Apple iPhone'ları bile isteye yavaşlatıyor! Davalar yolda

TAKİP ET

Apple'ın iPhone'ları bile isteye yavaşlattığı iddia ediliyor. Özellikle eski telefonları güncelleme ile yavaşladığı söylenen Apple'a İngiltere'de Milyonlarca kişi tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

Apple'ın iPhone’ları bile isteye gizlice yavaşlattığı yönündeki iddialar İngiltere'yi salladı. Tüketici hakları savunucusu Justin Gutmann, Dünyaca ünlü telefon üreticisine bu konuda dava açan ilk kişi oldu. Gutmann ünlü markayı güncelleme ile birlikte telefonun performansı artması gerekirken yüzde 58 e varan bir yavaşlama olması ile suçluyor.
 

Milyonlarca kişiye ödeme yapabilir

Apple'ın iPhon’lları bile isteye gizlice yavaşlattığı yönündeki iddialar mahkemeye tanıştırırken söz konusu davada A50 telefon üreticisinin 25 milyon müşterisine 768 milyon sterlin ödeme yapması talep ediliyor. Apple ise telefonlara güncelleme ile yavaşlatmasının söz konusu olmadığını söylüyor.
 

Yazılımla yavaşlattığı iddia ediliyor

İngiltere'de rekabet Mahkemesi'ne yapılan başvuruya göre Apple, Telefonları yüksek bir maliyetle geri çağırıp tamir ettirmek yerine bunları bir yazılımla yavaşlatıyor. 2017 yılında yayınlanan bir güncelleme ile güncelleme ile iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve X modellerinin yavaşlatıldığı öne sürülüyor. Ancak Apple, eski telefonlarda performansın yeni işletim sistemlerine yetmediği ve telefonların aniden kapanmaya başladığı için yeni bir güncelleme yayınlandığını söylüyor.
 

Geri çağrılması gerekiyordu

Ancak davayı açan Tüketici Hakları savunucusu, söz konusu güncelleme yayınlandıktan sonra güncelleme notlarında böyle bir bilginin yer almadığını iddia ediyor. Şirketin bu güncelleme ile birlikte telefonları yavaşlattığını iddia eden tüketici hakları savunucusu, Apple'ın bunu yapmak yerine eski telefonlarını geri çağırması ve pillerini değiştirmesi gerektiğini söylüyor.