Apple'ın dijital miras düzenlemesine uzmanlardan dikkat çeken uyarı!

TAKİP ET

Apple'ın son iOS sürümü 15.2 güncellemesinde kullanıcılara dijital miras alanında da yeni bir düzenleme uygulaması sağlandı. Buna göre kullanıcılar vefat durumu oluşmadan kendilerine dijital alanda mirasçı atayabiliyor. Bu sayede telefondaki tüm kişisel veriler kullanıcı tarafından belirlenecek olan beş kişiye kalıyor ve bu verileri sadece seçilen beş kişi görebiliyor.

Düzenlemede dijital mirasçı olarak atanan kişiler, belirlenen bir güvenlik duvarını aşmaları istenecek. Bununla ilgili seçilen kişiler, ölüm belgesinin kopyasını ve erişim anahtarını Apple'a gönderecekler ve işlemler olumlu sonuç vermesi halinde Apple'ın erişim iznine sahip olacak.

KİŞİSEL VERİLERİN MİRASÇILARA OTOMATİK OLARAK GEÇMESİ HUKUKA AYKIRI

konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Av. Görkem Gökçe, dijital mirasa ilişkin yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu ve Türkiye Anayasası ve Türk Ceza Kanunu'nda özel hayatın gizliliği ve haberleşmenin gizliliği ilkelerinin korunması sebebiyle ölen kişinin sosyal medya hesapları ile şifrelerinin seçilen mirasçılara otomatik olarak geçmesini kabul etmenin şuan için Türk hukukuna aykırı olacağını söyledi.

Maddi kazanç elde edilen sosyal medya hesapları için bu durumun çok farklı olduğunu belirten Av. Görkem Gökçe, reklam alan yüksek takipçi sayısına sahip kazanç sağlayan sosyal medya hesaplarının seçilen mirasçılara geçebileceğini söyledi.

Dijital miras uygulamasının Türk Anayasa'sında yer alan kanunlara şimdilik aykırı olduğunu ifade eden Av. Görkem Gökçe, çok yeni bir özellik olmasına rağmen uygulamanın bazı yargı kararlarında da yer almaya başladığını belirterek esas olarak yapılacak olan şeyin dijital miras ve malvarlığı kavramlarında daha detaylı ele alınma durumunun sağlanması ve aynı zamanda da uygulama içinde kanun koyucu tarafından yeniden bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu kaydetti.

 

apple dijital mirasçı dijital miraçı nedir