Altın makas aralığı nedir? 2022 bankaların altın makas aralığı ne kadar?

TAKİP ET

Altın hesapları ile yakından ilgilenenler, bankaların altın makas aralığı ne kadar olduğunu merak ediyor. Altın alıp satarken altının fiyatı kadar altın makas aralığının ne kadar olduğu da son derece önemli. Peki, altın makas aralığı nedir? 2022 bankaların altın makas aralığı ne kadar? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Bankalar, gelir elde etmek ve müşterilerinin mevduatlarını kendi nezdinde toplamak amacı ile diğer döviz türleri gibi kıymetli maden hesaplarına da alım satım imkânı vermektedir. Tıpkı kuyumcular ve dövizciler gibi bankalar da altının alış ve satış fiyatı arasına bir fark koymaktadır. Bu farka, banka altın makası denilmektedir. 

Bir banka müşterisinin altın alırken maruz kalacağı fiyat ile altın bozdururken maruz kalacağı fiyat her zaman farklıdır. Tahmin edileceği üzere bankaların satış fiyatı, alış fiyatına göre daha yüksektir. Alınan altının aynı anda bozdurulması ise zarar anlamına gelir. 

Altın makas aralığı örnekleri 
Örneğin; bir bankada 10.000 TL tutarında mevduatınız olduğunu ve altının o anki fiyatının 500 TL olduğunu varsayalım. (Satış fiyatı) Paranızın tamamıyla altın almak istediğinizde vergiler hariç olmak üzere 20 gram altın alabilirsiniz. Bilindiği gibi altın ve döviz hesapları için zaman zaman vergi uygulamasına gidilmekte, ihracatçı ya da döviz geliri olmayan kişi ve firmalar, alımlar için ek olarak vergi de ödemektedir. Vergiler, altın fiyatlarını da etkilemektedir. Örneğin daha iyi anlaşılması adına vergileri hesaplamalara dahil etmeyeceğiz. 

20 gram altın alan biri o an hemen altınını bozdurmak istediğinde elbette 500 TL’den bozduramayacaktır. Banka, makas aralığına göre 500 TL’den daha düşük bir tutarla bozma işlemi yapacaktır. Yine örnek olarak bankanın altın alış fiyatının 490 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda 20 gram altınını bozduran kişinin hesabına 980 TL giriş olur. Görüldüğü gibi altının alış ve satış fiyatı arasındaki fark, bireylerin bu işlemlerden kâr ya da zarar etmelerine sebep olur. 

Altın makası, yükseliş durumlarında kâr da sağlayabilmektedir. Yukarıdaki örnekte hesap sahibinin altın aldıktan sonra bir süre beklemeye geçtiğini ve bankanın altın fiyatının 530 TL’ye ulaştığını varsayalım. Bu durumda 20 gram altınını bozduran müşterinin hesabına 1.060 TL girmiş olur. Görüldüğü gibi altın alan birinin kâr edebilmesi için altın fiyatlarının genel olarak yükselmesi ve alış fiyatının müşterinin aldığı fiyatın üzerine gelmesi gerekmektedir. 

Altın makas ne iş yarar? 
Altın makasının amacı, bankaların alış ve satış işlemlerinden kâr elde etmelerini sağlamaktır. Her ne kadar imkânsız olsa da tersi için de bir örnek verelim. Eğer banka, sattığı fiyattan daha yüksek fiyatla altın alacak olsa yapılan her işlemde zarar edecek olurdu. Benzer şekilde alış ve satış fiyatları sabit olsa, her anlık yükselişle beraber müşterilerin kazancı artarken bankanın kazancı düşerdi. 

Bankaların altın makas aralıkları nelerdir? 
Altın makas aralığı, hem bankaya göre hem de bankanın o anki altın stratejisine göre değişmektedir. Altın türünden vadeli hesaplarının hacmini arttırmak isteyen bankalar, bunun için makas aralığını daraltabilirler. Makas aralığını daraltmak, alış ve satış fiyatlarını birbirine yaklaştırmak anlamına gelir. Benzer şekilde makası açmak da alış ve satış fiyatları arasındaki farkı artırmak anlamına gelir. 

Her banka, kendi stratejileri doğrultusunda makas aralıklarını değiştirebilmektedir. Makas aralığı genellikle sabit bir fark olmayıp gün içerisinde bile değişebilmektedir.  

En iyi altın makas aralığı hangi bankada? 
En iyi altın makas aralığı hangi bankada sorusu, altın hesabı açtırmak isteyen her kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Makas aralığı 5 olan bir banka, müşteri açısından makas aralığı 10 olan bir bankaya göre 2 kat daha iyidir. Zira ilk bankada kâra geçmek için altın fiyatının 5 TL artması yeterli iken bir diğer bankada kâra geçebilmek için altın fiyatının en az 10 TL artması gerekir. Her ne kadar bu gerçekleşse bile her halükârda ilk bankada hesabı olan kişi daha fazla kâr elde etmiş olacaktır. 

Bankaların altın makas aralıklarının birbirinden farklı olduğunu ve bankanın kendi makas aralığının bile gün içerisinde değişmektedir. 

Bankaların altın makas aralıkları nelerdir?  

Bu soruya yanıt almak üzere alt kısımda yer alan tablodan faydalanabilirsiniz; 

Banka Adı 

Ortalama Makas Aralığı 

Türkiye İş Bankası 

10,97 TL 

Vakıf Katılım Bankası 

14,882 TL 

Vakıfbank 

10,10 TL 

Ziraat Bankası 

9,50 TL 

Ziraat Katılım Bankası 

14,37 TL 

Albaraka Türk Katılım Bankası 

12,836 TL 

Emlak Katılım Bankası 

12,92 TL 

Kuveyt Türk Katılım Bankası 

9,84 TL 

Türkiye Finans 

11,63 TL 

Halk Bankası 

12,77 TL 

Akbank 

14,97 TL 

Yapı Kredi Bankası 

10,20 TL 

QNB Finansbank 

16,49 TL 

Denizbank 

10,61 TL 

Şekerbank 

12,67 TL 

ING Bank 

12,64 TL 

Alternatif Bank 

24,51 TL 

Aktif Bank 

20,53 TL 

Burgan Bank 

15,20 TL 

Fibabanka 

13,10 TL 

HSBC Bank 

3,75 TL 

Odeabank 

3,20 TL 

Türk Ekonomi Bankası (TEB) 

12,10 TL 

Garanti BBVA 

10,73 TL 

altın hesabı altın makas aralığı bankaların altın makas aralığı altın makas aralığı nedir