Antibiyotikler her yıl 700 bin kişiyi öldürüyor

TAKİP ET

Antibiyotikler son yıllarda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda antibiyotiklerin tehlikeli olduğu belirtiliyor. Antibiyotikler her yıl 700 bin kişiyi öldürüyor.

Reklam
Reklam

Son yıllarda yapılan araştırmalar doğrultusunda antibiyotiklerin ne kadar tehlikeli oldukları ortaya çıkmıştır. Antibiyotikler son yıllarda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda antibiyotiklerin tehlikeli olduğu belirtiliyor. Antibiyotikler her yıl 700 bin kişiyi öldürüyor. Ancak her şeye rağmen insanlar antibiyotik kullanmaktan vazgeçmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Antibiyotik Çağrısı

Günümüzde antibiyotikler en çok kullanan ilaçlar arasında yer alıyor. Antibiyotiklerin fazla ve gereksiz kullanımı sonucunda kendi sağlık tehlikeleri ortaya çıkıyor. Özellikle son yıllarda dünya genelinde antibiyotik kullanımı rekor düzeye ulaşmaya başladı. Bundan dolayı ciddi bir global bir sorun haline geldi.

Bu antibiyotiklerin rekor düzeyde kullanıma ulaşması ve dünya genelinde her yıl 700.000 kadar insan ölümüne yol açmasından dolayı Dünya sağlık örgütü harekete geçti. Harekete geçer Dünya sağlık örgütü antibiyotik kullanımının az da indirilmesi için çalışmalara başladı ve tüm ülkeleri işbirliği ile çağırdı.

Türkiye’nin Antibiyotik Kanesi

Yapılan araştırmalara göre maalesef ülkemiz antibiyotik direncinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde antibiyotik kullanımı son on yıl içerisinde %30 artmış durumdadır. Tüm antibiyotik çeşitlerinin ülkemizde %40’ı bulunmaktadır. Ülkemiz maalesef Avrupa bölgesinde en çok antibiyotik tüketimine sebep olan ülkeler arasında bulunmaktadır.

Türkiye’de oluşturulan bir sistem doğrultusunda ülkemizde antibiyotik kullanımını gizlemek amacıyla ve kontrol etmek amacıyla yeni bir sisteme geçildi. Bu sistem sayesinde ve çöpe bilgileri takip ediliyor. Bu şekilde düzensiz ve kontrolsüz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Çünkü ülkemiz maalesef tüm dünya genelinde en çok antibiyotik tüketen ülkeler arasında bulunmakla beraber antibiyotik kaynaklı ölüm sebeplerinin yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Kontrolsüz Antibiyotik Kullanımı Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar doğrultusunda antibiyotik tüketiminin önüne geçilmesi ve kontrol altına alınması için bazı yolda yöntemler bulunuyor. Bu yol ve yöntemleri izledikten sonra antibiyotik tüketimi kontrol altına alınabilir duruma geliyor. Buna göre antibiyotiklerin sadece doktor önerdiği zaman kullanılması gerekiyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin hiçbir faydası olmadığını söylemeliyiz. Doktordan özellikle antibiyotik reçete isteğinde bulunulmaması gerekiyor. Evlerimizde antibiyotik bulundurmamamız gerekiyor. Ayrıca başkalarını antibiyotik vermemiz gerekiyor. Ateş yükselmesinde ve ağrı hissedilmesinde antibiyotik kullanılmaması gerekiyor.

Antibiyotik Tavsiyeleri

Son yıllarda hepimizin gördüğü gibi sağlık her şeyden daha önemli olmaktadır. Bu açıdan şifa kaynağı olarak kullandığımız ilaçların sağlığımızı bozmasına izin vermemeliyiz. Unutmayın ki her şeyin fazlası gerçekten zarardır. Özellikle antibiyotiğin fazlası en büyük zarardır. Buna göre antibiyotik kullanmadan önce mutlaka uzman doktorunuza danışmanız ve doktorun belirlediği zaman aralığında antibiyotik kullanmanız gerekiyor. Eğer doktor olmadan antibiyotik kullanımı yapıyorsanız ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

antibiyotikler her yıl 700 bin kişiyi öldürüyor antibiyotik