Amasya'da yıllardır pasif halde duran fabrika yeniden faaliyete geçiyor

TAKİP ET

Amasya'da 40 yıl önce faaliyete geçen fabrika, bulunduğu dönemin en iyisiydi. Yıllardır atıl halde bekleyen fabrika, devletin sağlayacağı destek ile yeniden üretime geçecek. Köylüler yetiştirerek fabrika işlemden geçirecek.

Reklam
Reklam

1976 yılında 3 bin metrekarelik bir alana temeli atılan 85 dönüm üzerine kurulu kendir fabrikası inşaatı 1984 yılında döneminin Tarım ve Köyişleri Bakanının da katıldığı bir törenle açılışı gerçekleşmişti.

Yörede ekili kenevirlerin işlenmesi ile ilk yıllar adından sıkça söz ettiren tesiste yüzlerce insanın istihdamı sağlandı.

Döneminin en modern fabrikası

Sonralarda ham maddede yaşanan azalma sıkıntısı yüzünden sermaye yetersizliği nedeniyle kapısına kilit vurmak zorunda kalan fabrikada, dönemin en moderni olarak adeta parmakla gösterilen tekstil makineleri de üretimi durdurdu. Pas tutan makineler ardından örümcek ağlarına kurban gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğan, kenevir üretiminin desteklenmesine yönelik sözleri ile umut ışıkları yeniden yanan yıllar önce üretime ara vermiş olan Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi üyeleri durumu Amasya Valisi Mustafa Masatlı ile paylaştı.

Kendisine anlatılan durumdan çok etkilenen Vali Mustafa Masatlı, fabrika için incelemeler yaptı. Yağtığı incelemeler sonucunda fabrikanın durumunu görünce bir proje hazırlanmasını istedi ve bu projenin destek alabilmesi için gerekli girişimleri gerçekleştireceğini dile getirdi.

Sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında kooperatife 2 milyon 775 bin TL bütçe ile projenin destek sağlaması için gerekli imzalar atıldı.

Unutulmaya ramak kala kenevir yetiştiriciliğinin ve sanayisinin canlandırılması projesi ile tekstil, tıp, kozmetik, savunma sanayi ve gıda gibi alanlarda kullanılabilen kenevir konusunda yöredeki çiftçiler için bir eğitim de planlanıyor.

Her geldiğimde gözyaşlarıma engel olamıyordum

Fabrikanın çalıştığı zamanlarda çiftçilerden kenevir elyafını alıp işleyerek halı ve ayakkabı sektörüne yönelik ip satılı gerçekleştirdiklerini dile getiren kooperatif başkanı Ümit Yetişir duygularına hakim olamayarak, milli servetin boşa gittiğini, her geldiğinde ağladığını ve validen destek alarak yetkililerin kendilerine destek olduğunu belirtip yakında üretime geçeceklerini vurguladı.

Amasya Valisi Mustafa Masatlı konu ile ilgili, tesisin hayret verici olduğunu düşünürken, döneminin işlem gören en önemli yatırımlarından olduğunu ve orayı tekrar canlandırabilmek için kooperatifi desteklediğini vurguladı.