Argan yağının cilde ve saça 5 faydası

TAKİP ET

Muhtemelen, eczanede güzellik reyonuna göz atarken argan yağı görmüşsünüzdür. Ve bunun da iyi bir nedeni var. Fas'a özgü bir bitkiden elde edilen bal renkli yağ, her şeyi yapıyor gibi görünüyor - cildinizi nemli ve saçınızı ipeksi pürüzsüz tutmak gibi.

Reklam
Reklam

Sosyal medya fenomenlerinin bu konuda neler söylediğine aşina olabilirsiniz, ancak bu “sıvı altın”ı kullanmanın arkasındaki gerçek bilim ve sağlık yararları nedir?

Dermatolog Shilpi Khetarpal, MD, argan yağı hakkında bildiklerimizi ve onu güzellik rutininize nasıl dahil edebileceğinizi anlatıyor.

ARGAN YAĞI NEDİR?

Argan ağacının kuruyemişlerinden elde edilen argan yağı yüzyıllardır pek çok şekilde kullanılmaktadır. Popülerliği kısmen yemek pişirme dünyasında başladı ve genellikle Fas tarzı tariflerde salata sosu olarak kullanıldı. Bir dizi doymamış ve doymuş yağ asitlerinin yanı sıra polifenoller, skualen ve triterpen alkol gibi diğer bileşikleri içerir. Argan yağını altın rengi ve zengin kıvamından tanıyabilirsiniz.

ARGAN YAĞININ FAYDALARI

Küçük bir çekirdekten elde edilse de, argan yağı sizin için yapabilecekleriyle bir yumruk oluşturur.

Dr. Khetarpal, “ İçindeki linoleik ve oleik asitler gibi yağ asitleri çok nemlendiricidir” diyor. Ayrıca E vitamini ve serbest radikallerin kırılmasını ve zarar görmesini önleyebilen antioksidanlar içerir.

Argan yağının saçınız ve cildiniz için nasıl faydalı olabileceği aşağıda açıklanmıştır:

Kabarmayı en aza indirir

Herkes ipeksi, pürüzsüz saçlar ister - yağlı kalıntılar hariç. Bu nedenle argan yağı birçokları için modaya uygun bir seçim haline geldi: Saç tellerinizi hafif tutarken elektriklenmeyi yatıştırmak için nemlendirici bir destek sağlar.

Dr. Khetarpal, “Saçları ağırlaştırmayan daha hafif nem eklerken saçınızın genel sağlığını da destekler” diyor.

Bu sinir bozucu kırık uçları yok etmeyecek olsa da, saçınızın uçlarında argan yağının hızlı bir şekilde akması, görünümünü maskeleyebilir.

Isıya ve şekillendirme hasarına karşı korur

Güvenilir düzleştiricinize ve saç kurutma makinenize güvenebilirsiniz, ancak yaptığınız yoğun şekillendirmelere karşı bir kalkanınızın olması önemlidir. Görünüşe göre argan yağı bunun için doğal bir çare olabilir.

Dr. Khetarpal, “Yağlar saça koruyucu bir tabaka ekler ve çok fazla ısı veya kimyasaldan zarar görmüş saçları güçlendirmeye yardımcı olur” diye açıklıyor.

2013 yılında yapılan bir araştırma , argan yağının yoğun şekilde boyanmış veya boyanmış saçların kalitesini iyileştirdiğini bile buldu.

Cildinizi nemlendirir

Özellikle kuru cilde yatkınsanız, bu ipeksi yağ, içerdiği E vitamini ve yağ asitleri sayesinde çok ihtiyaç duyduğu nemi sağlayabilir. Araştırmalar, argan yağının cildin bariyerini koruduğunu ve genel dokuyu iyileştirdiğini gösteriyor.

Ayrıca, egzama, sedef hastalığı veya kronik kuru cilt ile mücadele ediyorsanız, argan yağı kurtarıcı lütfunuz olabilir.

Dr. Khetarpal, “Daha doğal çözümler arayanlar için kuru, hassas cilde yardımcı olmak için kullanılabilir” diyor. "Fakat yağda ilave koku veya koruyucu madde olmaması önemlidir çünkü bunlar egzama gibi durumları daha da kötüleştirebilir."

Dr. Khetarpal, cildinize nem takviyesi ekleyebilecek olsa da, bu yağın sivilce izleri veya çatlak izleri gibi şeyler üzerinde fazla bir etkisi olmayacağına dikkat çekiyor.

Yaraların tedavisine yardımcı olabilir

Argan yağı uygulamak, hafif sıyrıklara ve çiziklere de fayda sağlayabilir. 2017 tarihli bir inceleme, argan yağının anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğundan tahriş olmuş yanıklara ve yaralara yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Anti-aging ile yardımcı olabilir

Argan yağı da “Gençlik Çeşmesi” olabilir mi? Kesin olarak bilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ancak bazı araştırmalar, bu yağın cildin elastikiyetini artırarak bazı yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olabileceğini düşündürmektedir.

ARGAN YAĞI SAÇ DERİSİNE SÜRMELİ MİYİM?

Argan yağının saç derinizi nemli tutmak için faydalı olabileceğini duymuş olabilirsiniz. Bu yağ saçlarınız için iyi olsa da, Dr. Khetarpal, özellikle daha yağlı saçlarınız varsa, saç deriniz için en iyi seçim olmayabileceği konusunda uyarıyor. Sebep? Bu tür yağlar, aşırı kullanıldığında seboreik dermatiti (aka, kepek ) teşvik edebilir.

Dr. Khetarpal, “Bu, kafa derisinin normal mayasının aşırı büyümesi olduğunda olur” diye açıklıyor.

ARGAN YAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Bir dahaki sefere yerel güzellik mağazanıza gittiğinizde, hangi tür argan yağının en iyi olduğunu nasıl öğreneceğiniz aşağıda açıklanmıştır. Bundan en iyi şekilde yararlanmak için saf argan yağı (genellikle koyu renkli bir cam şişede) almaya çalışın. Bunun nedeni, bazı argan yağı markalarının cildinizi ve saçınızı tahriş edebilecek aşırı miktarda koku ve kimyasal içermesidir.

Tüm faydaları duyunca merak ediyor olabilirsiniz: Bu şeyle mi yıkanmalıyım yoksa ne? Herhangi bir güzellik ürününde olduğu gibi - doğal veya başka türlü - vücudunuzun nasıl tepki verdiğini görmek için önce biraz deneyin.

Dr. Khetarpal, “Cilt veya saç üzerinde daha geniş bir alana uygulamadan önce küçük bir alanda denemek en iyisidir” diyor.

Duruma göre argan yağı satın almaya gerek yokken, cilt bakım dolabınızda el altında bulundurmak için kesinlikle birçok neden var. Kıvırcık saçlarınızı sakinleştirmek veya cildinize biraz nem vermek istiyorsanız, bu doğal yağ birden fazla şekilde yardımcı olabilir.