Anlaşmalı boşanma nedir? anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır?

TAKİP ET

Evliliklerini artık daha fazla sürdürmek istemeyen çiftler boşanma yoluna giderek mahkemeye boşanma talebinde bulunurlar. Fakat bu durum tek taraflı olduğunda ise çok uzun bir zaman kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple de anlaşmalı boşanma nedir? Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? gibi soruların cevaplarını epey bir merak edilmektedir. Biz de bu konu hakkında araştırma yaptık ve merak edilen soruların cevaplarını haberimizin içeriğinde paylaştık. İşte detayları..

Reklam
Reklam

Anlaşmalı boşanma davası nedir?
Bu soru evlilik ilişkisini daha fazla sürdürmek istemeyen çiftler tarafından çok merak edilmektedir. Bizim toplumumuzda aile kavramının başlaması kadar bitmesinin de huzur içinde gerçekleşmesi çok önemlidir. Evliliklerini daha fazla sürdürmek istemeyen çiftler genellikle boşanma yoluna başvururlar ancak bu yol tek taraflı olduğunda ise çok uzun bir zaman kaybına sebep olmaktadır. Anlaşmalı olarak boşanmada ise eşler aile mahkemesine boşanmak istediklerini birlikte giderek iletirler ya da bir taraf boşanmak için dava açtığı zaman karşı tarafta bu davaya onay verir ve bu şekilde de anlaşmalı olarak boşanma davası yoluna gidilmektedir.

Anlaşmalı şekilde boşanmak için ne gibi şartlar gerekiyor?
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? konusu ile ilgili olarak birtakım şartların yerine getirilmiş olaması gerekiyor. Anlaşmalı boşanma davasının açılması için öncelikle Türk Medeni Kanunu tarafından yerine getirilmesi gereken bazı maddeler vardır. Söz konus olan bu maddeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;
* Eşlerin evlilik sürelerinin en az 1 sene olması gerekmektedir.
* Boşanma ile ilgili olan konularda her iki tarafın da uzlaşmış olması gerekmektedir.
* Anlaşmada yer alan tüm maddeleri yazılı bir şekilde ifade ederek her iki tarafn da imzalamış olması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Avukat tutmak gerekiyor mu?
Anlaşmalı boşanma davası açılırken avukat tutup tutmamak konusu tarafların istelerine bağlı kalmaktadır. Anlaşmalı boşanmada yazılı halde belirtilmiş olan maddelerde herhangi bir sorun ile karşı karşıya gelmemek ve hukuki metinlerin anlaşılabilirliğini sağlamak amacı ile avukat tutmak çok büyük önem arz etmektedir.

Anlaşmalı boşanma davalarında avukatın rolü nedir?
Bir önceki maddede de belirtmiş olduğumuz şekilde bu davalarda avukat tutak tarafların isteğine bağlıdır. Ancak, uygulamaya geçildiği zaman taraflar tarafından fark edilemeyen ince detaylar daha sonra çiftlerin mağduriyet yaşamalarına sebep olmaktadır. Yaşanan bu mağduriyetler ise özellikle de boşanma sonrasında verilecek nafaka veya tazminat gibi konularda meydana gelen belirsizlik durumlarıdır. Bu yüzden de boşanma davası sırasında sizi temsil eden ve tüm bu sürcin en doğru şekilde ilerlemesini sağlayacak olan tek kşi ise avukatınız olacaktır ve avukatınızın da mutlaka yanınızda olması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davasında nafaka
Nafaka, boşandığı kesinleşen veya daha önceden boşanmış olan çiftlerin parasal olarak zorluğa düşen bir tarafın karşı tarafa aylık olarak ödemesi zorunlu olan nakittir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşerin beraber hazırladıkları boşanma sözleşmesi içinde beliredikleri şartlara uygun olarak nafaka ödemesi gerçekleştirilir. Yapılmış olan bu sözleşmede karar merci ise hakimdir. Bu sebeple de hakim tarafından bu şarlar incelemeye alınır ve son söz söylenmiş olur. Ortada çocuk olması halinde de iştirak nafakası verilip çocuğun çok daha iyi şartlar altında iyi bir hayat sürdürmesi de göz önünde bulundurulmaktadır. Ortak çocuğun velayeti söz konusu olduğunda da hakim boşanma sözleşmesinde yapılan şartlara bağlı kalmamaktadır. Hakim tarafından çocuğun velayet kararı verileceği zaman yeniden ortak çocuğun hayat standartlarını da koruma altına almak ile yükümlü kılınmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davasında hakim tarafından verilecek karar nedir?
Anlaşmalı olarak yapılan boşanma davalarında hakim, önüne gelen boşanma protokolünü inceler ve protokolde herhangi bir evrak eksikliği ( nafaka veya tazminat gibi ) olduğunun tespitini yaparsa boşanma davasını reddetme yetkisine sahiptir. Bu sebeple de hakim eşler arasında anlaşma yolu ile yapılmış olan bir sözleşme var olsa dahi en son karar mercidir.

Anlaşmalı olarak eşimden boşanmak için ne yapmam gerekir?
Anlaşmalı boşanma davasında çiftlerin kendi aralarında anlaşma yapmaları yeterli değildir. Türk Medeni Kanunu 'nun gerekli gördüğü şartların sağlanıp hakimin önünde tarafların sözlü biçimde açıklamaları gerekmektedir. Anlaşmalı Boşanma davasının ne kadar zaman alacağı ise başvuru yapılan Aile Mahkemesi 'nin o günkü iş yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Anlaşmalı boşanmak, işlem süresi açısından en hızlı boşanma yoludur. Adliyeler arası değişmek ile beraber 1 ay ile 4 ay arasında çiftler anlaşmalı olarak boşanmaktadırlar.

Anlaşmalı boşanma davası açmak için nereye başvurulmalı ve süreç nasıl ilerlemektedir?
Anlaşmalı olarak yapılan boşanma davaları ile ilgili yetki sahibi olan tek yer Aile Mahkemesidir. Yetki bakımından da tarafların son 6 ay içerisinde ikamet ettikleri yerdeki mahkemedir. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen çiftler ise şu yolu izlemelilerdir;
* Anlaşmalı boşanmak için öncelikle bir boşanma davası dilekçesi hazırlanması gerekmektedir.
* Bu dilekçenin ekler kısmına ise anlaşmalı olarak boşanıldığını belirten bir belge eklenmesi gerekmektedir.
* Davayı yürürlüğe koymak için de Ulusal Yargı Ağı yani UYAP 'a bağlı olan büroya gidilmesi gerekmektedir.
* Yanınızda nüfus cizdanınız, ehliyetiniz, pasaportunuz gibi resmi alanlarda geçerli olan belgelerinizi hazır bulundurmanız gerekmektedir.
* Boşanma davasını çiftlerden herhangi biri de açabilmektedir. Harç yatırma belgesi alarak işlem yapan veznelerden çıkan masraf tutarlarını karşılamanız gerekmektedir. Söz konusu bu masraf tutarı ise 2020 yılından itibaren yaklaşık olarak 200 TL 'dir.
* Harcınızı yatırdıktan sonra ise size verilen belgeyi ilk işlem yapmış olduğunuz görevliye teslim etmelisiniz. Görevli de size anlaşmalı boşanma davasının hangi mahkemede olacağına dair bir belge vermektedir. Burada mahkeme ile hakim seçimi size ait olmamaktadır.
* Adalet Bakanlığı tarafından otomatik olarak belirtilmiş olan aile mahkemelerinde size verilmiş olan saat aralığında boşanma duruşmanıza katılmanız gerekmektedir.

anlaşmalı boşanma davası nedir? anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? anlaşmalı boşanmak için şartlar nedir? anlaşmalı boşanma süreci nasıl ilerlemektedir? anlaşmalı boşanma aile mahkemesi adalet bakanlığı