Ankara ve AB komisyonu bir araya geldi! İşte nedeni

TAKİP ET

Avrupa Komisyonu ile Türk ticaret ve çevre bakanlıkları, AB'nin Atık Sevkiyat Yönetmeliği taslağını Brüksel'de tartışırken, Ankara Avrupa'dan Türkiye'ye atık sevkiyatına son verilmesini talep etti .

Reklam
Reklam

Türk heyeti , yasa dışı atık sevkiyatının ve çevreye verdiği zararın önlenmesinin “ortak bir hedef” olduğunu vurguladı.

Bakanlık yetkilileri, sanayide hammadde olarak kullanılan bu atıkların “belirli sektörlerin hedefleri doğrultusunda önemli” olmasına rağmen, AB'den en fazla atık ihraç eden ülke olan Türkiye'nin artık almak istemediğini söyledi.

AB mevzuatı kapsamında getirilecek denetimlerin, AB ülkeleri ile ticari paydaşlar arasındaki atık sevkiyatının yalnızca denetimden geçen tesisler tarafından yapılacağından, Türkiye'deki işletmecilere ek yük ve maliyet getirmesi bekleniyor.

AB yetkilileri ikili görüşmelerde, taslağın amacının ticareti kısıtlamak değil, çevreyi korumak olduğuna ve Yeşil Mutabakat'ın önemli bir parçası olan düzenleme konusunda Türkiye ile işbirliği yapmanın önemine dikkat çekti.

AB, düzenleme ile Türkiye'nin de içinde bulunduğu OECD ülkelerine atık ihracatı ve bu atıkların nasıl yönetildiği yakından izleneceği için yıllık hacmi 9,5 milyar avroyu bulan kaçak atık ihracatının önlenmesini hedefliyor.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'ne (Eurostat) göre, AB'den AB dışı ülkelere atık ihracatı 2004'ten bu yana yüzde 77 artışla 2021'de 33 milyon tona ulaşırken, AB dışı ülkelerden atık ithalatı yüzde 100 arttı. 2004'ten beri yüzde 11, 2021'de 19,7 milyon ton.

AB ülkeleri, Çin'in birçok plastik türünün ithalatını yasaklamasının ardından 2017 yılında atık ihracatlarını Türkiye'ye kaydırmaya başladı.

Türkiye, 2021'de yaklaşık 14,7 milyon ton hacmiyle, 2004'tekinin üç katından fazla ve toplam atık ihracatının neredeyse yarısı ile AB'den ihraç edilen en büyük atık destinasyonudur. İkinci en büyük varış noktası, 2021'de AB'den yaklaşık 2,4 milyon ton atık alan Hindistan oldu.

Sivil toplum kuruluşları da Avrupa'dan büyük miktarlarda plastiğin Türkiye'de yasa dışı bir şekilde çöpe atıldığını ve yakıldığını söylüyor.