Ankilozan spondilit neden göz ağrısına neden olur?

TAKİP ET

Ankilozan spondilit (AS) , tipik olarak belinizi etkileyen bir tür inflamatuar artrittir. AS'li kişiler sertlik, yorgunluk ve ağrı yaşayabilirken, otoimmün durum üveit olarak bilinen göz iltihabına da neden olabilir.

Reklam
Reklam

Romatolog Ahmed Elghawy, neden göz problemleri yaşayabileceğinizi ve hangi tedavilerin mevcut olduğunu açıklıyor.

AS neden göz ağrısına neden olur?

Kısa cevap şudur: Doktorlar tam olarak emin değiller.

Dr. Elghawy, “Ankilozan spondilit gibi otoimmün hastalıklarda vücudunuz kendi dokusuna karşı uygunsuz davranıyor” diye açıklıyor. “Üveit söz konusu olduğunda da durumun böyle olduğunu düşünüyoruz. Vücudun patojen yerine kendi antijenini tanımasına yol açabilecek bir tür patojen olabilir. Vücut kendine saldırma hatasına düşer.”

Hem ankilozan spondilitte hem de üveitte yaygın olan HLA-B27 olarak bilinen belirli bir gen arasında da bir bağlantı olabilir.

Ankilozan spondilitli bireylerin %25 ila %35'i bir çeşit üveit geliştirmeye devam edecektir.

Farklı üveit türleri vardır:

Ön üveit. Bu, irisiniz de dahil olmak üzere gözünüzün ön kısmını etkiler. AS'li kişilerin yaklaşık %90'ı bu tip geliştirecektir.

Arka üveit. Retina ve optik sinir de dahil olmak üzere gözünüzün arka kısmı etkilenir.

Orta dereceli üveit. Bu tip, lensiniz ve retinanız arasındaki berrak sıvı olan vitreusunuza saldırır.

Panüveit. Bu tip gözünüzün her bölümünü etkiler. En şiddetli tiptir.

Dr. Elghawy, "Hastanın ankilozan spondiliti ne kadar uzun olursa, üveit geliştirme olasılığı o kadar artar" diyor.

Üveit belirtileri

Üveit tipik olarak bir seferde yalnızca bir gözü etkiler; yine de, her iki gözde de aynı anda semptomlar olabilir.

Üveitiniz varsa, aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

Kırmızılık.

Şişme.

Enflamasyon _

Ağrı.

Bulanık görme.

Işığa duyarlılık.

Görüşünüzde artan uçuşanlar veya noktalar.

Azalmış görüş.

Dr. Elghawy, " Yaşlı kişilerde üveit, katarakt veya glokom geliştirme veya bu koşulları daha da kötüleştirme riskini artırır" diyor.

Göz ağrısı ve AS tedavisi

Tedavi edilmezse üveit görüşünüzü bozabilir ve potansiyel olarak körlüğe yol açabilir.

Dr. Elghawy, "Göz sorunu olanların, özellikle de halihazırda ankilozan spondilit teşhisi konmuş olanların, derhal doktorlarına haber vermelerini tavsiye ediyoruz, çünkü bunun acilen ele alınması gerekiyor," diye vurguluyor.

Doktorunuz sadece üveiti tedavi etmeyecek, aynı zamanda ankilozan spondilitinizi de tedavi edecektir. Çoğu durumda, romatologunuz da bir göz doktoruna görünmenizi önerebilir.

Üveit için tedavi seçenekleri arasında anti-inflamatuar göz damlaları veya kortikosteroidli göz damlaları yer alabilir.

AS için tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler). Reçetesiz veya reçeteli bir NSAID, bir anti-inflamatuar olarak çalışabilir ve diğer semptomlara da yardımcı olabilir.

Hastalık modifiye edici anti-romatizmal ilaçlar (DMARD'lar). Bu tür bir ilaç ayrıca aşırı aktif bağışıklık sisteminizi kontrol etmenize ve semptomlara yardımcı olabilir.

Kortikosteroidler. Eklem ağrısını ve iltihabını geçici olarak hafifletmeye yardımcı olmak için doktorunuz bir kortikosteroid enjeksiyonu önerebilir.

Ankilozan spondilit için kullanılan biyolojik tedaviler sıklıkla üveite de yöneliktir.

“Ortak bir senaryo, bel ağrısı olan ve reçeteli veya reçetesiz satılan NSAID'lerle tedavi edilen bir kişi olabilir. İyi gidiyorlar, ancak daha sonra göz sorunları geliştiriyorlar ve bu da bizi biyolojik terapiye başlamaya iten şey," diye açıklıyor Dr. Elghawy. "Biyolojik terapide olan ve asla üveit geliştirmeye devam etmeyen başka bireyler var ve bunun nedeni muhtemelen zaten biyolojik terapi ile tedavi edilmeleridir."

Dr. Elghawy, düzenli göz muayenelerinin önemini de göz ardı etmeyin, diyor.

"Bazen, tipik bir göz muayenesi sırasında, semptomlarınız olmadan önce bile üveit kanıtı bulabilirsiniz" diye ekliyor. "Yani, üveit kanıtınız varsa, uzun vadeli sonuçları önlemek için uygun şekilde tedavi edilmesi önemlidir."