Araç sahiplerinin dikkatine, zamlı tarifeye son 1 gün!

TAKİP ET

1 Mayıs 2022'den itibaren uygulamaya konulacak zamlı 'Zorunlu Trafik Sigortası'na son gün! Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren zamlı tarifeye bir gün kaldı. 1 Mayıs'tan itibaren zamlı tarife ile sigorta fiyatları nasıl olacak? İşte, araç sahiplerini ilgilendiren haberin detayları…

Reklam
Reklam

Zorunlu Trafik Sigortası fiyatlarına yarından itibaren gelecek olan zam milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor. Otomobiller için 1’den 7’ye olan her basamakta azami prim tutarlarına yansıma yapılacak. Bu kapsamda 2.25 oranında artış olacak.
Türkiye’de 25 milyon üzerinde trafiğe kayıtlı araç bulunuyor. Bu araçların Zorunlu Trafik Sigortası olması da gerekiyor. Herhangi bir kaza gerçekleşmesi durumunda karşı tarafların canına ve malına gelen hasarın kabahat oranına bağlı tamamen ya da kısmen karşılanması açısından trafik sigortası yapılması gerekiyor.
Aracına trafik sigortası yaptırmayan kişilere 169 TL ceza uygulanıyor. Cezanın 15 gün içinde ödenmesi halinde yüzde 25 indirim yapılarak 147 TL’ye düşürülüyor. Trafik sigortasının olmaması durumunda bu cezaya ek trafikten men, otopark parası durumları gündeme geliyor.
Yüzde 20 iyileştirmeden sonra yeniden artış
1 Şubat 2022 tarihinde Zorunlu Trafik Sigortası tarifelerinde değişiklik yapılmış, tek seferlik bir artış yüzde 20 oranında uygulanmıştı. Üç ay geçmeden zamma geçiliyor. Tavan fiyat tarifelerinden aylık olarak yapılacak zam belirlenerek artışa gidiliyor.
13 Nisan 2022 tarihli genelgede Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), azami prim tutarından aylık yüzde 2.25 olarak arttırılacağını belirtmiş ve Mayıs 2022 itibariyle geçerli olacağını söylemişti.

Artış Oranı
12 Nisan 2017’den itibaren tavan fiyat uygulamasına geçilmişti. Trafik sigortasındaki aşırı fiyat artışını kontrol etmek için güncellemeye gidilmişti. Sigorta bedelleri basamaklara ve illere göre belirli bir rakamın üzerine çıkamıyordu. 31 Aralık 2021 tarihine kadar fiyatlarda önceki ay baz alınarak yüzde 1 artış yapılmıştı. 2022 Şubat ayında ise bu yüzde 1.50 oranına çıkmıştı. Son alınan kararla birlikte yarın yeni zam uygulanmaya başlıyor.
1’den 7’ye basamağa göre hesaplanıyor
Araçların trafik sigortası primleri 1’den 7’ye kadar olan basamaklarda belirleniyor. İlk kez araba alan bir kişinin basamağı 4. basamaktan başlıyor. Sürücülerin herhangi bir kaza yapmasıyla 1. basamağa kadar düşüş oluyor. Üç yıl boyunca hiç kaza yapmayanlarsa 7. basamağa çıkıyor. 7. basamağa çıkmak demekse trafik sigortasının ucuzlaması anlamına geliyor. Dolayısıyla 1’e yaklaştıkça da sigorta pahalanıyor. 4’ten 5’ çıkanlara yüzde 15, 6’ya çıkanlara yüzde 30, 7’ye çıkanlara ise yüzde 45 indirim uygulanıyor. İndirimler 4. basamak üzerinden başlıyor. Poliçenin ilk yılının hasarla kapanması durumunda yüzde 50 sigorta bedeli artıyor. Üç yıl hasarlı kapatıp 1’e düşenlerinse yüz 150 artırımlı ücretlendirmesi yapılıyor.