik ve diğer haklar iptal olur.

 


ALMANYA SİGORTA PRİM SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
Almanya’daki sigorta çalışmalarının sorgulanabileceği ya da bunlara ait hizmet cetvelinin elektronik ortamda yapılabileceği bir uygulama yoktur.
Almanya sigorta kurumuna dilekçe göndererek,
Türk konsolosluklarından ya da Ateşeliklerden hizmet cetveli alarak sorgulama yapabilir ve hizmetinize göz atabilirsiniz. 

 

ALMANYA PRİM İADESİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ

 


   T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
……….Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü

 

 


Yurda kesin olarak tarihinde döndüm. Alman rant sigortası kurumuna adıma yatırılmış bulunan primlerimin tarafıma iadesi için gereken işlemin yapılmasını,  Arz ederim.
                                               
Tarih      :

 


ADRES   :  
Adı Soyadı :
İmza           :
                                                           
Talepte bulunanın künyesi :
Baba  Adı                           :
Anne adı                             :
Doğum yeri                        :
Doğum tarihi                      :

 


Ekleri : 2 adet  nüfus cüzdanı fotokopisi
Almanya’daki çalışmaları gösterir hizmet belgeleri.

 

 

 

 

              ALMANYA EMEKLİLİK SİGORTASINA KESİLEN PRİMLERİN İADESİYLE 
                       İLGİLİ TAAHÜTNAME                 
                 

 


    Sigortalı olarak çalıştığım Almanya’daki işyerinden …../…../……….tarihinde ayrıldım……/…./……tarihine kadar işsizlik yardımı ,işsizlik parası,hastalık parası v.s.den yararlandım…../…../……….tarihinde Türkiye’ye kesin dönüş yaptım.
     Yukarıda belirttiğim beyanlarımın gerçeğe aykırı ve noksan olduğunun tespiti halinde yanlış ve gerçeğe aykırı beyandan dolayı hakkımda kanuni kovuşturma yapılacağını ve bu prim iade yoluyla elde etmiş olduğum menfaatten dolayı Sosyal Sigortalar Kurumu ile Alman sigorta kurumunun uğrayacağı bütün zararları ödemekle yükümlü olduğumu beyan ve taahhüt ederim.
  

 

 

 


Tarih  :
Adı Soyadı  :
İmza      :

Almanya prim iadesi nedir Almanya prim iadesi başvurusu nereye yapılır Almanya prim iadesi dilekçe örneği Almanya işçi primlerinin iadesi için gereken şartlar nelerdir