Aman dikkat bunu yapmazsanız patlarsınız! Hemen e-devlet'ten kontrol edin! Milyonların borcu var itiraz edin...

TAKİP ET

Pek çok kişi ödemesi gereken borçlardan yakınmaktadır. Bunlara bir yenisi daha eklendi. GSS ödemeleri herkesin bütçesini zorlamakta. Borcu olan kişiler primlerini nasıl ödeyeceklerinin yollarını arıyor. Bazı kişiler ise borcunun olduğundan habersiz. E-devletten borç sorgulaması nasıl yapılır? Detaylar haberin devamında.

Reklam
Reklam

2021 yılında vatandaşlara yapılandırma hakkı tanındı ve pek çok kişi borçlarını ödeme kolaylığı buldu. Fakat bu durum herkesi harekete geçirmedi çünkü pek çok vatandaş borcu olduğundan habersiz hayatına devam etmektedir. Hal böyle olunca devlet tarafından duyurular yayınlanmaya başlandı. Buna göre herkesin e-devlet üzerinden borç sorgulaması yapması istendi. Bu sayede haksız yere borçlanan vatandaşlarda itiraz etme hakkı bulabilecekler. 
 

E-Devlet Borç Sorgulaması


Vatandaşlar ne kadar borcu olup olmadığını e-devletten anında öğrenebilecekler. Vatandaşların Genel sağlık sigortası prim borcu olup olmadığı da bu sayede rahatlıkla ortaya çıkacak. Borcu bulunan kişiler için ise farklı alternatif yollar bulunuyor. Ödeme durumu olmayan ve bunu ispatlayan kişilerin GSS borcu ertelenebiliyor. Bunun için de yapılması gerekenler var. 



Genel sağlık sigortası borcu olan kişilerin bunu kanıtlayabilmesi için bir test yaptırması isteniyor. İlk olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidilerek gelir testi beyanında bulunmaları şart. Bu teste göre hane halkının gelir düzeyi hesaplanır. Eğer borcu bulunan kişi ve ev halkında çalışmıyorsa o zaman ihtiyaç sahibi olarak kaydedilir ve borcu ertelenir. Aynı zamanda düşük miktarda sağlık primi ödeyerek kendisi ve ev halkı için sigorta yaptırabilir. 


 

Prim Borçlarına İtiraz Hakkı


Genel Sağlık Sigortası kapsamında yazılan bazı borçlarda yanlışlıklar olabilmektedir. Böyle durumlarda vatandaşların itiraz hakkı bulunmaktadır. Dileyen vatandaşlar e-devlet üzerinden itiraz dilekçelerini yazabilirler. Dileyenler ise SGK İl Müdürlüğüne itiraz başvurusunda bulunabilirler. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra son karar vatandaşa bildirilir. Eğer haksız bir borçlanma varsa kişinin borçları silinir.



Şayet e-devlet üzerinden gerekli düzenlemeyi yaparsanız önemli borç yükünden de kurtulmuş olursunuz. Burada haklıyken haksız duruma düşmemek için hemen e-devlet sistemine giriş yaparak, borcunuzun bulunup bulunmadığını öğrenmek durumundasınız.