Aralıklı Oruç Nedir?

TAKİP ET

İnsanoğlu çok eski yıllardan beri oruç tutma geleneğine sahip bir varlık. Oruç yalnızca İslam medeniyetine ait değildi.

Reklam
Reklam

Birçok dinde oruç tutma geleneği hep vardı. Intermittent Fasting olarak ta bilinen aralıklı oruç, diğer oruçlardan farklı olup tüm gün aç kalmayı değil, belirli saatler aralığında aç kalmayı hedefleyen bir sistemdir.

Yapılan araştırmalara göre vücudun aç kalması yağ yakımını hızlandırmaktadır. Bilim camiasında‘’kendi kendini yeme’’ anlamına gelen otofajinin aralıklı oruçla olan bağlantısı tam bu noktadadır. Vücut bir süre aç kaldığında  kendi kendini yemeye başlayıp hızlı bir şekilde yağ yakımına geçer. Bu da kilo kaybına yol açmaktadır.
 
Hangi Saatler Aralığında Aralıklı Oruç Tutmalıyız?

Uzmanlar bize birkaç saat aralığı sunmaktadır fakat en çok tercih edilen 16:8  orucudur. Bu orucu tutan kişi 16 saat aç kalıp 8 saatin içinde beslenmelidir. 16 saat aç kalan bir beden acıktığını farkeder ve otofaji hücreleri kendi kendine yemeye başlayıp yağ yakımına geçer. 

Yağ yakımını hızlandırmak için ne yediğimize de dikkat etmemiz şarttır. Vücut 16 saat aç kalınca midesini doldurmak ve kaybettiği enerjiyi geri kazanmak isteyecektir.
 
Aralıklı Oruç Tutarken Nasıl Beslenmeliyiz?

16 saat aç kalan mideyi bir anda tıkabasa  doldurmak kilo kaybından çok kilo alımına yol açar. Bu yüzden de karbonhidratlardan çok sağlıklı besinlere yönlenmeliyiz. Aralıklı oruç tutarken gün içinde su, çay ve kahve gibi kalorisiz içecek tüketmekte özgürüz. Bu sebeple bu içecekler bir nevi bizim iştah kesicilerimizdir. Mide suyla dolu olduğunda açlığı çok hissetmeyecek ve yağ yakmakla beraber bizleri beslenme saatinde yemeğe saldırmaktan alıkoyacaktır.

8 saat beslenme diliminde iki öğün tüketmemiz uzmanlar tarafından önerilir. Örneğin; sabah kahvaltısını 12’de hafif yiyeceklerle yapan bir kişi akşam yemeğini 8’de yiyip öğününü tamamlar ve aralıklı oruca başlar. Bu orucu da bol su ve yeşilçayla desteklerse kısa süre içinde vücudunda ve sağlığındaki değişimleri farkedecektir. 

Kısacası, aralıklı oruç tutmak birçok bilimadamı ve diyetisyen tarafından desteklenen ve uygulanması tavsiye edilen bir kilo verme ve metobolizma dengeleme yöntemidir. Bu oruçla istediğiniz bedene ve forma girmek sizin elinizde!