Arıcılık işi nedir? Arıcılık mesleği nasıl yapılır?

TAKİP ET

Arıcılık ülkemizde son zamanlarda popüler olan mesleklerden biridir. Arıcılık yapmak isteyen vatandaşlar Arıcılık işini araştırmaktadır. Arıcılık işi nedir? Arıcılık işinin nasıl yapıldığı merak edilmektedir. Arıcılık mesleği nasıl yapılır? Bu haberimizde Arıcılık işine ilişkin detayları sizler için derledik. İşte Arıcılık ile ilgili merak edilen detaylar...

Reklam
Reklam

Arıcılık, tarımın ekonomik kaynaklarından biridir, adından da anlaşılacağı gibi, arıların kullanıldığı ve dolayısıyla arıcılıktan birçok değerli ürünün üretildiği bir alandır.   Arıcılık yapmak isteyenler arıları  iyi tanımalı, araştırmalı ve mümkünse arıların hareketleri, yaşayabilecekleri koşullar, özellikleri, bağışıklık sistemi ve yaşam süreleri hakkında gözlemler yapmalıdır.   Arıcılık Türkiye'de devlet destekli bir sektördür.Son yıllarda devlet girişimcilere arıcılık  projeleri için 30.000 TL hibe vermiştir.Bu destek bir arıcılık işletmesi için uygun  ve yeterlidir. Arıcılık işine ilişkin detaylar araştırılmaktadır. Arıcılık nasıl yapılır?

Arıcılık için gereken evraklar

Arıcı,  kovan hazırlama, ana arı, oğul  ve arı ürünleri üretme, arı kolonisinin bakımını yapma, besleme, arı ürünlerini toplama, araç, gereç ve malzeme ile arıcılık ekipmanlarının bakım ve onarımını belirli bir süre içinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli bir kişidir.

Arıcılık  için eğitim merkezleri ve il tarım ve orman müdürlükleri tarafından açılan arıcılık programından başarılı olmak ve sertifika almak gerekir. Bu program Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı işbirliği ile hazırlanmıştır. Program arıcılığa ilgi duyanların sıfırdan öğrenmesi gereken tüm bilgileri içermektedir. Tarımsal Arıcılık Sertifikasyon Programları yaş, cinsiyet ayrım gözetmeksizin işi yapabilme potansiyeli olan herkese uygun bir programdır. Ayrıca gezici arıcılık yapmak isteyen girişimcilerin edinmesi gereken tarım ve ormancılık şubelerinden izin alınır.Bu izin sonrasında aldıkları belgelerle birlikte alabilecekleri TR bandı ile birlikte kollarına takmaları gerekmektedir.  Arıcılık yapan firmaların faaliyetleri Tarım Bakanlığı tarafından periyodik olarak izlenmektedir.   Arıcılık yapabilmek için işletme sahibi olmak ve bu faaliyetin tarım il ve ilçe müdürlüklerinde arı kayıt sistemine kaydedilmesi gerekir. Bu kayıt sırasında kovan sayısı, miktarı ve arı sayısı gibi veriler girilir. Kayıttan sonra arıcılık için ormanda kalmanız gerekiyorsa. Orman İşletme Müdürlükleri tarafından belirli süreli orman barınma izni verilebilir. Ancak, farklı ilçe yönetimlerinin farklı beklenti ve koşullarının olabileceği unutulmamalıdır.   İşletmenin kurulacağı yeri önceden belirlemeli ve Tarım Bakanlığı veya taşra teşkilatlarının prosedürlerine uygun olduğunu  teyit etmelisiniz, burada arıların yaşam koşulları ve çevreye olan etkisi dikkate alınmalıdır. 

Arıcılık nerede yapılır?

Türkiye ılıman iklim kuşağında yer alan bir ülke olduğundan ülkemizin hemen her yerinde arıcılık faaliyetleri yapılabilmektedir. Bitki çeşitliliği yüksek çevre koşullarında üretilen ve endemik bitki türleri içeren bal gibi arı ürünlerinin çok daha değerli olacağı göz ardı edilmemelidir. Arıcılık işine girmeden alerji testi olunmalıdır. Bu testin sonucunda alerjisi olanlar bu işi bırakmalıdır. Çünkü ne kadar dikkatli olursanız olun arı sokması mümkündür.   Şirket kurulduktan sonra işe alım yapacaksanız; Adaylarda da alerji testi yapılmalı ve pozisyon için alerjisi olmayan adaylar değerlendirilmelidir.

Arıcılık için ne kadar sermaye gereklidir?

Arıcılık, Ziraat Bankası gibi bazı bankaların arıcılık girişimcilerini düşük faizli kredilerle desteklediği devlet destekli bir kuruluştur.   Arıcılık  sermaye yoğun bir iş  değildir. İşe ilk başladığınızda sadece değeri 3 bin  ile 5 bin TL   arasında olan bir  kovan almanız yeterlidir. Kovan dışında; Arıcı ekipmanları (eldiven, körük, çerçeve, tel, tel çekme ekipmanları, arıcı kıyafetleri gibi) satın almanız gerekmektedir. Boyutlarına ve  yapıldıkları malzemeye göre size 12 bin TL'ye mal olur.Kovanlar yapıldıkları malzemeye göre 3'e ayrılır.Bunlar ahşap, strafor ve plastikten yapılmış kovanlardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ucuz kovanlardan ziyade dayanıklı kovanları tercih etmektir. Bu nedenle arıcılar genellikle tahta kovanları tercih ederler. Kovanlar ve arıcı ekipmanları için toplamda 23 bin  TL harcamanız gerekmektedir. 

Arıcılık işinden ne kadar kazanılabilir?

Arıcılık, çok fazla para getirebilecek bir faaliyettir. Arıcılıktan elde edilen ürün bölgeden bölgeye değişir, dolayısıyla kazanacağınız para da değişecektir. Bal, arı sütü, polen, propolis ve arı zehiri gibi ürünlerle para kazanılmaktadır.. Çok basit  bir hesaplama yaparsak; 25 kovanlı bir arı kolonisine sahip bir arıcının yılda kovan başına  15-20 kg bal aldığı düşünülürse, sadece baldan 1 yılda 50-60 bin TL  kazanması mümkündür.

Arıcılık Arıcılık mesleği Arıcılık hibe desteği Arıcılık şartları