Araçlarda periyodik bakım ne zaman yapılır? Periyodik bakım neden önemlidir?

TAKİP ET

Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen araçlarımıza bir çocuk gibi bakmazsak eğer bizi yarı yolda bırakabilir başımıza istenmeyen durumlar açabilir. Periyodik bakımını geçirdiğimiz araçların sorunları günden güne artar. Şimdi sizlere araçlarımıza uyguladığımız periyodik bakımları hakkında bilgiler vereceğiz. İşte ayrıntılar.

Reklam
Reklam

Bir araca sahip olan vatandaşlarımız daha güvenli bir sürüş içim mutlaka düzenli halk arasında on bin bakım olarakta bilinen sıvı bakımlarını yaptırmalıdır. Periyodik bakımları düzgün ve zamanında yapılmış araçların ömürleri hali ile daha uzun olur.

Periyodik bakım sadece sıvı bakımlardan ibaret değildir. Bu bakımların içine eskiyen parçaların yerine yenisi konarak yapılır. Öneğin fren disk ve balatalarının değiştirilmesi gibi. Zamanında değiştirilmeyen balatalar kazaya mahal verebilir. 

Sıvı bakımlar genellikle on in kilometre de yapılsa da servsi garantisi olan araçlar on beş binde çağrılarak gerekli bakımlar yaptırılır. Bu süre zarfı kullanım durumuna göre değişmektedir. On bin bakım bazen altı ayda da gelebilir bir yılda da gelebilir.

Arabalarda periyodik bakım neden önemlidir sorunun en net cevabı ise aracınızın güvenli sürüş ve kullanma bakımındantam performans sağlanmasıdır. Tam bakımları yerinde ve zamanında yapılan araçlarda ömür uzar ve size güvenli bir sürüş sağlar. Periyodik bakım yapılmayan araçlar genellikle araç muayane istasyonlarında kalabilir ve trafiğe çıkış vizeniz verilmeyebilir. Daha vüyük masraflara yol açmamak ve can kayıplı kazalara neden olmamak için mutlaka bu bakımları düzgün ve düzenli bir şekilde yerine getirilmelidir.

Araçlarda standart bakım ve ağır bakım olmak üzere iki bakım yapılır. Ağır bakımı yerine getirişlen araç tam performans sergiler.

Şase ve kaporta kontrolü, Ön takım kontrolü, Elektronik aksam kontrolü, Klima gaz basıncı kontrolü, Far ayar, Fren kontrolü ve bakımı, Motor bakımı, Motor yağı değişimi, Yağ filtresi değişimi, Hava filtresi değişimi, Yakıt filtresi değişimi, Polen filtresi değişimi, Soğutma sıvısı kontrolleri aracın standart bakımı içerisine girer. Bu bakımlarında mutlaka yapılması gerekir.

Rot ayarı, direksiyon kontrolü, direksiyon bakımı triger kayışı kontrolü veya değişimi şanzıman kontrolü ve baskı balata değişimi veya kontrolü ise aracın ağır bakımları içerisinde girer. Bu aracın yürür durumu olarak halk arasında bilinir.

Araçlarda periyodik bakımlar düzenli olarak yerine getirilmezse araçların ömrü olduğundan daha kısa olur ve yapılan diğer masraflar boşa gider. Bu araçlar trafikte başka araçlara da zararlar verebilir. Bakımı yapılmayan aracın performansı düşer ve istediğinizi yerine getiremez. Bakım yapılmayan aracın yakıt tüketiminde de gözle görüeln bir artış meydana gelir ve ekonomik olarak cebinizi etkiler. Bakımı yapılmayan araç muayaneden kalır ve trafiğe çıkamaz. Bakımı düzenli olarak yerine getirilmeyen araçlar büyük kazalara sebebiyet verebilir. Bu kazalarda can kayıpları olabilir. Bu bakımların zamanında yapılması ve devamlılık arz etmesi herşeyden önce insani bir vazifedir.

 

araçlarda periyodik bakım araçlarda periyodik bakımda neler değişir araçlarda periyodik bakım nedir araçlarda periyodik bakım nasıl yapılır aracın periyodik bakımı yapılırken aşağıdakilerden hangisinin değiştirilmemesi