Anlaşmalı boşanma davası koşulları nelerdir? Anlaşmalı boşanma süreci nasıl işler? 2022 anlaşmalı boşanma davası tarifesi

TAKİP ET

Günümüzde evlilikler çok uzun sürmemektedir. Birbiriyle anlaşamayan çiftler boşanma yolunu seçmektedir. Bu işin kolayca halledilmesini sağlayan yollardan biri de anlaşmalı boşanmadır. Boşanmak isteyen kişiler anlaşmalı boşanma hakkında araştırma yapmaktadır. Peki, Anlaşmalı boşanma davası koşulları nelerdir? Anlaşmalı olarak nasıl boşanılır? Anlaşmalı boşanma süreci nasıl işler? İşte merak edilen soruların yanıtı…

Reklam
Reklam

Pek hoş bir durum olmasa da günümüzde boşanma oranları artmaktadır. Birbirleriyle anlaşamayan kişiler boşanmak için avukat yolunu tutmaktadır. Kolayca boşanmak isteyen kişilerin birçoğu anlaşmalı boşanma yolunu seçmektedir. Boşanmak isteyen kişiler anlaşmalı boşanma hakkında araştırma yapmaktadır.  Bu süreç içerisinde neler yapılacağı, hangi şartların bulundurması gerektiği, sürecin işleyişi gibi pek çok konu merak ediliyor. Peki, Anlaşmalı boşanma davası koşulları nelerdir? Anlaşmalı olarak nasıl boşanılır? Anlaşmalı boşanma süreci nasıl işler? 2022 anlaşmalı boşanma davası tarifesi ne kadar? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Koşulları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası koşulları bu davanın açılabilmesi için olması gereken hallerdir. 2022 yılında güncel olarak anlaşmalı boşanma davası koşulları şu şekildedir:

1 yıldan az evli olan çiftler anlaşmalı boşanma davası açamaz. Bu davanın açılabilmesi için evlilik süresinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir.

İki eşin beraber başvuruda bulunması ya da yalnızca bir eşin başvuruda bulunması ile diğerinin davayı kabul etmesi gerekir.

Mahkeme, iki tarafı da bizzat ve aynı anda dinlemelidir. Tarafların iradelerini serbestçe açıkladığına kanaat getirmelidir.

Mahkeme tarafından Anlaşmalı Boşanma Protokolü uygun bulunmalıdır.

Protokolde yer alan açıklamalara göre boşanmanın mali sonuçları ve müşterek çocukların durumunun düzenlenmiş olması gerekir.

 

Anlaşmalı Olarak Nasıl Boşanılır?

Anlaşmalı boşanmak için yapılması gerekenler ilk olarak tüm şartların sağlanıp sağlanmadığından emin olmaktır. Şartları sağlamayan kişiler anlaşmalı olarak boşanamazlar. Şartları sağlayan kişiler de ilgili mahkemelere başvurularını yaparak anlaşmalı boşanmaya hak kazanabilir.

Bu işlemi gerçekleştirecek olan eşlerden ikisinin ya da birinin Anlaşmalı Boşanma Protokolü ve dava dilekçesi ile beraber bu davadaki yetkili mahkeme olan Aile Mahkemesine başvurmaları gerekir. Ardından da gerekli harç ve giderleri öderler. Bu aşamadan sonra da anlaşmalı boşanma davasını açabilirler.

Tüm şartları sağlayan ve gerekli işlemleri yaptıktan sonra anlaşmalı boşanma davasını açan kişiler, geçecekleri aşamalardan sonra mahkemenin vereceği karar ile birlikte eşlerinden resmi olarak ayrılmış olurlar.

 

Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşler?

Anlaşmalı boşanma davası aşamaları sırasıyla izlenecek olan adımlardır. Anlaşmalı boşanma davası süreci, aşağıda yer aldığı gibi atılacak olan adımlara göre gidilir ve o adımlar şu şekildedir:

Anlaşmalı boşanma kararı alınır.

Boşanma protokolü hazırlanır.

Protokolde velayet, nafaka, tazminat, ev eşyası gibi konular düzenlenir.

Protokol, davadaki taraflar tarafından karşılıklı olarak imzalanır.

Atılan imzaların ardından dava dilekçesi hazırlanır.

Protokol ve dava dilekçeci ile ilgili mahkemede boşanma davası açılır.

İvedi duruşma günü istenir.

Taraflı duruşma günü istenir.

Boşanma sürecindeki davalı taraflar, duruşma günü mahkemeye giderler.

Taraflar boşanma iradelerini açıklar ve protokoldeki imzalarını ikrar ederler.

Mahkeme tarafından anlaşmalı boşanmaya karar verilir ya da verilmez.

 

Anlaşmalı boşanma sürecinde mahkeme tarafından anlaşmalı boşanmaya karar verildiği takdirde izlenecek süreç şu şekilde devam eder:

Anlaşmalı boşanma kararının kabulünün ardından gerekçeli karar yazılır.

Gerekçeli karar tebliğ alınır.

Davadaki taraflar temyizden feragat eder.

Anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesi yapılır.

Nüfus Müdürlüğüne karar gönderilir. Ardından da artık taraflar kimliklerini değiştirebilirler ve anlaşmalı boşanma süreci son bulur.

 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Dava Dilekçesi

Anlaşmalı boşanmada dava dilekçesinin yazımı dikkatli, eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gereken bir belgedir. Eşlerden bir tanesinin bu dilekçeyi doldurması yeterlidir. Eşlerden biri, birlikte ikamet ettikleri yerde bulunan Aile Mahkemesine hitaben bu dilekçeyi yazar. Ancak ikamet edilen yerde Aile Mahkemesi bulunmuyor ise Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben de yazılabilir. Bu dilekçede yazılması gereken bilgiler şu şekildedir:

İki eşin de isim ve soy isimleri

İki eşin de T.C. kimlik bilgileri

Adres bilgileri

Boşanma talebi (evliliğin artık devam edemeyeceğine ve anlaşmalı olarak boşanmak istediklerine dair)

Boşanmanın doğuracağı mali sonuçlar

Boşanmanın ardından çocukların durumu

 

2022 Anlaşmalı Boşanma Davası Tarifesi Ne Kadar?

2022 yılında anlaşmalı boşanma ücretleri Avukat Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir. Bu tarifeye göre de anlaşmalı boşanma taban ücreti 5.100,00 TL’dir. Bu ücretin altında boşanma davası dosya alan avukat, disiplin suçu işlemiş olur. Bu tarife, yalnızca anlaşmalı boşanma davaları için geçerlidir. Ayrıca gerekli harç ve giderlerin ödenme tutarı da 600-700 TL arasında değişiyor.

Anlaşmalı boşanma davası koşulları nelerdir Anlaşmalı boşanma süreci nasıl işler 2022 anlaşmalı boşanma davası tarifesi